Ra

Standaard

Ra is een heel leuk biedspel waarbij je moet bieden met zonnen.

Elke speler start met 3 zonnen. Op elke zon staat een getal. In het midden van het speelbord ligt ook een zon (in het begin van het spel heeft die zon een waarde van 1).

Tijdens je beurt neem je een tegeltje uit de zak. In de meeste gevallen leg je deze tegel op de onderste rij van het speelbord. Zo gaat het spel verder tot één speler ofwel Ra roept ofwel een Ra-tegel uit de zak trekt (de ra-tegel wordt op de bovenste rij van het speelbord gelegd). In beide gevallen wordt er een bieding gestart.

De speler die links zit van de speler die Ra heeft geroepen (of een Ra-tegel heeft getrokken) mag een bod doen. Dit doet hij door één van zijn zonnen in te zetten. De volgende speler heeft ook de keuze. Hij kan een zon inzetten met een hoger getal om zo de andere speler te overbieden of hij kan ervoor kiezen om te passen. Als elke speler één keer aan de beurt is geweest, krijgt de hoogste bieder alle tegels van de onderste rij.

Deze hoogste bieder wisselt zijn geboden zon met de zon die zich centraal op het speelbord bevindt. Hij legt de gewonnen zon met de keerzijde naar boven voor zich. De andere spelers nemen hun zon terug en leggen de zon voor zich met het getal naar boven.

Zonnen met het getal naar boven kunnen in een volgende ronde opnieuw worden ingezet. Zonnen met de keerzijde naar boven kunnen niet meer worden gebruikt in die ronde. Zo gaat het spel verder tot iedereen al zijn zonnen heeft ingezet of tot de bovenste track volledig vol ligt met Ra tegels.

Dan eindigt een ronde en worden er punten gescoord. Je krijgt punten voor setjes, meerderheden, enz. In totaal zijn er drie ronden. Wie na drie ronden het meeste punten heeft, wint het spel.

Mijn mening:

Na het fantastische Eufraat & Tigris is Ra mijn favoriete spel van de wiskundige Reiner Knizia. Als je houdt van biedspellen, dan is Ra een must have!

De regels zijn heel eenvoudig om te begrijpen: op het juiste moment bieden en daardoor setjes verzamelen. That’s it! Heel simpel, maar ook heel interactief, spannend en leuk.

De spanning voel je vooral wanneer je een bod plaatst en hoopt dat niemand je zal overbieden of wanneer je een tegel uit de zak trekt en stiekem hoopt dat het geen Ra-tegel zal zijn. Spelersinteractie is er ook bij de vleet door het leuke biedsysteem. Daar komt nog eens bij dat dit spel heel vlot speelt (ongeveer een uur).

Ra is een grote aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s