Fresco

Standaard

In de categorie “de betere worker placement” scoort Fresco hoger dan gemiddeld.

In Fresco zijn de spelers meesterschilders die de fresco van een kerk uit de Renaissance moeten restaureren.

Een ronde begint met de leukste vondst in het spel: het bepalen van de beurtvolgorde. Dit gebeurt door te kiezen om welk uur je die dag wil opstaan. Om 5, 6, 7, 8 of 9 uur ’s morgens? De vroege vogels kunnen al om 5 uur aan de slag. De luierikken kunnen in hun bed blijven liggen tot 9 uur.

Wie het vroegst opstaat, kan in die ronde als eerste zijn acties uitvoeren. Je hebt niet alleen de eerste, maar ook de meeste keuze. Op de markt mag je als eerste kiezen uit welk marktkraampje je je verfblokjes koopt. Vroeg opstaan heeft echter ook nadelen. Je humeur zakt naar beneden en de prijzen op de markt zijn ’s morgens vroeg nog heel duur. Wie laat opstaat, ziet zijn humeur stijgen en kan de laatste koopjes doen op de markt. Je betaalt minder voor de verf, maar het aanbod is beperkter aangezien de andere spelers al een aantal marktkramen hebben leeggekocht. Deze afweging (vroeg of laat opstaan) is heel belangrijk en het is bovendien één van de leukste keuzes in het spel. Thematisch klopt dit perfect.

Als je humeur ongekende hoogten kent, krijg je een extra werker. Als je humeur onder het vriespunt zakt, verlies je een werker. Hoe meer werkers, des te meer acties je kan selecteren.

Nadat iedereen is opgestaan, kiest elke speler in het geheim zijn acties voor die beurt. Je kan werkers inzetten voor allerlei taken, zoals verf kopen, verf mengen, geld verdienen, schilderen aan het fresco en naar de opera gaan om je humeur te verbeteren.

Eigenlijk is het heel simpel. Je koopt op de markt verfblokjes. Zorg dus dat je voldoende geld hebt om de interessantste verfblokjes te kunnen kopen. Deze verfblokjes meng je om nieuwe kleuren te krijgen. Met de juiste kleuren kan je dan het fresco schilderen en punten verdienen.

Bij het mengen van verf is wel enige concentratie vereist. Je moet nadenken over welke kleuren je wil mengen. Hierbij kan je ook beter op meerdere paarden (lees: delen van het fresco) wedden, want het kan gebeuren dat jij de perfecte combinatie verfblokjes hebt verzameld, maar dat een andere speler voor jouw neus net dat deel van het fresco schildert waarvoor jij dezelfde combinatie had liggen. Pech onderweg! Dit kan soms wat frustrerend zijn, maar het hoort bij de tactiek van het spel. Als je zorgt dat je vroeg genoeg opstaat, dan mag jij als eerste een deel van het fresco schilderen.

Het spel bruist van de leuke ideeën, maar het komt pas echt tot leven als je de drie (gratis meegeleverde) uitbreidingsmodules toevoegt. Ik raad je aan om dit bij je eerste spel meteen te doen. Deze uitbreidingsmodules maken het spel niet moeilijker, maar wel veel interessanter.

De azijnpissers zullen zeggen dat dit een saai eurospel is waarin je blokjes verzamelt, blokjes omruilt en dan blokjes afgeeft om punten te scoren. Dit klopt slechts voor een deel. Het thema zit zo goed vervat in het spel dat je echt het gevoel hebt dat je verf aan het mengen bent als een meesterschilder. Saai is het allerminst.

De spelregels zijn, zelfs met de drie uitbreidingsmodules, heel eenvoudig.

Fresco speelt goed met twee (aangepaste spelregels) en drie spelers, maar met vier spelers krijg je meer interactie en beleef je het meeste plezier!

Het runaway leader syndroom is een syndroom waarbij één speler zoveel punten voorsprong heeft op de andere spelers dat de andere spelers geen kans meer hebben om te winnen of denken dat ze geen kans meer hebben om te winnen. Fresco lost dit syndroom op door de laatste speler op het puntenspoor steeds als eerste te laten kiezen om welk uur hij wil opstaan. Geniaal gevonden.

Een andere geniale vondst is dat je op het puntenspoor nooit op hetzelfde vakje als een tegenspeler kan terecht komen. Als jij op vakje 68 zou eindigen, dan mag je kiezen om je op vakje 67 of vakje 69 te plaatsen. Op vakje 69 heb je meer punten, maar op vakje 67 kom je in de volgende ronde voor de speler op vakje 68 aan de beurt bij het kiezen van het tijdstip waarop je opstaat.

Conclusie: Fresco is een licht worker placement spel met meer dan voldoende tactische beslissingen en een mooi thema!

Gouden raad van Ditterio: als je een liefhebber bent van worker placements, zou ik zeggen: kopen!

6 suggeties bij “Fresco

  1. Gert Van De Slijke

    Heb je enig zicht op/ervaring met de andere uitbreidingen?
    Zonder de 3 uitbreidingen is het erg licht vind ik. De 3 geven het net wat meer smaak 🙂

    2 spelers zou ik nooit nemen. Volle bezetting van 4 is absoluut de beste ervaring.

    Blijft tof, ook al is het iets ouder ondertussen.

    Like

  2. Gert Van De Slijke

    Bij check: Amai, ik moet het ooit de eerste keer gespeeld hebben toen het net uit was, vandaar dat ik dacht dat het ouder was. Bij checken op BGG is dit nog maar van 2010. Woops 🙂

    Like

  3. Thomas

    Van de aparte expansie modules 4,5 en 6 is enkel de glasramen module erg goed en aan te raden. De bladgoud module is ok, maar niet nodig. De waterput voegt meer willekeur toe.

    Blijft natuurlijk of je zoveel geld wil neertellen voor deze te dure expansie waarvan er maar een module aan te raden is.

    Verder een goed spel inderdaad maar komt jammer genoeg zelden op tafel hier omdat een vaste speler kleurenblind is.

    Ook leuk : vervang de schilderij op het bord eens door een andere afbeelding als verrassing.

    Like

Plaats een reactie