Roll for the galaxy

Standaard

Roll for the galaxy is de dobbelversie van Race for the galaxy.

De spelregels in een notendop:

Je start het spel met een aantal dobbelstenen op je Citizenry (plaats op het bord waar het zwarte ventje zijn arm omhoog steekt), een aantal dobbelstenen in je dobbelbeker en een aantal dobbelstenen op bepaalde tegels.

Je rolt in het geheim de dobbelstenen in je beker en je plaatst de dobbelstenen onder je kaartje bij het overeenkomende symbool. Sterretjes zijn jokers.

Daarna neem je één van deze dobbelstenen en plaats je deze dobbelsteen op 1 van de 5 symbolen op de kaart (het symbool op de dobbelsteen hoeft niet hetzelfde te zijn als het symbool op de kaart).

Daarnaast mag je ook nog een reassign-actie doen. Lees: verwijder één dobbelsteen en verplaats een andere dobbelsteen naar een andere kolom.

Het symbool van de kaart waarop je een dobbelsteen legt, wordt geactiveerd.

Nadat elke speler dit heeft gedaan, wordt er gekeken welke acties werden gekozen door alle spelers. Speler 1 heeft bijvoorbeeld voor explore gekozen, speler 2 voor ship en speler 3 voor settle. In dit geval mag elke speler de explore-, ship- en settle-actie doen indien hij minstens 1 dobbelsteen op of onder deze actie heeft liggen.

Dit zijn de 5 acties:

I Explore

Ofwel neem je nieuwe tegels en plaats je deze onder de andere tegels in je constructiezone. In de constructiezone heb je plaats voor wereldtegels en ontwikkelingstegels.

Ofwel ga je voor geld.

II Develop

Je plaatst één of meerdere dobbelstenen op de bovenste ontwikkelingstegel. Als het aantal dobbelstenen op de ontwikkelingstegel minstens even groot is dan het getal op de ontwikkelingstegel, kan je die tegel activeren. Je plaatst die tegel voor jou en het levert een voordeel op.

III Settle

Je plaatst één of meerdere dobbelstenen op de bovenste wereldtegel. Als het aantal dobbelstenen op de wereldtegel minstens even groot is dan het getal op de wereldtegel, kan je die wereldtegel activeren. Je plaatst die tegel voor jou en het levert een voordeel op.

IV Produce

Wanneer een tegel voor jou ligt, kan je er een dobbelsteen (= een goed) op plaatsen.

V Ship

Met deze actie kan je een dobbelsteen gebruiken om een andere dobbelsteen (= een goed) op een tegel te verschepen. Dit kan geld of overwinningspunten opleveren.

Daarna neemt elke speler x aantal dobbelstenen uit zijn Citizenry. Het aantal wordt bepaald door het geld dat de speler wil spenderen. Als je 5 geld spendeert, mag je 5 dobbelstenen uit je Citizenry nemen en in je dobbelbeker gooien.

De dobbelstenen in de dobbelbeker worden gerold en zo gaat het spel verder.

De speler met de meeste overwinningspunten wint Roll for the galaxy.

Componenten : 7/10

Het karton is erg dun. Dat mocht een stuk dikker zijn geweest. De dobbelstenen zijn een beetje aan de kleine kant en de symbolen zijn niet in de dobbelstenen gegraveerd. Jammer! De dobbelstenen zijn wel mooi en fel. Oordeel zelf maar.

Geluksfactor : medium-laag

Voor een dobbelspel zit er toch heel wat tactiek in het spel. Je kan je dobbelstenen zodanig manipuleren dat de geluksfactor heel erg klein wordt. Je moet wel wat geluk hebben met je dobbelsteenworpen (al kan je de dobbelstenen vaak manipuleren met de verschillende eigenschappen op de kaarten) en de keuzes die de andere spelers maken bij het selecteren van hun actie (al kan je soms ook voorspellen wat de andere spelers logischerwijs zouden kiezen).

Fun factor : hoog

Roll for the galaxy is zalig! Dit dobbelspel hoort zeker bij de 3 leukste dobbelspellen die ik ooit heb gespeeld! Het enige nadeel is het gebrek aan interactie. Het voelt echt aan als een multi-player solitaire spel. Iedereen speelt zijn eigen spel (dobbelstenen rollen, acties plannen en acties uitvoeren) zonder veel rekening te houden met de andere spelers. Enkel bij het selecteren van de verschillende acties moet je proberen in te schatten wat de andere spelers als actie zouden kiezen (om hiervan zelf te kunnen profiteren). Van interactie is er dus weinig sprake. Los daarvan is Roll for the galaxy een plezier om te spelen. Het is een aanrader voor spelers die houden van een toegankelijk maar diep dobbelspel met een grote herspeelbaarheid.

Complexiteit: medium

Het is geen beginnersspel, maar toch zijn de regels vrij eenvoudig uit te leggen, zeker in vergelijking met de kaartversie Race for the galaxy.

Herspeelbaarheid: hoog

De eigenschappen op de tegels zorgen voor de variatie in het spel. Ik denk niet dat ik dit spel snel zal beu raken.

Totaalscore: 9/10

Een suggestie over “Roll for the galaxy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s