Het Stenen Tijdperk: Talisman

Standaard

Een paar eeuwen geleden kon je hier al mijn bespreking van Het Stenen Tijdperk lezen. Nu gaan we nog een stapje verder.

Talisman is de uitbreiding van Het Stenen Tijdperk.

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Naast voedsel kan je nu ook talismannen verdienen. Als je op jacht gaat om voedsel, kan je kiezen om in plaats van voedsel ook talismannen te nemen. Talismannen zijn geen grondstoffen en ze leveren ook geen overwinningspunten op. Waarom zijn ze dan interessant? Omdat je met talismannen kan ruilen. Er komt een nieuwe plaats bij op het speelbord: het handelsspoor. Via dit handelsspoor kan je grondstoffen en/of talismannen ruilen voor andere grondstoffen. Afhankelijk van je positie op het handelsspoor kan je ruilen tegen een 2:1, 1:1 of 1:2 verhouding. Naast een ruilmiddel kan je met drie talismannen ook een kaart kopen. Geef je daarbovenop nog eens drie talismannen af, dan krijg je een extra kaart van de gedekte trekstapel.

De uitbreiding brengt ook heel wat nieuwe kaarten en tegels die je kan toevoegen aan het basisspel. Qua variatie zit dat goed.

Last but not least is er dankzij de uitbreiding ook de mogelijkheid om Het Stenen Tijdperk nu met maximum 5 spelers te spelen (in plaats van met maximum 4 spelers in het basisspel).

Ik vind dit een zeer goede uitbreiding. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog Het Stenen Tijdperk zonder de Talisman-uitbreiding zou spelen. Het ruilen zorgt er voor dat je makkelijker aan de juiste grondstoffen kan geraken.

Enig groot nadeel is de onvolledigheid van de spelregels. Hans im Gluck heeft nu al voor de tweede keer de regels aangepast omdat alles niet perfect in balans zat. Stel je staat op het handelsspoor op een 1:1 verhouding en je hebt één leem, één talisman en één goud. Je wil een tegel kopen met een leem en een goud. In de eerste regelaanpassing meldt de uitgever dat je niet mag ruilen omdat je de benodigde grondstoffen al hebt liggen (1 leem en 1 goud). In de tweede (definitieve) regelaanpassing meldt de uitgever dat je toch mag ruilen. Je kan je talisman omzetten naar één goud. En dan één leem en één goud afgeven. In dit geval hou je nog één goud over (in plaats van één talisman).

Los van deze onduidelijkheid in de regels is deze uitbreiding zeker de moeite waard!

Het ziet er allemaal mooi uit en ook met deze uitbreiding blijft het spel heel toegankelijk voor nieuwe spelers.

Thematisch gezien houdt het ook steek. Je gaat op jacht om voedsel, maar als je een tijger hebt doodgeschoten kan je ook zijn tanden meenemen van de jacht. Eén tand staat namelijk voor één talisman.

Ik zou de Talisman uitbreiding van Het Stenen Tijdperk aanraden aan alle spelers die graag het basisspel spelen.

Tip: onderschat de talismannen niet! In deze uitbreiding zijn zij heel belangrijk!

2 suggeties bij “Het Stenen Tijdperk: Talisman

  1. ditterio

    Neen, zeker niet. Er komt een nieuwe plaats bij op het speelbord, maar het aantal werkers om in te zetten blijft hetzelfde. Wij hadden zelfs het gevoel dat het spel iets vlotter verliep. Doordat je nu ook grondstoffen kan omruilen, kan je sneller aan de benodigde grondstoffen geraken. Hierdoor kan een stapel met tegels sneller opraken.

    Like

Plaats een reactie