Het Stenen Tijdperk

Standaard

Het Stenen Tijdperk is een eenvoudig worker placement spel. Als je nog nooit een worker placement spel hebt gespeeld of als je je afvraagt wat een worker placement spel eigenlijk is of als je net uit het Monopoly-tijdperk komt, dan is het hoog tijd voor een nieuw tijdperk! Het meest ideale spel om te spelen in al deze gevallen is het Stenen Tijdperk.

In het Stenen Tijdperk plaatst elke speler zijn werkers op het speelbord, daarna voert elke speler de acties uit op de plaatsen waar zijn werkers staan en tenslotte moet elke speler zijn werkers voeden. Elke ronde opnieuw. Zo simpel is het.

Op het speelbord is het dolle pret. Je probeert te stijgen op de voedselladder om je kindjes eten te kunnen geven. Naast de voedselladder zal je ook op jacht naar voedsel moeten gaan. Je wil je kindjes toch niet laten verhongeren?

Naast voedsel moet je ook hout, leem, rots en goud verzamelen. Hoe meer werkers je op pad stuurt, des te groter de kans dat ze niet met lege handen naar huis zullen keren. Je kan ook gereedschappen verzamelen om je dobbelsteenworpen wat te beïnvloeden.

Allemaal leuk, maar het leukste aan het spel is de sekshut. Je plaatst twee werkers in de hut. Ze geven van jetje en … *hocus pocus pats* … je krijgt een baby. Hoe meer kindjes je maakt des te meer werkers je kan inzetten in de volgende ronden, maar vergeet niet dat je al je nakomelingen ook elke ronde eten zal moet geven.

Om het spel wat uitdagender te maken kan je ook een tegeltje hier en een kaartje daar verzamelen. Deze attributen zijn absoluut noodzakelijk als je op het einde van het spel nog een gigantische eindsprint op het puntenspoor wil realiseren.

Het Stenen Tijdperk is een spel dat ik graag speel. Waarom?

1 Het speelbord is zo mooi dat ik (als ik de lotto zou winnen) een tweede kopie van het Stenen Tijdperk zou kopen om het speelbord in een kader aan mijn slaapkamermuur omhoog te hangen, naast mijn poster van Jennifer Hoffman.

2 De spelregels zijn zo eenvoudig dat ik zelfs een Monopoly-man zo ver kan krijgen om dit spel eens uit te proberen.

3 De verleiding is zo groot om alle plaatsen van een bepaald gebied te bezetten om de volgende speler wat te pesten. Op zo’n momenten komt mijn gemeen kantje boven. Haha!

4 De speelduur is ideaal. Lang genoeg zodat het niet te snel is afgelopen en kort genoeg zodat het niet te lang duurt.

5 De dobbelbeker is, na de dobbeltoren (zie Amerigo), de beste manier om met dobbelstenen te gooien.

6 De geluksfactor is in ruime mate aanwezig door de dobbelstenen. Toch kan je dit geluk wat manipuleren door berekende risico’s te nemen en vooral door gebruik te maken van je gereedschappen. Op die manier zal een beginnende Stenen Tijdperk-speler geen schijn van kans maken tegen een geoefende Stenen Tijdperk-speler.

7 Er is heel wat tactiek en strategie mogelijk in dit spel.

Het enige grote nadeel aan dit spel is de spelersinteractie. Je kan de andere spelers wel wat blokkeren door bepaalde gegeerde posities op het speelbord in te nemen, maar los daarvan speelt iedereen gewoon voor zich. Je bent alleen bezig met je eigen grondstoffen, je eigen voedsel en je eigen werkers. Het voordeel hieraan is dat je dit spel ook met onuitstaanbare spelers kan spelen, je zal er niet veel last van hebben. Je concentreert je dan alleen op je eigen spel.

Laat dit laatste puntje van kritiek je echter niet tegenhouden om dit spel te spelen of te kopen, want het Stenen Tijdperk is – eerlijk waar – een parel in spellenland!

2 suggeties bij “Het Stenen Tijdperk

Plaats een reactie