Wizard

Standaard

Wizard is een kaartspelletje dat je ook met een gewone deck kaarten kan spelen. Aangezien dit spel minder dan 10 euro kost, raad ik je aan om niet de gierigaard uit te hangen, maar gewoon het kaartspel Wizard te kopen! Je krijgt dan kaarten met mooie afbeeldingen, een scoreblok en de spelregels.

Wizard is een slagenspel zoals Manillen en Wiezen. Er zijn kaarten in 4 verschillende kleuren met waarden van 1 tot en met 13. 1 is de laagste waarde en 13 is de hoogste waarde. Je speelt een kaart uit en de andere spelers moeten kleur bekennen (dezelfde kleur uitspelen als de kleur die jij hebt uitgespeeld). Indien iemand niet kan volgen op deze kleur, mag hij een troefkaart spelen. De troef wordt aan het begin van een ronde bekend gemaakt. Een troefkaart is hoger dan een kaart in een andere kleur. Op deze manier moet je proberen om slagen binnen te halen. Daarnaast is er ook nog een nar (de allerlaagste kaart) en een tovenaar (de allerhoogste kaart). Als je de nar speelt, verlies je de slag gegarandeerd. Een tovenaar overtreft daarentegen elke andere kaart.

Het leuke element aan Wizard is dat je vooraf moet proberen te voorspellen hoeveel slagen je zal binnenhalen. Bij een juiste voorspelling scoor je punten, bij een foute voorspelling scoor je minpunten.

Ik vind Wizard een schitterend spel. Ik zal zelfs meer zeggen, Wizard is het beste slagenspel dat ik ooit speelde. Het leuke aan Wizard is het gokelement aan het begin van elke ronde. Daarna is het in spanning afwachten of je al dan niet exact je voorspelde aantal slagen zal binnenhalen. De tovenaars en narren voegen een leuk extraatje toe.

Als je houdt van slagenkaartspellen, is Wizard een must buy!

3 suggeties bij “Wizard

    • Gertjan

      Wizard met gewone kaarten heet Boerenbridge, maar dan mis je de narren en de tovenaars, wat Wizard net een stukje interessanter maakt dan Boerenbridge. Je kan natuurlijk de vaak bijgeleverde Jokerkaarten en/of de Bridgescore-kaart met een permanent Marker kunnen markeren, vaak 4 extra kaarten per pakje. Dus met 2 pakjes gewone kaarten zou je Boerenbridge à la Wizard kunnen spelen.
      Wat betreft de puntentelling in Wizard zou ik veranderen in 10 punten halen voor het contract (geen extra punten voor de behaalde slagen) en 3 strafpunten voor elke slag dat je naast je bod zit, dat voelt meer gebalanceerd aan tov de puntentelling in de regels.

      Like

Plaats een reactie