Troyes

Standaard

Van alle spellen die ik tot hiertoe in 2015 heb ontdekt, is Troyes veruit het beste strategische spel!

Als binnenkomer kan dat tellen!

Troyes wat?

Troyes is een dobbelspel met een speelbord, veel kaarten en heel veel diepgang!

Ik probeer de bedoeling van het spel Troyes te omschrijven in één zin:

Door het gebruik van de ogen op je eigen dobbelstenen of de ogen op dobbelstenen van je tegenstanders (mits betaling) probeer je interessante acties te doen zoals het activeren van kaarten, het verdienen van invloedspunten, het verzamelen van geld, het inzetten van werkers,… met als doel zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen.

Elke strategische speler die deze bespreking leest, raad ik aan om meteen Troyes te kopen. Het spel is niet makkelijk meer verkrijgbaar, maar als je het ergens tweedehands kan vinden, raad ik je aan om dit spel te kopen. Zonder twijfelen, want je wil echt niet dat de verkoper zich zou bedenken!

Waarom is Troyes zo fantastisch? 

 1. De herspeelbaarheid: Elk spel speel je met andere kaarten. Door de grote variatie in actiekaarten en gebeurteniskaarten is geen enkel spel hetzelfde.
 2. De spelregels: De spelregels zijn heel goed geschreven en makkelijk te begrijpen.
 3. De strategie: Denk niet dat het spel een grote geluksfactor bevat omdat je met dobbelstenen moet rollen. Het spel is heel diepgaand en een lust voor de liefhebbers van strategische spellen.
 4. De balans: Alles past perfect in elkaar.
 5. De eenvoud: Ondanks de diepgang in het spel is het spel makkelijk uit te leggen aan andere spelers. Iedereen is meteen mee met de speluitleg. Het spel winnen is een ander verhaal.
 6. De diepgang: Dit spel is niet voor watjes, je zal je hersenen goed aan het werk kunnen zetten. Toch voelde het bij mij nooit langdradig of saai aan. Fantastisch gevoel als je een leuke combo hebt gevonden.
 7. De dobbelstenen: De manier waarop de dobbelstenen in dit spel worden gebruikt, is schitterend. Niet alleen de ogen van de dobbelstenen, maar ook de kleur van de dobbelstenen is van belang. Daarnaast is er een onderscheid tussen je eigen dobbelstenen en de dobbelstenen van de andere spelers.
 8. De schoonheid: Smaken kunnen verschillen, maar ik vind het echt een mooi speelbord met meer dan degelijk materiaal.
 9. De speelduur: Als het spel is afgelopen, wil ik het spel eigenlijk zo snel mogelijk nog eens spelen. Met andere woorden: de tijd vliegt als je dit spel speelt.
 10. De karakterkaarten: Iedereen heeft een eigen karakterkaart. Naarmate het spel vordert moet je er proberen achter te komen welke karakterkaarten de andere spelers hebben. De punten op de karakterkaarten van alle spelers kunnen immers door iedereen worden verdiend. Dat is een supertof element in het spel.
 11. De actiekaarten: Slechts 9 kaarten doen mee in een spel, maar er zitten veel meer actiekaarten in de doos. De actiekaarten zijn heel leuk en er is veel variatie in actiekaarten.
 12. De gebeurteniskaarten: Deze kaarten laten je soms eens vloeken, maar ze zorgen ervoor dat je met je medespelers moet samenwerken om deze kaarten zo snel mogelijk weg te werken. Het is altijd spannend als deze kaarten worden omgedraaid. Ook bij deze kaarten is er veel variatie.
 13. De duidelijke symboliek: Soms is het wat zoeken, maar als je het spel een aantal keer hebt gespeeld, zal je merken dat alle symbolen heel duidelijk zijn.
 14. De leercurve: Het is een spel dat je vaak moet spelen om beter te worden. Hoe vaker je dit spel speelt, des te meer zal je genieten.
 15. De spelersaantallen: Zowel met 2 als met 4 spelers speelt dit spel heel goed.

Conclusie:

Troyes is een fantastisch spel met tal van tactische en strategische mogelijkheden! Een grote aanrader!

 Tip:

Koop dit spel!

4 suggeties bij “Troyes

 1. Thomas

  Nice Review ! Troyes is zeker een topspel. Ik vind het artwork ook heel erg geslaagd. Ik zal het eens meebrengen misschien naar een spelavond met de expansie bij.
  Ook Tournay is de moeite waard om eens te checken. Dit is een kaartspel versie van Troyes.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s