Discoveries

Standaard

Speluitleg:

Je gooit dobbelstenen. Je kiest één van de symbolen op de dobbelstenen. Met alle dobbelstenen die ditzelfde symbool hebben, voer je acties uit op je bord. Je kan bijvoorbeeld een dobbelsteen gebruiken om het symbool van andere dobbelstenen te veranderen, om nieuwe acties te bekomen of om een ontdekking uit te voeren.

Om die ontdekkingen draait het allemaal. Een ontdekking is een kaart waarop bergen en rivieren staan. Je moet die bergen en rivieren verzamelen door dobbelsteenacties op je speelbord uit te voeren.

Deze ontdekkingskaarten leveren punten op en punten heb je nodig om het spel te kunnen winnen.

Wanneer je dobbelstenen hebt geactiveerd op je speelbord gaan ze daarna naar de linker- of de rechterhelft van het hoofdspeelbord. Dobbelstenen die een indiaan- of abc-symbool vertonen, gaan naar de linkerhelft van het hoofdspeelbord. Dobbelstenen die een hoefijzer- of voetstappen-symbool vertonen, gaan naar de rechterhelft van het speelbord.

Tijdens je beurt kan je ervoor kiezen om geen dobbelstenen te activeren, maar in plaats daarvan alle dobbelstenen van de linker- of de rechterhelft van het hoofdspeelbord te nemen (zowel eigen dobbelstenen als dobbelstenen van andere spelers). Hierdoor heb je terug meer dobbelstenen ter beschikking. Je kan nu niet alleen je eigen dobbelstenen, maar ook de dobbelstenen van je tegenspelers gebruiken en activeren.

Je kan er ook voor kiezen om alle dobbelstenen in je eigen kleur terug te nemen. Dit zijn niet alleen je eigen dobbelstenen die op de linker- of rechterhelft van het hoofdspeelbord liggen, maar ook je eigen dobbelstenen die bij je tegenspelers liggen.

De speler met de meeste punten wint het spel. Er staan overwinningspunten op de discoveries kaarten. Daarnaast kan je nog punten scoren door een meerderheid aan tipi’s te verzamelen of door setjes van verschillende symbolen te verzamelen.

Mijn mening:

De regels zijn super simpel. Dobbelstenen rollen, dobbelstenen plaatsen en punten scoren. That’s it. De uitdaging zit hem in de discoveries-kaarten die je wil vervolledigen. Er zitten heel makkelijke kaarten in die je zonder moeite vervolledigt. Maar als je wil winnen, moet je voor de moeilijkere kaarten gaan aangezien die meer punten opleveren. Voor die moeilijkere kaarten heb je vaak dobbelstenen tekort. Dan moet je zien aan dobbelstenen te geraken. Niet altijd even eenvoudig als er een hoop dobbelstenen op de spelersmatten van de spelers geblokkeerd liggen, als er weinig dobbelstenen op het algemeen speelbord beschikbaar zijn en als je met je eigen dobbelstenen de verkeerde symbolen hebt gerold. Die abc symbolen zijn ook tricky want als je die plaatst, moet je zeker zijn dat je de volledige route kan afwerken. Dat is niet zo evident. Zeker als je weet dat de andere spelers hun dobbelstenen (die jij hebt “geleend”) kunnen terug stelen. Soms heb je het gevoel vast te zitten, maar dat maakt het net uitdagend. Je kan namelijk nooit echt vastzitten. Het kost je soms wel enkele beurten om je doel te bereiken en tipi kaarten kunnen je daarbij helpen. Uiteraard moet je daar ook dobbelstenen voor opofferen. Je staat soms voor moeilijke keuzes wat ik heel leuk vind aan dit spel.

Velen noemen discoveries de dobbelversie van lewis & clark. Het artwork is herkenbaar maar los daarvan is het een totaal ander spel. Discoveries is veel toegankelijker en makkelijker dan lewis & clark. Een kleine overeenkomst: je moet bij beide spellen goed nadenken en je acties zorgvuldig plannen om je doel te bereiken. Bij lewis & clark moet je goede kaartcombinaties spelen om over de bergen te geraken. Bij discoveries moet je de juiste tipikaarten gebruiken en de juiste symbolen van de dobbelstenen (in de goede volgorde!) om een moeilijke discoveries kaart af te werken. Je moet bij beide spellen je beurten zorgvuldig plannen en kijken wat je het beste doet in welke beurt. Dat lijkt makkelijker dan het is.

Ik vond discoveries een leuk spel dat ik graag aan mijn collectie wil toevoegen. Ik speel lewis & clark ook graag maar omwille van de toegankelijkheid heb ik een voorkeur voor discoveries. Qua moeilijkheidsgraad is discoveries makkelijker dan pakweg roll for the galaxy maar veel uitdagender dan simpele dobbelspelletjes als las vegas, perudo, king of tokyo en bang the dice game.

Een nadeel is dat de mogelijkheden in je eigen beurt beperkt zijn: slechts 1 soort symbool kiezen uit je voorraad dobbelstenen ofwel een hoop dobbelstenen terughalen. Het voordeel is wel dat beurten snel gaan waardoor het spel vrij vlot speelt.

Van mij krijgt discoveries voorlopig een 8/10. Meer speelbeurten zullen moeten uitwijzen of de herspeelbaarheid van dit spel groot genoeg is.

Componenten : 8/10

Geluksfactor : medium

Fun factor : hoog

Complexiteit: laag

Totaalscore: 8/10

Een suggestie over “Discoveries

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s