Legendary Encounters: an alien deck building game

Standaard

Legendary Encounters: an alien deck building game (een mondvol) is een coöperatieve deckbuilder waarbij je samen met de andere spelers (of solo) een hoop aliens probeert te verslaan en zo verschillende objectieven tracht te behalen.

Simplistische uitleg van Legendary Encounters in 4 stappen:

1/ Er komt een alien tevoorschijn vanuit de hive deck. Deze kaart verschijnt gedekt in het eerste vakje van the complex. Als er daar al een kaart zou liggen, schuiven de kaarten door tot er plaats is op het eerste vakje.

2/ Je neemt kaarten van je trekstapel en speelt deze kaarten uit. Met deze kaarten kan je nieuwe kaarten kopen uit de HQ. De nieuw aangekochte kaarten komen in je eigen deck terecht. Deze kaarten kan je in de toekomst gebruiken. Met je eigen kaarten kan je ook aliens scannen of aliens aanvallen. Wanneer een alienkaart gedekt in the complex ligt, kan je de kaart scannen en dan wordt de alienkaart omgedraaid en dus zichtbaar. Als een alien zichtbaar is, kan je hem aanvallen.

3 Aliens die niet worden verslaan in the complex zullen uiteindelijk doorschuiven en in the combat zone terecht komen. Elke beurt (nadat een speler kaarten heeft gekocht en aliens heeft gescand of aangevallen) vallen de aliens die in the combat zone liggen de desbetreffende speler aan. Als straf moet de speler kaarten trekken van de strike deck. Dit voorspelt meestal niet veel goeds. In de meeste gevallen verliest je karakter een aantal levens. Wanneer je al je levens kwijt bent, ben je dood en verander je in een alien. Vanaf dat moment speel je als alien tegen de andere spelers.

4 Na jouw beurt is de volgende speler aan de beurt.

Nog wat leuke extra’s:

Naast aliens zitten er ook objectief-kaarten in de hive deck. Tijdens het spel moet je 3 objectieven zien te vervullen om het spel te kunnen winnen. Deze objectieven zijn steeds anders. Daarnaast zijn er ook event kaarten en facehuggers. Facehuggers zijn verschrikkelijk. Ze grijpen zich vast aan je gelaat. Als de facehugger niet is verslaan tijdens jouw beurt of tijdens de eerstvolgende beurt van de volgende speler, dan ben je dood en verander je in een alien.

Mijn mening en de mening van mijn vriendin:

Ondertussen heb ik dit spel al 6 keer gespeeld. Na 5 solo-spellen Legendary Encounters kon ik mijn vriendin eindelijk eens overtuigen om dit spel met twee spelers te spelen. Overtuigen is een groot woord. Ik legde het spel klaar en smeekte haar om mee te spelen. Helaas vond ze het niet zo fantastisch als ik. Integendeel, ze vond er echt niets aan. Het is een even saai als Marvel Legendary en het alien thema is een zware afknapper voor mij, was haar eerlijke reactie. Tja, wat zeg je daarop? Dat ze ongelijk heeft, beste lezer! Legendary encounters is de max!

Volop actie want de aliens verschijnen in sneltempo op het bord en jij moet hen scannen en bevechten vooraleer ze schade aanrichten!

Volop spanning want je moet de verschillende objectieven zien te behalen! Ik vind het leuk dat er veel variatie in de objectieven zit.

Volop interactie want je moet goed samenwerken met je medespeler om de zware monsters samen te kunnen verslaan! Er is zelfs een mogelijkheid waarbij je eigen kaarten (met de tekst coordinate) aan de kant kan leggen die dan vervolgens kunnen worden gebruikt door de andere speler(s).

Volop plezier want het spel zit heel goed in elkaar en het speelt heel vlot.

Legendary Encounters is ook solo heel goed te spelen. In dat geval speel je best met twee karakters (in plaats van 1) zodat je de belangrijke coordinate kaarten kan gebruiken. Ik kijk er ook naar uit om dit spel eens met 3 of meer spelers te spelen. Volgens mij zal het idee van een goede speler die een alien wordt, dan nog beter tot zijn recht komen.

Ik ben geen grote fan van het alien-thema. Het artwork op de kaarten is heel luguber. Het thema past echter wel heel goed bij de spanning van het spel. Het thema van Marvel Legendary vond ik leuker, maar qua speelgevoel heeft Legendary Encounters toch overduidelijk de bovenhand. Het scannen van de kaarten, de objectieven,… Het geeft net dat tikkeltje extra speelplezier!

Het grootste nadeel aan Legendary Encounters is de opzettijd. Het duurt even vooraleer je alle decks hebt samengestoken met de juiste kaarten. Als je op het einde van het spel alle kaarten terug bij elkaar moet steken, ben je ook even zoet. Dat is jammer, maar het is helaas vaak eigen aan deckbuilders. Spellen als Trains, Marvel Legendary en Thunderstone hebben hier ook last van. Als het niet zo lang zou duren om dit spel klaar te leggen, zou het waarschijnlijk nog vaker op tafel verschijnen.

Los van dit nadeel is Legendary Encounters een heel goed spel dat ik aan iedereen zou aanraden! Zelfs aan de spelers die Legendary: a marvel deckbuilding game maar niets vinden.

Legendary Encounters is awesome!

Lees hier mijn bespreking van het gelijkaardige maar iets minder leuke Legendary: a marvel deck building game.

Een suggestie over “Legendary Encounters: an alien deck building game

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s