De Legenden van Andor

Standaard

Geen spelregelboekje (je leert het spel door het te spelen), prachtig speelmateriaal, goede recensies van onder andere Tom Vasel van The Dice Tower en Dominique van De Tafel Plakt, een Nederlandstalige uitgave door 999 Games en winnaar van de prestigieuze spellenprijs Kennerspiel des Jahres 2013! Je moet al van héél slechte wil (of héél arm) zijn om dit spel dan toch nog te negeren. Ik kon natuurlijk niet weerstaan en daar heb ik nog geen seconde spijt van.

De Legenden van Andor is een coöperatief spel. Met z’n allen tegen de verschrikkelijke monsters. Je moet er samen met je makkers voor zorgen dat je de monsters doodt vooraleer zij de burcht bereiken. Ondertussen moet je ook een opdracht vervullen.

Het leuke aan dit spel is dat je vooraf niet alle spelregels hoeft door te nemen. Je krijgt een velletje waarop wat basisregels staan en daarna kan je meteen aan de slag. Aan de hand van kaarten in het spel kom je stap voor stap alle spelregels tegen. Als dat geen luxe is, weet ik het ook niet meer. Je kan je best laten onderdompelen in de wondere wereld van Andor en dan zie je wel welke monsters er op je afkomen.

Elke ronde heb je 7 beurten. In één beurt kan je ofwel lopen ofwel vechten tegen een monster. Bij het lopen verplaats je je figuur van het ene vakje naar het andere vakje op het speelbord. Bij het gevecht probeer je een monster te verslaan door middel van dobbelsteenworpen. Je hebt zwakke monsters, maar ook heel sterke monsters. Geen paniek, om de sterke monsters te verslaan kan je (hopelijk) rekenen op de steun van je medespelers. Samen sta je sterker en heb je een grotere kans om de monsters te kunnen verslaan.

De Legenden van Andor = Risk meets Pandemie!

Net als in Risk moet je ook in dit spel dobbelen om de tegenstander (in dit geval levensgevaarlijke monsters) te verslaan. Bij de Legenden van Andor komt er echter minder geluk kijken. Je kan namelijk krachtpunten kopen die je bij je dobbelsteenogen kan optellen.

De vergelijking met Pandemie is duidelijk. Beiden spellen zijn coöperatief: je speelt samen tegen het spelsysteem. Naarmate het spel vordert, wordt het spel ook moeilijker gemaakt. In Pandemie door epidemieën en virusuitbraken. In de Legenden van Andor door de steeds groeiende hoeveelheid monsters die het speelbord betreden en de opdracht die je op tijd moet zien te vervullen. Bovendien heeft elke speler in De Legenden van Andor (net als in Pandemie) ook een speciale eigenschap.

De Legenden van Andor biedt echter nog meer! Het is niet alleen samenwerken en vechten, het is ook een denkpuzzelspel. Je moet goed nadenken over de zetten die je wil doen. Tegen monsters vechten kost tijd, maar soms heb je geen andere keuze. Deze afweging moet je voortdurend maken tijdens het spel. Nog een monstertje tussen je boterham leggen of zo snel mogelijk de opdracht vervullen of een combinatie van beiden?

Het verhaal leest/speelt als een sprookje en het zit allemaal heel goed in elkaar. Aan afwisseling is er geen gebrek. Er zijn maar liefst 6 legenden die je kan doorlopen. Begin maar met legende 1, die is al uitdagend genoeg. Het spel is bovendien heel makkelijk om te begrijpen. Toch zal je goed moeten spelen om De Legenden van Andor te kunnen winnen, maar een beetje uitdaging kan natuurlijk nooit kwaad.

En dan nog het speelmateriaal… Schitterend! Mooi getekende monsters en een prachtig speelbord!

Tenslotte nog één gouden raad van nonkel Ditterio: niet twijfelen, gewoon kopen!

Een suggestie over “De Legenden van Andor

Plaats een reactie