Zet in & Win

Standaard

Speluitleg in 5 eenvoudige stappen:

Stap 1:

Neem een kaartje en lees één van de twee vragen luidop voor.

Stap 2:

Iedereen schrijft zijn gok neer op zijn bordje. Alle antwoorden zijn steeds getallen.

Stap 3:

De bordjes met de antwoorden van alle spelers worden in het midden van de tafel gelegd, geordend van het kleinste getal tot het grootste getal. Er ligt ook steeds een bordje met waarde 1 klaar.

Stap 4:

Plaats meeples op het bordje waarvan jij denkt dat het antwoord het dichtst zit bij het juiste antwoord. Je mag zowel meeples op je eigen bordje als op de bordjes van de andere spelers plaatsen.

Stap 5:

Nadat iedereen zijn meeples heeft geplaatst, lees je het juiste antwoord voor. Het antwoord dat het dichtst bij het juiste antwoord zit, wint!

Opgelet: het opgeschreven antwoord moet steeds kleiner zijn dan het juiste antwoord.

Puntentelling:

Je kan tot 4 punten scoren per vraag:

  • 1 punt voor een correct geplaatste kleine meeple
  • 2 punten voor een correct geplaatste grote meeple
  • 1 punt voor het antwoord dat het dichtst bij het juiste antwoord zat.

De eerste speler die 15 punten scoort, wint.

Een voorbeeld:

De volgende vraag wordt voorgelezen: “Hoeveel slagen maakt een kolibrie per seconde met haar vleugels?”

De rode speler schrijft 77 op zijn bordje, de blauwe speler schrijft 20 op zijn bordje en de groene speler schrijft 81 neer op zijn bordje. Er liggen nu 4 bordjes met de antwoorden 1, 20, 77 en 81 (in deze volgorde) in het midden van de tafel.

De rode speler plaatst zijn grote meeple op antwoord 77 en zijn kleine meeple op antwoord 20. De blauwe speler plaatst zijn grote meeple op antwoord 1 en zijn grote meeple op antwoord 81. De groene speler plaatst zijn grote meeple én zijn kleine meeple op antwoord 77.

Het juiste antwoord was 80. Het getal 81 zit het dichtst bij 80, maar 81 is groter dan 80, dus dat telt niet. Het antwoord 77 wint dus.

De rode speler scoort 3 punten (1 punt voor het bordje waarop hij 77 schreef en 2 punten voor zijn grote meeple).

De blauwe speler scoort 0 punten.

De groene speler scoort 3 punten (1 punt voor zijn kleine meeple en 2 punten voor zijn grote meeple).

Mijn mening:

Zet in & Win is een leuk triviaspel. Voor dit spel hoef je zelf niet veel algemene kennis te hebben aangezien je achteraf nog steeds kan gokken op de antwoorden van de andere spelers. De vragen zijn ook zo opgesteld dat je zelden het juiste antwoord zal weten. Je moet altijd een beetje gericht gokken. Dat maakt het leuk, zelfs voor de Trivial Pursuit-haters onder jullie.

Door de eenvoudige spelregels, kan je dit spel met iedereen spelen. Zelfs met kinderen van 8 jaar. Uiteraard is het ook voor volwassenen heel leuk. Het is altijd plezant om te zien hoe iemand anders mijlenver naast het juiste antwoord gokt. Een klein beetje leedvermaak is altijd lachen!

De onderdelen zijn perfect. Geplastificeerde bordjes met uitwisbare stiften en degelijke meeples in duidelijke kleuren. Meer moet dat niet zijn!

Ook de speelduur is ideaal. Je hebt vrij snel 15 punten behaald. Als je daarna nog zin hebt in een nieuw spel, kan je het gewoon nog eens spelen. Ik ben er zeker van dat je dat zal doen ook!

Het enige nadeel is dat je snel doorheen alle vragen zal zitten als je dit spel heel vaak speelt. Daarom hoop ik stiekem dat Jumbo een nieuwe versie van Zet in & Win zal uitbrengen met nog meer vragen.

2 suggeties bij “Zet in & Win

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s