Memoir ’44

Standaard

Aantal speelbeurten:

36 keer gespeeld.

Meest gespeeld met:

Mijn vriendin Barbara en ik zal maar meteen toegeven dat ik meestal het onderspit delf tegen Barbara.

Simplistische uitleg van Memoir ‘44:

Memoir ’44 is een historisch oorlogsspel waarin twee spelers de historische veldslagen uit WO II naspelen. De ene speler speelt met de geallieerden en de andere speler speelt met de Duitsers. Door het uitspelen van kaarten kan je je troepen activeren, bewegen en aanvallen uitvoeren op je tegenstander. De speler die als eerste x-aantal troepen van de andere speler uitroeit, wint Memoir ’44.

Mijn vooroordeel:

Ik stond aanvankelijk argwanend tegenover oorlogsspellen omdat het thema me niet echt aansprak. Ik testte het spel eerst online uit en ik was meteen verkocht. Tegen al mijn verwachtingen in bleek mijn vriendin het ook een heel leuk spel te vinden. Laat je niet afschrikken door het thema. Het is echt leuk om te spelen.

Dit spel kan ik het best vergelijken met:

Battlelore 2nd edition.

Battlelore 2nd edition

Battlelore 2nd edition

Bij beide spellen speel je kaarten uit om units te activeren. In tegenstelling tot Memoir ’44 heb je bij Battelore 2nd edition niet het doel om als eerste x aantal vijandelijke troepen uit te schakelen. In Battlelore 2nd edition win je ofwel door bepaalde plekken op het speelbord strategisch te bezetten ofwel door alle monsters van de tegenstander uit te schakelen. In Battlelore 2nd edition speel je met fantasy figuren en in Memoir ’44 speel je met legers uit WO II. Ik vind beide spellen wereldklasse! Mijn vriendin is echter fan van Memoir ’44 maar ze is totaal geen fan van Battelore 2nd edition.

Je zit volop te genieten:

Wanneer je door tactische aanvallen je tegenspeler in de pan hakt.

Je hebt zin om het spel van de tafel te vegen:

Wanneer al je sterke legers op je linkerflank staan gegroepeerd en je geen kaarten trekt waarmee je de legers op die flank kan activeren. Daarom spelen wij Memoir ’44 voortaan met een regel uit Battlelore 2nd edition: Als je tijdens je beurt een kaart op de aflegstapel legt, mag je één unit naar keuze activeren.

Het oog wil ook wat:

Memoir ’44 heeft een meer dan degelijk speelbord met prachtige miniaturen. Het ziet er allemaal heel mooi uit.

DSC_0522

Uitbreidingen nodig?

Zelfs na 34 speelbeurten ben ik het basisspel nog steeds niet beu gespeeld. Dit komt door de vele scenario’s waardoor elk spel totaal anders speelt. Toch overweeg ik om vroeg of laat een uitbreiding van Memoir ’44 aan te schaffen. De Overlord-uitbreiding waarbij je het spel met meerdere borden en tot 8 spelers kan spelen, geniet mijn voorkeur.

Leercurve:

De spelregels zijn makkelijk te begrijpen. Het is zeker geen moeilijk spel. Je kan ook makkelijk zelf de moeilijkheidsgraad aanpassen. Je hebt immers makkelijke en moeilijkere scenario’s.

Geluk of tactiek?

Velen denken dat Memoir ‘44 een spel is waarbij de geluksfactor een allesbepalende rol speelt (door de aanwezigheid van dobbelstenen). Dat spreek ik ten stelligste tegen. Je moet inderdaad soms wat geluk hebben met de worp van je dobbelstenen, maar het is vooral door slim te spelen dat je Memoir ’44 zal winnen. Ik heb het spel al vaak genoeg verloren tegen heel sterke spelers om te weten dat niet alleen de geluksfactor doorslaggevend is om een overwinning in Memoir ’44 te behalen.

De drie grootste pluspunten:

1 Memoir ’44 is heel waarheidsgetrouw aangezien de opzet van de scenario’s steeds gebaseerd is op bestaande veldslagen uit WO II.

2 De spelregels zijn vrij eenvoudig.

3 Memoir ’44 is een oorlogsspel dat heel snel speelt (in tegenstelling tot vele andere oorlogsspellen).

De drie grootste minpunten:

1 Doordat elk scenario anders is, zal je wel eventjes zoet zijn om het juiste scenario op tafel klaar te leggen. Je zal allerhande legers en tegels op het speelbord moeten plaatsen.

2 Er bestaat (nog) geen Nederlandse versie van Memoir ’44. Je kan wel Nederlandse vertalingen van de kaarten op Boardgamegeek vinden.

3 Soms kan je een leger verliezen doordat je tegenspeler je dwingt om terug te trekken met je legers. Als je geen ruimte hebt om terug te trekken, kan je snel geblokkeerd raken. Dat hoort uiteraard bij het spel, maar het kan frustrerend zijn.

Koop dit spel, want:

Memoir ’44 is één van de betere oorlogsspellen voor twee spelers dat ik ooit heb gespeeld. Dikke vette aanrader! Ook voor mensen die afknappen op het thema!

3 suggeties bij “Memoir ’44

  1. Wauter

    Nr 1 is geen minpunt 😀 Ik vind dat net leuk aan Memoir ’44, het klaarzetten van het bord. Het slagveld zien opgebouwd worden… Maar het is inderdaad een fantastisch spel! Nr 3 is ook geen minpunt, dat maakt gewoon deel uit van de tactiek ;). Een aanrader voor iedereen.

    Like

  2. Een ander voordeel: er is een grote memoir’44 community met enthousiaste spelers in binnen en buitenland. Deze community organiseert regelmatig speeldagen waarbij je makkelijk de 8 spelers kan vinden om een overlord mee te spelen. 🙂
    De Nederlandse spelersgroep vindt je op M44brigade.nl en op het Nederlandse gedeelte van het memoir’44 forum op de website van Days of wonder.

    Like

Plaats een reactie