1655 Habemus Papam

Standaard

1655 Habemus Papam is een kaartspel met een blind biedsysteem.

Regels: De spelregels zijn verschrikkelijk. In dit spel zijn er vele regeltjes en het spelregelboekje is totaal niet overzichtelijk. Als je het spel niet meteen speelt nadat je de spelregels hebt doorgenomen, zal je de spelregels zeker nog eens opnieuw moeten lezen om alle verschillende kaarten te kunnen onthouden. Voor een vrij eenvoudig biedspel als 1655 Habemus Papam hadden de spelregels zeker overzichtelijker geschreven mogen zijn. Gelukkig kwam 999 Games met een online spelregeluitleg waarin alles simpel en duidelijk werd uitgelegd in minder dan tien minuten. Een verademing! Als je het spel eenmaal hebt gespeeld, dan valt alles op zijn plaats. Het spel is zeker niet moeilijk, integendeel!

Onderdelen: De edelstenen zijn mooi, maar de kaarten zijn dof en lelijk. Het geheel oogt hierdoor saai. Met grote voorsprong het lelijkste kaartspel in mijn spellenkast.

Opzettijd en speelduur: Het spel is heel snel opgezet. Als je de regels kent, kan je binnen de twee minuten starten met spelen. Het spel speelt ook heel vlot. Zo’n 30 à 45 minuten.

Blind bieden: In 1655 Habemus Papam moet elke speler blind bieden. De spelers nemen in het geheim 0, 1, 2 of 3 edelstenen in de hand en tonen dan tegelijkertijd hun bod. De speler met de meeste edelstenen in de hand mag als eerste één van de openliggende kaarten kiezen. Daarna kiest de speler met het tweede hoogste bod en zo verder. In geval van een ex aequo (bijvoorbeeld: twee spelers hebben elk twee edelstenen in de hand) wordt er gekeken naar de waarde van de edelstenen. Er zijn vier verschillende soorten edelstenen. Een diamant is bijvoorbeeld meer waard dan een robijn.

Setjes verzamelen: Het is de bedoeling om kardinaal kaarten te verzamelen. Deze kaarten leveren stemmen (overwinningspunten) op aan het einde van het spel. Er zijn verschillende soorten kaarten met allerhande voordelen waardoor er altijd wel een interessante kaart valt te kiezen.

Thema: De verkiezing van de pausen… Het thema is saai en oubollig. Misschien boeiend voor de geschiedenisfreaks onder ons, maar mij sprak het thema totaal niet aan.

Speelplezier: Het (in mijn ogen) saaie thema neemt veel weg van het speelplezier. Als je het thema wegdenkt, blijft er een degelijk biedspel over met interessante keuzes. Ik speel dit spel zeker niet tegen mijn zin, maar ik zal dit spel niet snel uit de kast halen.

Tactiek: Het blind bieden brengt een dosis geluk met zich mee. Toch zit er ook wat tactiek in dit spel. Vooral in de keuze van de kaarten en het moment waarop je je actiekaarten speelt.

Eindconclusie: 1655 Habemus Papam is een goed biedspel met ruimte voor tactiek. Het is een spel dat heel snel speelt. Er bestaan echter betere biedspellen op de markt en het thema is VERSCHRIKKELIJK saai.

Een suggestie over “1655 Habemus Papam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s