Eufraat & Tigris

Standaard

Voor baby’s is er melk, voor kleuters is er Plopsaland, voor tieners is er Justin Bieber, voor adolescenten is er alcohol, voor volwassenen zijn er vrouwen, voor bejaarden is er God en voor mij is er de grote spellenontwerper Reiner Knizia! Ik heb al heel wat spellen gespeeld van Reiner Knizia: Het Achtste Wereldwonder, Amon-Ra, Genius, Ra, Spy, Keltis, Lost Cities, Pinguïn Party, Regenwormen, Schotten Totten en De Veilingmeesters Van Amsterdam. Sinds vandaag kan ik ook Eufraat & Tigris toevoegen aan dit lijstje. Ik kan nu al zeggen dat Eufraat & Tigris momenteel mijn favoriet spel van Reiner Knizia is.

Eufraat & Tigris is een tegellegspel waarbij je je hersenen mag laten kraken. Leg dit spel niet op tafel met spelers die graag een luchtig spelletje willen spelen.

In Eufraat & Tigris beschikt elke speler over 4 leiders (een koning, een priester, een boer en een handelaar) en 6 beschavingsfiches. Door het plaatsen van zijn leiders en beschavingsfiches op het speelbord probeert elke speler één of meerdere koninkrijken uit te bouwen. Als je de juiste beschavingsfiches bij de juiste leiders plaatst, krijg je winstblokjes. Tot zover het vredelievende gedeelte van het spel. In Eufraat & Tigris kunnen (en zullen) er verschillende conflicten ontstaan tussen jouw leider(s) en de leider(s) van jouw tegenspeler(s). Dan wordt er een potje gevochten. De winnaar gaat met de winstblokjes lopen en triomfeert in het koninkrijk, de verliezer druipt af. Daarnaast kan je ook schatten verzamelen en monumenten bouwen.

Lees hier de uitgebreide samenvatting van de spelregels van Eufraat & Tigris.

De spelregels zijn heel duidelijk en niet moeilijk, maar toch moet je goed nadenken over de acties tijdens je beurt. Vergelijk het met schaken. Makkelijk om te spelen, maar moeilijk om te winnen.

Het speelbord heeft de uitstraling van een afgeleefde koe. Dat zijn we ondertussen al gewoon van Knizia. Ik heb nog nooit een Knizia spel gezien dat een schoonheidsprijs verdient. Gelukkig zit de schoonheid in dit spel vanbinnen!

Het spel zit boordevol tactiek. Je mag slechts 2 acties per beurt uitvoeren, maar de keuzemogelijkheden zijn heel uitgebreid. Toch zijn 2 acties snel voorbij waardoor het spel weinig last heeft van downtime. Zelfs als mijn vriendin (Miss Downtime) aan tafel zit.

Eufraat & Tigris bruist van de spelersinteractie. Op het juiste moment lok je een intern of extern conflict uit. Daarna is het in spanning afwachten of je de strijd al dan niet wint. Genieten!

Het scoresysteem zit ook goed in elkaar (zoals we van Reiner Knizia gewend zijn). Je verzamelt winstblokjes in 4 verschillende kleuren. Enkel de kleur waarvan je de minste winstblokjes hebt, telt mee voor je eindscore. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken.

De speelduur is heel aangenaam (ongeveer 90 minuten) en het spel verveelt nooit. Het spel is sneller afgelopen dan je zou denken.

Liefhebbers van abstracte denkspellen (met een dun thematisch laagje) met veel spelersinteractie kunnen geen miskoop doen met dit spel. Eufraat & Tigris is briljant in zijn eenvoud. Dit spel zou wel eens kunnen uitgroeien tot een klassieker aan onze speeltafel. De kans is zelfs heel groot dat dit spel in mijn spellen top 10 aller tijden terechtkomt!

3 suggeties bij “Eufraat & Tigris

Plaats een reactie