Jambo

Standaard

Mensen die economie hebben gestudeerd, zijn heel intellectueel. Ik kan het weten, want ik heb het zelf gestudeerd. De intellectueel Rüdiger Dorn is leraar economie en auteur van het kaartspel Jambo. In dit spel maakt hij gebruik van het basisprincipe van de economie: zo veel mogelijk bereiken met zo weinig mogelijk middelen. Of anders gezegd: veel bereiken door weinig te doen. Dit principe (dat ik vaak hanteer) wordt ook in Jambo gebruikt. Het enige wat je moet doen in Jambo is goederen goedkoop inkopen om ze later met vette winst door te verkopen. Tussendoor kan je elkaar nog wat pesten met verschillende soorten kaarten (personenkaarten, dierenkaarten of voorwerpkaarten).

Hoe wordt Jambo gespeeld?

Jambo is een kaartspel voor twee personen waarbij elke speler in de huid van een handelaar kruipt. Tijdens je beurt heb je 5 acties ter beschikking.

Stap 1: Trek een kaart van de trekstapel. Dit kost één actie. Na het bekijken van deze kaart, beslis je dan of je deze kaart al dan niet op je hand wil nemen. Als je de kaart op hand neemt, ga je verder naar stap 2. Als je de kaart niet op je hand wil nemen, dan leg je de kaart af en trek je een nieuwe kaart. Een nieuwe kaart trekken kost opnieuw één actie. Nu kan je alweer beslissen om de kaart al dan niet op je hand te nemen.

Stap 2: Speel een kaart uit of activeer een kaart. Een kaart uitspelen of een kaart activeren kost één actie. Als je een kaart uitspeelt, doe je wat de kaart je vertelt. Elke kaart levert je één of meerdere voordelen op. Deze voordelen kunnen heel uiteenlopende dingen zijn: goederen aankopen en in je marktkraam leggen, goederen uit je marktkraam met winst verkopen, je tegenspeler wat ambeteren, extra kaarten trekken, en zo verder. Kaarten met een voorwerp mag je voor jou neerleggen. Voorwerpen die voor jou liggen kan je elke beurt maximum één keer activeren. Op dat moment voer je uit wat er op die kaart staat.

Als je je 5 acties hebt uitgevoerd, gaat de beurt naar je tegenspeler.

Het doel van Jambo is om zo snel mogelijk 60 goudstukken te verdienen. Dit kan je bereiken door goederen aan te kopen en diezelfde goederen later met winst te verkopen.

Is Jambo een leuk spel?

Reken maar van YES!

Jambo is een spel voor iedereen. Het is makkelijk aan te leren, het is snel te spelen, het biedt voldoende uitdaging en (het belangrijkste van allemaal) het is leuk. Door zijn compact formaat is het ook een ideaal reisspel.

Er zitten veel verschillende kaarten in dit kaartspel. Al deze kaarten zorgen voor afwisseling. De kaarten zijn niet alleen gevarieerd, ze zijn ook nuttig. Met elke kaart kan je wel iets leuks doen, al is de ene kaart iets krachtiger dan de andere. Toch zijn er geen kaarten die extreem voordeliger zijn dan andere kaarten, dus de balans zit goed. De kaarten zijn bovendien goed afgewerkt met mooie afbeeldingen.

Er zit veel spelersinteractie in Jambo. Je kan dierkaarten uitspelen om je tegenspeler te ambeteren, er zitten kaarten in het spel waarbij je kaarten met je tegenspeler mag ruilen, je hebt kaarten die goederenfiches van je tegenspeler stelen, en zo verder.

Het spelregelboek is een goed voorbeeld van hoe een ideaal spelregelboek er zou moeten uitzien. Kort, duidelijk, overzichtelijk en volledig.

Jambo is een aanrader als je vaak spellen speelt met twee personen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s