Mamma Mia

Standaard

Mamma Mia: Pronto Ditterio. Ik heb speciaal voor jou una lekkero pizza gebakken.

Ditterio: Heerlijk! Je hoeft de pizza niet in stukken te snijden, ik mag slechts één stuk pizza eten van mijn diëtiste.

Mamma Mia: Prego. De pizza is completo voor jou, amico.

Ditterio: Laat maar komen, mamma Mia.

Mamma Mia: Een beetje pazienza, Ditterio, de pizza is caldo. Je zal je mond verbranden. Nog 30 minuti wachten en dan is de pizza pronto.

Ditterio: Ideaal, dan kunnen we ondertussen het kaartspel Mamma Mia spelen.

Mamma Mia: un gioco di carte? Mamma Mia is te oud voor kaartspelletjes à la Mamma Mia.

Ditterio: Mamma Mia is heel eenvoudig, Mamma Mia. Ik leg het je even uit.

Je krijgt 8 verschillende pizzabestellingen die je moet klaarmaken. Je start het spel met één van deze 8 bestellingen. Daarnaast krijg je ook een hand kaarten met op elke kaart een ingrediënt. Deze ingrediënten kunnen groene pepers, champignons, ananassen, olijven of salami’s zijn. Tijdens je beurt leg je één of meer ingrediënten van dezelfde soort uit je hand neer op tafel. Daarna doet de volgende speler hetzelfde. Alle kaarten worden open en boven elkaar afgelegd. Nadat je één of meerdere kaarten hebt afgelegd, neem je evenveel nieuwe kaarten. Dit kunnen ingrediënten of nieuwe pizzabestellingen zijn. Het is de bedoeling dat je onthoudt welke ingrediënten er op de aflegstapel liggen. Als jij een bestelling hebt van 1 ananas en 4 salami’s, dan gooi je die bestelling op de aflegstapel op het moment dat je denkt dat er minstens 1 ananas en 4 salami’s in de aflegstapel zitten. Zonder te kijken in de aflegstapel uiteraard!

Mamma Mia: Oh no, memoria?

Ditterio: Inderdaad, maar een heel leuke vorm van memory!

Als de trekstapel met ingrediënten op is, dan neem je de kaarten van de aflegstapel en leg je één voor één alle kaarten met ingrediënten op tafel. Tot op het moment dat er een pizzabestelling komt. Als er genoeg ingrediënten op tafel liggen om die pizzabestelling te maken, dan scoort de eigenaar van die bestelling een punt. Als dat niet het geval is kan de eigenaar van de pizzabestelling ook nog ingrediënten aanvullen door kaarten uit zijn hand te spelen. Als hij dat ook niet kan, scoort hij geen punt en legt hij de bestelling opnieuw onderaan zijn stapel pizzabestellingen.

Als alle pizzabestellingen in de aflegstapel zijn overlopen, schudden we alle ingrediënten opnieuw en start er een nieuwe ronde. Na drie ronden wint de speler met de meeste vervolledigde pizzabestellingen.

Mamma Mia: Semplicistico!

Ditterio: Inderdaad, Mamma Mia is een heel simpel spel, maar bevat toch voldoende diepgang. Je moet goed proberen te onthouden welke ingrediënten reeds in de aflegstapel zitten. Dat is niet zo evident, want de aflegstapel wordt steeds groter en groter.

Als er een pizzabestelling wordt uitgespeeld door een tegenspeler moet je rekening houden met het feit dat je de ingrediënten die op die pizzabestelling lagen misschien niet meer kan gebruiken voor jouw pizzabestelling.

Je hoeft ook niet steeds te wachten tot al je benodigde ingrediënten op de aflegstapel liggen. Je kan gerust al pizzabestellingen op de aflegstapel leggen waarbij je weet dat er één of meer ingrediënten ontbreken. Aan het einde van het spel mag je toch nog ingrediënten aanvullen uit je hand. Zorg er dan wel voor dat je die ingrediënten op je hand houdt.

Mamma Mia heeft alleen maar voordelen:

  1. Weinig downtime!
  2. Aangename speelduur!
  3. Eenvoudige en duidelijke spelregels!
  4. Goed voor je geheugen!
  5. Mooi artwork!
  6. Leuk thema!
  7. Leuk met kinderen én volwassenen!
  8. Grote herspeelbaarheid!
  9. Lage prijs!
  10. Verslavend leuk!

En dan geef ik nu terug het woord aan Mamma Mia.

Mamma Mia: Ditterio, ordina la che tua pizza è pronto. Gustoso! (vertaling: Ditterio, je pizzabestelling is klaar. Smakelijk!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s