Pandemie

Standaard

Pandemie blijft de klassieker onder de coöperatieve bordspellen. In Pandemie probeer je, samen met je medespelers, de wereld te redden van gevaarlijke virussen. In het begin van het spel heb je alles nog onder controle, maar naarmate het spel vordert, breiden de virussen zich snel uit.

Op het speelbord (een wereldkaart) liggen er verschillende blokjes in verschillende kleuren in verschillende steden. Er zijn vier kleuren en elke kleur stelt een virus voor. Als er meer dan drie blokjes van een zelfde kleur in een stad komen te liggen, gebeurt er een uitbraak. In dat geval verspreidt het virus zich naar alle aangrenzende steden. Er komt dus een blokje in alle aangrenzende steden. Met alle gevolgen van dien, want zo kan er een nieuwe uitbraak plaatsvinden. Het gaat soms sneller dan je zou willen.

De spelers werken samen om blokjes op het speelbord te verwijderen en zo virusuitbraken te voorkomen. Ondertussen proberen ze voor elk virus een tegengif te ontwikkelen. Hiervoor moeten de spelers vijf kaarten in dezelfde kleur verzamelen en dit medicijn ontwikkelen in een onderzoekscentrum. Als de vier medicijnen zijn ontwikkeld, winnen de spelers. Elke speler heeft ook een eigen rol met een speciale eigenschap.

Winnen is niet eenvoudig. Zeker niet als je met de juiste spelregels speelt en de moeilijkheidsgraad wat opdrijft. Zelfs op het makkelijkste niveau moet je goed je best doen (en wat geluk hebben) om te winnen. Dat maakt het net leuk. Het is zo’n spel waarvan je achteraf zegt: “shit, we zijn nipt verloren, maar kom, we proberen het nog een keer”. En na x aantal speelbeurten, win je uiteindelijk en dat geeft een super gevoel.

Het thema is fantastisch geïntegreerd in het spel. Je hebt echt het gevoel dat je een strijd aan het voeren bent tegen al die virussen. Het gaat hard en het gaat snel. Het is dikwijls dweilen met de kraan open, maar winnen is zeker mogelijk als je goed samenwerkt met de andere spelers. De geluksfactor speelt een grote rol, maar dat past bij het thema. Als een virus erg kwaadaardig is, is het veel moeilijker om te bestrijden. Eén ding is zeker: een spelletje Pandemie is altijd spannend.

De spelregels zijn eenvoudig en het spel speelt vlot. Het enige nadeel van Pandemie is dat er een alfa speler aan tafel kan zitten. Een alfaspeler is een speler die voortdurend zegt wat alle andere spelers in hun beurt moeten doen. Dat neemt het speelplezier bij de andere spelers helemaal weg. Uiteraard is dat de schuld van de alfaspeler en niet van Pandemie. Pandemie is namelijk een steengoed spel!

Pandemie speelt ook solo heel goed. Dan neem je twee (of meer) rollen en voer je de acties van beide rollen uit. Leuk!

Als je een spelliefhebber bent en je hebt nog nooit Pandemie gespeeld, dan heb ik maar één advies: kopen en spelen!

Een suggestie over “Pandemie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s