Suburbia

Standaard

Suburbia is een spel waarbij je een stad moet uitbouwen door middel van het plaatsen van tegels. Elke beurt kies je een tegel uit het aanbod. In het aanbod ligt een rij tegels met boven elke tegel een kostprijs. Je betaalt deze kostprijs + de kostprijs op de tegel zelf en dan leg je die tegel in je stad. Je kan er ook voor kiezen om een basistegel te kopen. Voor deze basistegels betaal je enkel de kostprijs van de tegel en geen bijkomende kosten. Naast het kopen van tegels kan je ook opteren om te investeren in een reeds gebouwde tegel. In dat geval mag je de eigenschap van de geactiveerde tegel nogmaals gebruiken.

Je start het spel met 3 aangrenzende tegels. Aangekochte tegels plaats je steeds aangrenzend aan reeds gebouwde tegels. Hier zit de kern van het spel. Het is heel belangrijk waar je de tegel plaatst, want aangrenzende tegels kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op de zonet geplaatste tegel.

Elke keer als je een tegel plaatst, voer je de eigenschappen uit die op de tegel staan geprint. Daarna kijk je naar eventuele effecten van aangrenzende tegels, vervolgens bekijk je de eventuele effecten van niet-aangrenzende tegels in je eigen stad en tenslotte kijk je welke gevolgen deze tegel heeft voor de tegels van je tegenstander(s).

Het plaatsen van tegels heeft invloed op je inkomstenspoor en reputatiespoor. Als je een tegel plaatst, kan zowel je inkomstenspoor als je reputatiespoor omhoog of omlaag gaan. Deze sporen zijn heel belangrijk. Het inkomstenspoor bepaalt hoeveel geld je krijgt op het einde van je beurt en het reputatiespoor bepaalt hoeveel overwinningspunten je krijgt op het einde van het spel.

Inkomsten zijn belangrijk om nieuwe tegels te kunnen kopen en overwinningspunten zijn belangrijk om het spel te kunnen winnen.

Bij Suburbia kom je ogen te kort. Je moet echt op ALLES letten en je hebt bijgevolg snel iets over het hoofd gezien. Elke beurt moet je goed kijken naar de zopas geplaatste tegel in je stad, de aangrenzende tegels in je stad, de niet-aangrenzende tegels in je stad en de tegels in de stad van de tegenstanders. Met twee spelers viel dit nog mee, maar ik kan me voorstellen dat dit spel met 4 spelers heel onoverzichtelijk wordt. Om die reden ben ik geen voorstander om dit spel met 4 spelers te spelen.

De spelregels zijn heel duidelijk geschreven en de regels zijn heel eenvoudig uit te leggen. Tegel kopen, tegel plaatsen en dan de bijhorende acties uitvoeren. Dat is het, meer niet. Toch bevat dit spel heel wat diepgang. Je moet op zoek naar tegels die leuke combo’s geven, je moet je gekochte tegels op de juiste plaatsen leggen in je stad en je moet bovendien rekening houden met de algemene opdrachten en je geheime opdracht. Deze opdrachten zijn leuk gevonden. In een spel doen nooit alle opdrachten mee. Dit zorgt voor veel afwisseling. Geen enkel spel zal hetzelfde zijn.

Er is weinig spelersinteractie in dit spel. Jij bouwt aan jouw stad en de tegenspelers bouwen aan hun eigen stad. Ieder voor zich. Toch moet je de tegels van de andere spelers goed in de gaten houden. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je geen tegels koopt die je tegenspelers veel punten opleveren of kan je ervoor zorgen dat je net die goede tegels koopt die je tegenspelers ook graag zouden hebben. Uiteraard dien je hierbij je inkomsten in de gaten te houden.

Ik ben een fan van city building spellen en Suburbia is een heel goed city building spel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s