Lascaux

Standaard

Lascaux is een heel eenvoudig biedspel voor 3 tot 5 spelers dat slechts 25 minuten van je kostbare tijd inneemt.

Hoe wordt het gespeeld?

Je trekt net zoveel kaarten van de trekstapel tot er ofwel 6 verschillende kleuren ofwel 7 kaarten op tafel liggen.

In dit voorbeeld liggen er reeds 5 verschillende kleuren. Er moet dus nog 1 kaart worden getrokken. Dit zal sowieso de laatste getrokken kaart zijn aangezien er dan in totaal 7 kaarten open op tafel liggen.

In dit voorbeeld liggen er reeds 5 verschillende kleuren. Er moet dus nog 1 kaart worden getrokken. Dit zal sowieso de laatste getrokken kaart zijn aangezien er dan in totaal 7 kaarten open op tafel liggen.

Daarna kiest elke speler in het geheim een kleur.

Deze kleuren komen overeen met de kleuren op de kaarten.

Deze kleuren komen overeen met de kleuren op de kaarten.

Ditterio kiest de kleur roze en legt zijn roze fiche op tafel met de roze zijde naar beneden gericht zodat niemand kan zien welke kleur Ditterio heeft gekozen.

De andere spelers doen net hetzelfde. Zij kiezen ook een kleur die ze verborgen houden voor de andere spelers.

Dan start het bieden. Het bieden gebeurt met stenen.

Elke speler start het spel met 12 stenen (10 stenen in een spel met 5 spelers)

Elke speler start het spel met 12 stenen (10 stenen in een spel met 5 spelers)

Als je aan de beurt bent, heb je twee mogelijkheden: bieden of passen?

Bieden: je werpt één steen in de kom van de speeldoos.

Ditterio gooit één steen in de kom, de volgende speler gooit één steen in de kom, de derde speler gooit één steen in de kom, Ditterio gooit opnieuw één steen in de kom, de volgende speler werpt ook nog één steen in de kom, …

Zo gaat het beurtelings verder tot een speler besluit om te passen.

Passen: De eerste speler die past neemt alle stenen uit de kom en legt deze stenen in zijn voorraad. Vervolgens legt deze speler zijn fiche (met de kleur naar onder, zodat de andere spelers deze kleur nog steeds niet kunnen zien) aan de kant.

De andere spelers bieden nu verder tot er weer iemand besluit om te passen. De tweede speler die past, neemt alle stenen uit de kom en legt deze stenen in zijn voorraad. Vervolgens legt hij zijn fiche (met de kleur naar onder, zodat de andere spelers deze kleur nog steeds niet kunnen zien) op de fiche van de speler die gepast heeft.

Zo gaat het verder tot er één speler overblijft die niet heeft gepast. Deze speler maakt zijn kleur bekend en neemt daarna alle kaarten waarop deze kleur is te zien.

De speler wiens fiche helemaal bovenaan op de stapel ligt, draait nu ook zijn fiche om. Als zijn gekozen kleur nog beschikbaar is, neemt hij ook alle kaarten waarop deze kleur staat. Zo gaat het verder tot de stapel fiches op is.

Op die manier verzamelen de spelers kaarten. Op elke kaart staan dieren afgebeeld. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kaarten van een diersoort te bemachtigen. Enkel wie de meeste kaarten heeft van één soort, krijgt dat aantal kaarten als overwinningspunten.

Ditterio heeft op het einde van het spel 7 bizons. Geen enkele andere speler heeft meer dan 7 bizons, dus scoort enkel Ditterio 7 overwinningspunten. Spelers die minder dan 7 bizons hebben, scoren geen punten voor hun bizons. Zo wordt elke diersoort individueel bekeken.

Wie nog stenen overhoudt aan het einde van het spel, krijgt 1 overwinningspunt per 6 stenen.

De speler met de meeste overwinningspunten, wint.

Mijn mening:

Lascaux is een heel leuk en eenvoudig biedspel. Ik vind het vergelijkbaar met For Sale (eveneens leuke filler met biedelement). Al zijn beide spellen verschillend genoeg om beide spellen aan je spellenkast toe te voegen. De cover ziet er niet echt aantrekkelijk uit, maar binnenin zit een mooi spel. Het thema is er wat opgeplakt. Het had evengoed een spel over boomerangs kunnen zijn.

Opgepast: het spel is licht, heel licht zelfs, maar toch is het geen geluksspel. Je moet goed nadenken over de kleur die je kiest en over het moment waarop je al dan niet beslist om te passen.

 

Een must have voor iedereen die houdt van een snel, eenvoudig spel met bieden en set collection.

Plaats een reactie