Macao

Standaard

Macao is een typisch spel van Stefan Feld. Net als in vele van zijn andere spellen is Macao een puntensprokkelspel. Een paar punten hier rapen, een paar punten daar rapen en dan hopen dat je op het einde van het spel de meeste punten bij elkaar hebt gesprokkeld. Feld-liefhebbers zullen smullen van Macao. Feld-haters zullen dit spel maar niets vinden.

Het speelverloop van Macao!

Elke beurt worden er 6 verschillende dobbelstenen geworpen in 6 verschillende kleuren. Nu kiest elke speler twee dobbelstenen uit die worp. Het principe is eenvoudig. Als je bijvoorbeeld kiest voor de rode dobbelsteen met waarde 3 en de paarse dobbelsteen met waarde 6, dan leg je 3 rode blokjes bij de waarde 3 op je Macaowiel en 6 paarse blokjes bij de waarde 6 op je Macaowiel. Elke speler heeft een Macaowiel met de waarden 1 tot 6 én een pijl. Elke ronde draai je het Macaowiel en wijst de pijl een andere hoeveelheid gekleurde blokjes aan. In de eerste ronde zal de pijl alle blokjes aanduiden die oorspronkelijk bij waarde 1 lagen, in de volgende ronde alle blokjes die bij waarde 2 lagen, en zo verder. Met deze blokjes kan je heel wat doen. Je kan kaarten activeren, je kan vooruitgaan op de muur die de spelersvolgorde bepaalt, je kan goederen aankopen en je kan de zonet aangekochte goederen verschepen en afleveren in een stad voor extra punten. Al deze acties betaal je met de blokjes die je in die beurt ter beschikking hebt via je Macaowiel. De kleur en de hoeveelheid blokjes is hierbij van groot belang. Via kaarten of sommige tegeltjes kan je ook geld bekomen. Met dat geld kan je overwinningspunten kopen. De prijs die je moet betalen voor overwinningspunten verandert elke ronde, net als het aantal overwinningspunten dat je kan kopen. Wie aan het einde van het spel het meeste geld heeft, wint Macao.

Macao is nummer 13 in de Alea Big Box Series!

Naast Macao zitten er in de Alea Big Box Series ook de volgende spellen: Ra (1), Chinatown (2), Taj Mahal (3), De Vorsten van Florence (4), Adel Verpflichtet (5), Genoa (6), Puerto Rico (7), Eiszeit (8), Fifth Avenue (9), Um Ru(h)m und Ehre (10), Notre Dame (11), Im Jahr des Drachen (12), The Castles of Burgundy (14), Bora Bora (15) en Puerto Rico met uitbreidingen (16). Er zitten heel wat toppers in dit lijstje als je het mij vraagt.

Ik heb enorm genoten van Macao. Na Castles of Burgundy is dit mijn favoriete Feld, al moet ik toegeven dat ik op het moment van dit schrijven zijn andere toppers Brugge, Trajan en Bora Bora nog niet heb gespeeld.

Macao bevat weinig thema, maar dat stoort me hoegenaamd niet!

Zoals reeds eerder vermeld is Macao een puntensprokkelspel. Er zit een flinterdun thema in dit spel, maar dit thema heeft geen grote invloed op het spel. Als dit spel totaal geen thema had gehad, was het waarschijnlijk even leuk geweest om te spelen. Bij Stefan Feld gaat het vooral om de spelmechanismen en het scoren van punten. Veel punten. Ik hou daar wel van.

Het Macaowiel is fantastisch!

Het Macaowiel is de leukste vondst in dit spel. Je moet proberen om blokjes in de juiste kleur bij de juiste waarde te krijgen. Dat is niet zo eenvoudig, zeker als je 3 verschillende kleuren bij één waarde moet zien te krijgen. Je kan op lange termijn denken en steevast voor dobbelstenen met waarde 5 of 6 gaan. Dan mag je telkens 5 of 6 blokjes nemen in de kleur van die dobbelsteen. Natuurlijk duurt het dan 5 of 6 ronden vooraleer de pijl die blokjes activeert. Je kan ook op korte termijn denken. Nadeel is dat je dan minder blokjes mag plaatsen (1 blokje als je een dobbelsteen met waarde 1 kiest) en dus minder acties ter beschikking hebt, maar het voordeel is dat je dat blokje in de volgende beurt al meteen kan gebruiken (samen met de andere blokjes die bij deze waarde lagen). Deze afwegingen zijn heel boeiend, uitdagend en origineel.

De grote variatie in de kaarten bevordert de herspeelbaarheid van het spel!

Daarnaast vind ik de kaarten ook leuk. Je kan tijdens het spel zoveel kaarten activeren als je wil (je moet ze uiteraard wel kunnen betalen met je blokjes). Als je een kaart eenmaal hebt geactiveerd, kan je die kaart elke ronde één keer gebruiken. De kaarten komen steeds in een andere volgorde in het spel en je zal elk spel ook over andere kaarten beschikken. Doordat je elk spel over andere kaarten beschikt, kan je steeds een andere strategie gebruiken. Dit is een groot pluspunt op gebied van herspeelbaarheid. Met de kaarten onderling kan je ook leuke combinaties maken en sommige kaarten leveren je op het einde van het spel ook nog aardig wat punten op.

Macao bevat een kleine geluksfactor!

Ondanks het feit dat je wat geluk moet hebben bij de dobbelsteenworp, heb je in dit spel genoeg strategische en tactische keuzes. Op het einde van dit spel zal de beste speler winnen. Dat is de speler die zijn blokjes en kaarten het meest optimaal heeft gebruikt.

Macao is een vriendelijk spel!

Een ander groot pluspunt is de vriendelijkheid van het spel. Enkel als je je zesde kaart neemt om op je tableau te leggen, krijg je drie minpunten aangesmeerd. Als je goed speelt, kan je dit overigens makkelijk vermijden. Verder is dit spel heel vriendelijk. Er zijn net voldoende plaatsen zodat iedereen al zijn goederen in een stad kan afleveren, iedereen mag elke beurt overwinningspunten kopen en je kan altijd wel iets goeds doen met je blokjes en je kaarten. Het is geen spel dat je straft, het is een spel dat je beloont. Dat vind ik positief. Er is ook wat spelersinteractie, vooral bij het verschepen en bij de strijd op het volgordespoor.

Macao moet je gewoon in huis halen!

Dit spel is een grote topper om twee redenen. Ten eerste bevat dit spel een heel aantal leuke onderdelen. Ik denk aan het Macaowiel, de kaarten, het verschepen, het bepalen van de prijs om overwinningspunten te kopen in die ronde, de strijd om de eerste plaats op het volgordespoor en het kopen van grondstoffen. Ten tweede passen al deze onderdelen perfect in elkaar en vormen een mooi geheel. Een geheel dat fantastisch in elkaar zit! Chapeau, meneer Feld!

Lees ook mijn strategische gids voor Macao !

4 suggeties bij “Macao

Plaats een reactie