Hanabi

Standaard

Hanabi is een coöperatief kaartspel waarin spelers de perfecte vuurwerkshow proberen te maken door kaarten in de juiste volgorde op tafel te plaatsen. Hanabi is snel uit te leggen in 4 eenvoudige stappen:

Stap 1:

Het deck bestaat uit kaarten in vijf verschillende kleuren, genummerd van 1 tot 5 in elke kleur.

Het deck bestaat uit kaarten in vijf verschillende kleuren, genummerd van 1 tot 5 in elke kleur.

Stap 2:

Voor elke kleur proberen de spelers in de juiste volgorde een rij kaarten uit te spelen van 1 tot 5. 

Voor elke kleur proberen de spelers in de juiste volgorde een rij kaarten uit te spelen van 1 tot 5.

Stap 3:

De spelers houden hun kaarten omgekeerd vast, zodat deze kaarten alleen zichtbaar zijn voor de andere spelers. Niemand kan dus zijn eigen kaarten zien.

De spelers houden hun kaarten omgekeerd vast, zodat deze kaarten alleen zichtbaar zijn voor de andere spelers. Niemand kan dus zijn eigen kaarten zien.

Stap 4:

De spelers moeten goed samenwerken. Spelers geven tips aan hun medespelers over de waarde of de kleur van de kaarten. In dit voorbeeld kan je bijvoorbeeld als tip geven dat de meest linkse kaart een waarde 3 heeft of je geeft als tip dat de 3e en de 5e kaart rood zijn. De spelers die tips krijgen, moeten deze tips goed onthouden zodat zij zoveel mogelijk kaarten correct kunnen uitspelen vooraleer de trekstapel op is. 

Spelers geven tips aan hun medespelers over de waarde of de kleur van de kaarten. In dit voorbeeld kan je bijvoorbeeld als tip geven dat de meest linkse kaart een waarde 3 heeft of dat de derde en vijfde kaart rood zijn. De spelers die tips krijgen, moeten deze tips goed onthouden zodat zij zoveel mogelijk kaarten correct kunnen uitspelen vooraleer de trekstapel op is.

Hanabi heeft dus heel eenvoudige spelregels, maar is Hanabi ook een leuk spel? Hanabi is een leuk spel onder één grote voorwaarde. Die voorwaarde is: De spelers mogen niet bedriegen! Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar in Hanabi is het heel verleidelijk om per ongeluk naar je eigen kaarten te kijken of om per ongeluk grimassen te trekken naar je medespelers zodat zij weten of ze een kaart al dan niet moeten uitspelen of om per ongeluk twee tips te geven in plaats van één of om… Oké, je begrijpt het al. Bedriegen is snel gebeurd. Bedrog (al dan niet opzettelijk) haalt voor mij al het plezier uit het spel. Als Hanabi eerlijk wordt gespeeld is het een leuk spel met heel wat spanning. Zal hij die kaart uitspelen of afleggen? Gaan we daardoor winnen of verliezen? Spannend!!

Een heel klein nadeel vind ik dat je niet speelt tot je van het spel wint of verliest. Je speelt gewoon tot de kaarten op zijn en dan tel je de punten. Dat puntenaantal bepaalt dan of je legendarisch, goed, slecht of verschrikkelijk slecht hebt gespeeld. De moeilijkheidsgraad zit goed. Het is niet heel moeilijk om te winnen, maar ook niet makkelijk. Zeker als je regelmatig met verschillende spelersgroepen speelt, zal Hanabi steeds weer een uitdaging vormen.

Een pluspunt is ook dat ze bij het basisspel een variant hebben gestoken met bonte kleuren om de moeilijkheidsgraad wat op te drijven.

Het vuurwerk thema is belachelijk. Ik vraag me eigenlijk af waarom ze bij elk kaartspel een van de pot gerukt thema moeten verzinnen? Ik ben fan van thema’s als ze een meerwaarde geven aan het spel. Hier is dit zeker niet het geval. Over de componenten mag ik dan weer niet klagen. De kaarten en fiches zijn mooi en degelijk. Zo hoort het!

Hanabi is snel, spannend en leuk! En het grootste voordeel ben ik nog vergeten… de prijs! Voor die prijs heb je echt geen enkele reden om dit spel niet in huis te halen. Hanabi zal alvast niet veel plaats in je spellenkast innemen.

Een suggestie over “Hanabi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s