7 Wonders

Standaard

7 Wonders is een kaartspel waarbij je kaarten moet kiezen en uitspelen om op deze manier zo veel mogelijk punten binnen te halen.

Regels: De handleiding van 7 Wonders is duidelijk. Het eerste spelletje zal wat trager verlopen omdat je alle symbolen moet leren kennen. Als je dit spel echter vaker speelt, zal je meer vertrouwd raken met de verschillende symbolen.

Onderdelen: De kaarten zijn van een zeer goede kwaliteit, de kleuren zijn opvallend en de spelersborden zijn mooi uitgevoerd met verschillende Wereldwonderen. Een streling voor het oog!

Opzettijd en speelduur: Het spel is snel opgezet. Elke speler kiest een Wonder bord. De overtollige kaarten worden uit het deck gehaald. Je maakt drie stapels met de overgebleven kaarten (per tijdperk) en spelen maar! De speelduur is een heel groot voordeel. Voor een kaartspel met zoveel mogelijkheden speelt 7 Wonders heel vlot. Met ervaren spelers kan je dit spel makkelijk op een half uurtje spelen. Met beginners die de symbolen nog moeten leren kennen, kan dit oplopen tot een uurtje. Veel hangt af van de snelheid waartegen de spelers hun kaarten kiezen, maar zelfs met trage spelers blijft de speelduur heel aangenaam.

Card Drafting: De spelers kiezen elk één kaart uit een set kaarten. Deze kaart levert een voordeel op voor de speler die deze kaart uitspeelt.

Setjes kleuren verzamelen: Het doel van 7 Wonders is om tegen het einde van het spel zoveel mogelijk overwinningspunten te hebben verzameld. Overwinningspunten bekom je door kaarten (kleuren) te verzamelen. Elke kleur levert een ander voordeel op. Rode kaarten heb je bijvoorbeeld nodig om te kunnen vechten met je linker- en rechterbuurman, terwijl blauwe kaarten rechtstreeks overwinningspunten opleveren.

Gelijktijdig acties selecteren: In het spel 7 Wonders kiezen alle spelers in het geheim één kaart uit hun handkaarten. Daarna wordt de kaart van elke speler tezelfdertijd uitgespeeld. De overige kaarten worden doorgegeven aan de linker- of rechterbuurman. Uit de nieuwe set kaarten die je van je linker- of rechterbuurman hebt gekregen, kies je weer een kaart. Deze kaart wordt opnieuw door alle spelers tegelijkertijd uitgespeeld. Dit gelijktijdig kiezen en uitspelen van kaarten zorgt ervoor dat er weinig down time is in het spel. Een groot pluspunt!

Vele wegen naar de overwinning: In 7 Wonders heb je vele wegen naar succes! Je kan je concentreren op de rode kaarten (militaire macht), blauwe kaarten (overwinningspunten), bruine kaarten (grondstoffenopbrengst) of andere kleuren. Ik heb al spelers zien winnen door veel groene kaarten te sparen en ik heb ook al spelers zien winnen met een massa blauwe kaarten. Er is geen gouden regel die zegt dat je 7 Wonders altijd wint als je die bepaalde kleur spaart. Het is allemaal afhankelijk van de keuzes van je tegenspelers en dat zorgt ervoor dat een spel 7 Wonders steeds boeiend blijft.

Herspeelbaarheid: De herspeelbaarheid van 7 Wonders is heel hoog. Het spel blijft afwisselend door de grote variatie in de kaarten en de speelborden met A- en B-zijden. Voor wie nog meer afwisseling wil, kan ik zeker de uitbreidingen Leaders en Cities aanraden. Deze uitbreidingen brengen nog meer symbolen, kaarten en variatie in het spel!

Spelersinteractie: Je moet voortdurend de grondstoffen en militaire macht van je linker- en/of rechterbuurman in de gaten houden en eventueel geld (om grondstoffen te mogen gebruiken) betalen aan deze spelers, maar verder is 7 Wonders niet echt heel interactief. Iedereen is meestal alleen bezig met zijn eigen bord en z’n eigen kaarten.

Moeilijkheidsgraad: 7 Wonders ziet er overweldigend uit door de overvloed aan kaarten, speelmogelijkheden en puntentellingen, maar als je een goede speluitleg hebt gekregen, speelt het spel heel vlot en is het zeker geen moeilijk spel.

Speelplezier: Ik beleef altijd veel plezier aan 7 Wonders. Door de vele variatie in de kaarten en de vele tactische mogelijkheden blijft dit spel boeiend. Bijna niemand kan op voorhand voorspellen wie er uiteindelijk zal winnen.

Verhouding strategie/geluk: Er zijn een aantal gelukelementen aanwezig. Je hebt namelijk niet altijd in de hand welke kaarten je in je handen zal geduwd krijgen en je bent heel afhankelijk van je linker- en rechterbuurman. Maar verder is dit een spel met heel veel strategie en je zal regelmatig moeten nadenken over welke kaart je nu weer zou kiezen. Een verkeerde kaart kiezen is immers snel gebeurd: oeps die kaart had ik al gebouwd of oeps ik heb niet genoeg geld om die kaart te bouwen of oeps mijn linker- of rechterbuurman speelt een kaart die mij schade berokkent en zo verder.

Thema: Het spel gaat over de 7 Wereldwonderen. Het thema is niet zo belangrijk in dit spel. Je kan de 7 wereldwonderen makkelijk vervangen door de 7 dwergen van Sneeuwwitje. Het gaat in 7 Wonders vooral om de spelmechanismen en minder om het thema.

Spelersaantal: Eén van de grootste troeven van 7 Wonders is het spelersaantal. Met twee, drie, vier, vijf, zes of zeven spelers kan je dit spel op tafel leggen. Zorg wel voor een grote tafel als je dit spel met 7 spelers speelt. Met twee spelers vond ik dit spel wat tegenvallen. Dan speel je met een dummy-speler. Met drie spelers en meer is het een heel goed spel. Met de uitbreiding Cities kan je dit spel zelfs met acht spelers spelen.

Eindconclusie: 7 Wonders is een fantastisch kaartspel met een vlot speelverloop, veel diepgang en toch eenvoudige regels. Dit spel hoort thuis in de spellenkast van elke spellenliefhebber!

Lees hier de strategische gids voor 7 Wonders.

4 suggeties bij “7 Wonders

Plaats een reactie