Can’t Stop

Standaard

Can’t Stop is een eenvoudig push your luck spel.

Hoe wordt Can’t Stop gespeeld?

Op tafel ligt een groot rood bord met verschillende kolommen (van 2 tot en met 12). De ene kolom heeft al wat meer vakjes dan de andere kolom. Eigenlijk komt het erop neer dat een kolom met veel vakjes een kolom is waarop een getal staat dat statistisch gezien vaak wordt gegooid met twee dobbelstenen (bijvoorbeeld een 7). Een kolom met weinig vakjes is een kolom waarop een getal staat dat statistisch gezien minder vaak wordt gedobbeld met twee dobbelstenen (bijvoorbeeld een 2 of een 12).

In je beurt gooi je met 4 dobbelstenen. Met deze 4 dobbelstenen maak je twee paren. Je gooit bijvoorbeeld een 1, een 4, een 5 en een 6. Nu kan je als volgt paren samenstellen: 1+4 en 5+6 ofwel 1+5 en 4+6 ofwel 1+6 en 4+5.

Stel dat je kiest voor de eerste optie (1+4 en 5+6). Dan bekom je de getallen 5 (=1+4) en 11 (=5+6). Daarna plaats je een witte loper op het eerste vakje van de 5e kolom en een witte loper op het eerste vakje van de 11e kolom.

Nu beslis je om te stoppen of om nog eens te gooien?

Stel dat je doorgaat met dobbelen.

Je gooit de dobbelstenen opnieuw en nu gooi je bijvoorbeeld een 2, nog een 2, een 5 en een 6. Je besluit om de paren als volgt samen te stellen: 2+2 en 5+6. Je hebt dus een 4 en een 11. De witte loper in de 11e kolom plaats je nu één vakje hoger in de 11e kolom. Je derde en laatste witte loper zet je nu op het eerste vakje van de 4e kolom.

Op dit moment staan al je witte lopers op het bord. Eén loper in kolom 4 (op vakje 1), één loper in kolom 5 (op vakje 1) en één loper in kolom 11 (op vakje 2).

Je beslist nu weer of je stopt met dobbelstenen gooien of doorgaat?

Het spel heet Can’t Stop dus we gaan door.

Je moet nu minstens één 4, één 5 of één 11 gooien om niet te verliezen.

Je gooit bijvoorbeeld een 1, een 5, nog een 5 en een 6.

Je kiest voor de 6 (1+5) en de 11 (5+6). Je zet je witte loper in de 11e kolom nu weer één vakje naar boven. Aangezien je 3 witte lopers allemaal al op het bord staan, kan je geen extra witte loper meer in de 6e kolom plaatsen.

Nu heb je weer de keuze om door te gaan of om te stoppen.

Als je stopt, vervang je de witte lopers door de lopers in jouw spelerskleur. Deze lopers kan je nooit meer verliezen. De volgende speler is nu aan de beurt.

Als je doorgaat en niet de juiste getallen gooit, dan neem je alle witte lopers van het bord. Jouw beurt is voorbij.

Het doel van het spel is om als eerste met 3 lopers in jouw spelerskleur het laatste vakje van een kolom te bereiken.

Mijn mening:

Can’t Stop is een heel leuk spel. Het speelt eenvoudig waardoor je dit spel ook met kinderen en beginnende spelers vlot kan spelen. Ook voor veelspelers kan dit een leuke lichte maaltijd zijn, zeker als je dit spel bekijkt als een filler. De speelduur is heel aangenaam. Door de korte speelduur kan je meerdere potjes na elkaar spelen.

Can’t Stop bevat wat geluk door de dobbelstenen. Toch is de geluksfactor in dit spel minder groot dan je op het eerste zicht zou denken. Je kiest zelf welke paren je selecteert uit het aanbod van 4 dobbelstenen. Als je een 7 kiest, weet je dat de kans groter is dat je de volgende beurt opnieuw een 7 gooit. Als je een 2 kiest, weet je dat de kans kleiner is dat je de volgende beurt opnieuw een 2 gooit. Natuurlijk is de weg op de 2e kolom korter dan de weg op de 7e kolom. Dat zijn afwegingen die je moet maken in dit spel. Daarnaast moet je ook rekening houden met de positie van de andere spelers op het bord. Als jouw tegenspeler bijna helemaal bovenaan staat in de 7e kolom en jij staat nog niet in die kolom, dan kan je beter voor een andere kolom kiezen.

Het is bovendien aan te raden om steeds te kiezen voor een getal dat je in diezelfde ronde al eens hebt gegooid. Dan gaat je witte loper in die kolom nog een extra vakje omhoog en hou je hierdoor je laatste witte loper nog achter de hand. Zolang er slechts twee witte lopers op het bord staan, ga ik altijd door. De kans is dan immers heel klein dat je je derde witte loper niet meer op het bord kan plaatsen. Maar het kan wel. Als iemand het laatste vakje van een kolom heeft bereikt, wordt die kolom afgesloten. Er kunnen dan geen lopers meer in diezelfde kolom worden geplaatst.

Can’t Stop heeft een verslavend push your luck element. Nog eens gooien of stoppen? Je staat voortdurend voor deze keuze. Eén keer teveel gooien en al je voorgaande worpen kunnen teniet worden gedaan. Als je daarentegen te snel stopt met gooien, zal je ook niet hoog in de kolom kunnen klimmen. Elke keer als je de dobbelstenen gooit, is het dan ook in spanning afwachten wat het resultaat zal zijn.

Op de onderdelen valt niets aan te merken. Het materiaal is van een degelijke kwaliteit en de lopers hebben duidelijke en felle kleuren zodat je je kleur makkelijk kan onderscheiden van de kleuren van de andere spelers.

Het spel bestaat al van 1980. In 2007 en 2011 kwam er een reprint van Can’t Stop. Dit bewijst het grote succes van dit spel! Ik heb het geluk gehad om dit spel op een rommelmarkt voor 2 euro te kunnen kopen. Het is zijn geld meer dan waard!

Plaats een reactie