Ancient Terrible Things

Standaard

Aantal speelbeurten:

3 keer gespeeld.

Simplistische uitleg van Ancient Terrible Things:

Op het speelbord liggen kaarten op verschillende locaties. Je bezoekt één van deze locaties. Eerst benut je de speciale eigenschap die elke locatie in petto heeft. Vervolgens probeer je de kaart op de locatie te bemachtigen. Dit doe je door pokercombinaties te dobbelen met je dobbelstenen, bijvoorbeeld paren, een straat of 3 gelijke getallen. Als er op de kaart bijvoorbeeld 4 keer het getal 3 staat, dan moet je met je dobbelstenen minstens 4 drieën gooien. Een resultaat met 4 vieren, 4 vijven of 4 zessen mag dus ook. Je mag twee keer opnieuw gooien met de dobbelstenen. Als je beslist om opnieuw te gooien, moet je alle dobbelstenen opnieuw gooien. Als je bent geslaagd in je opdracht, krijg je de kaart en de bijhorende overwinningspunten. In het andere geval krijg je minpunten en verdwijnt de kaart uit het spel. In het spel kan je fiches verdienen en gebruiken. Met treasure fiches kan je interessante kaarten kopen uit de winkel die je permanente voordelen opleveren, met feat fiches kan je kaarten uit je hand uitspelen die een éénmalig voordeel geven, met courage fiches kan je er voor kiezen om kaarten bij bepaalde locaties te kopen (vooraleer je hebt gedobbeld) en met groene fiches kan je individuele dobbelstenen opnieuw gooien. Standaard start je met groene dobbelstenen. Je kan ook gele en rode dobbelstenen bekomen voor meer variatie.

Mijn vooroordeel:

Als fan van dobbelspellen was ik enorm benieuwd naar dit spel.

Met welk spel kan ik Ancient Terrible Things vergelijken?

Alien Frontiers. Bij beide spellen moet je met dobbelstenen gooien en met deze dobbelstenen combinaties proberen te vormen bij verschillende locaties. Ancient Terrible Things is veel makkelijker dan Alien Frontiers. Helaas komt Ancient Terrible Things nog niet aan de hielen van de topper Alien Frontiers.

Je zit volop te genieten:

Wanneer je in één worp de juiste combinatie werpt.

Je hebt zin om het spel van de tafel te vegen:

Wanneer je na drie worpen (en na het inzetten van een aantal kaarten en/of fiches) nog steeds niet de juiste combinatie werpt.

Leercurve:

De spelregels zijn heel eenvoudig. Als je weet wat de functie van de verschillende fiches is en als je weet wat de symbolen op de verschillende locaties willen zeggen, kan je er meteen invliegen.

Geluk of tactiek?

Ze hebben geprobeerd om wat tactiek in het spel te steken. Door goed gebruik van je fiches en je kaarten kan je de geluksfactor wat verkleinen. Toch blijft de geluksfactor heel groot. De ene keer gooi je in één worp meteen de juiste combinatie. Een andere keer heb je zin om de dobbelstenen in de open haard te gooien.

De drie grootste pluspunten:

1 De spelregels zijn heel eenvoudig en het spel speelt heel vlot.

2 De kaarten en de fiches zorgen voor leuke extra’s.

3 Aangename speelduur.

De drie grootste minpunten:

1 Grote geluksfactor!

2 Bij dit spel heb ik nog nooit veel spanning gevoeld.

3 Het duistergroen speelbord past bij het thema, maar tussen ons gezegd en gezwegen: het is spuuglelijk!

Koop dit bordspel als:

Je houdt van dobbelspellen die veel meer om het lijf hebben dan Yahtzee, maar nog steeds heel eenvoudig zijn.

Mijn verdict:

Yahtzee mét ballen! Het is allemaal goed bedacht en het is leuk om te spelen, maar ik mis de spanning in het spel. Je speelt de kaarten die je kan spelen, je gebruikt de fiches die je kan gebruiken en je hoopt op een goede dobbelsteenrol. Verder zitten er weinig diepe strategieën in dit spel. Ik vind het een goed spel en het mag in mijn spellenkast blijven staan, maar ik had er misschien toch iets meer van verwacht.

Plaats een reactie