Hennen Jennen

Standaard

Hennen Jennen is een kaartspel voor twee tot vier spelers van Steffan Ros.

Hoe wordt het spel gespeeld?

In Hennen Jennen zijn er 3 kippenrennen. Om de beurt mogen de spelers een kaart spelen. Deze kaart steken ze dan gedekt onder één van de 3 kippenrennen. Tijdens je beurt kan je een haankaart in je eigen kleur in een ren naar keuze steken of je kan een kipkaart in een ren naar keuze steken. Op het einde van het spel wordt er in elk kippenren gekeken welke speler de meeste hanen in die ren heeft. Enkel deze speler krijgt dan net zoveel punten als het aantal kippen in dat kippenren. Bij een ex aequo van hanen worden de kippen eerlijk verdeeld.

Om het nog leuker te maken, doen er natuurlijk ook andere kaarten mee.

Als je een ei speelt op het moment dat een andere speler een kaart wil uitspelen, mag die speler die kaart niet uitspelen. Die kaart gaat dan samen met je ei naar de aflegstapel.

Je kan ook een vos in een kippenren steken. Elke vos eet één kip op in datzelfde ren. Vossen steek je dus best in een kippenren waar jouw hanen niet de meerderheid hebben.

Ook de boeren zijn van de partij. Als je een boer met een riek speelt, mag je één kippenren uitkiezen en alle kaarten onder dat ren bekijken. Je mag dan één kaart uit deze stapel halen en die kaart in een ander kippenren steken.

Er is ook een slot. Met deze kaart kan je een kippenren op slot doen. Zolang de slotkaart op een kippenren ligt, kan geen enkele speler nog kaarten in dat kippenren steken of kaarten uit dat kippenren halen.

Tenzij je een boer speelt met een sleutel. Deze boer kan het slot openmaken en dus ook een kaart vanuit of naar het gesloten kippenren verplaatsen. Nadat de boer met de sleutel is gespeeld, gaat het slot uit het spel.

Zo eenvoudig is het.

Mijn mening over Hennen Jennen:

Het leukste aan Hennen Jennen is de bluffactor. Met je boer kan je een kaart uit een ren verplaatsen naar een andere ren. Jij weet welke kaart je hebt verplaatst, maar de andere speler(s) niet. Zo kan je wat bluffen en de tegenspeler(s) in de war brengen.

Met twee spelers weegt voor mij de geluksfactor iets te zwaar door. Je kan dan immers makkelijker onthouden in welke stapels je hanen zitten aangezien er altijd maar één speler voor jou aan de beurt is. Als die speler een boer speelt, dan zie je uit welke stapel hij een kaart neemt en in welke stapel hij die kaart steekt. In jouw beurt kan je dan meteen met een boer één van die twee stapels bekijken en zo kan je alles vrij makkelijk onthouden. Je actie kan uiteraard geblokkeerd worden door een ei, maar er zitten heel wat boeren in het spel zitten waardoor je sowieso eens de kans zal krijgen om de 3 stapels te bekijken.

Daarnaast is er bij twee spelers een groot voordeel voor de speler die als laatste aan de beurt komt. Als je als laatste kaart een boer speelt (zeker als dit de boer met de sleutel is), kan je nog makkelijk een hanenkaart van jezelf of de tegenspeler van ren verplaatsen in jouw voordeel. De andere speler kan dit niet tegenhouden met een ei aangezien jij de laatste kaart in het spel hebt.

Met meer dan twee spelers is dit spel beter. Het is minder snel aan jouw beurt en daardoor is het moeilijker om te onthouden waar jouw hanen liggen. Zeker als alle spelers voor jou een boer hebben gespeeld en de boel goed dooreen hebben geschud. Daarom zou ik dit spel eerder met drie of vier spelers aanraden in plaats van met twee spelers.

Door de eenvoud van de regels en het leuke artwork is dit spel ook perfect speelbaar met kinderen. Ik kijk er al naar uit om dit spel met mijn petekindje op tafel te leggen. Dat wordt lachen, dat weet ik nu al. Ook met volwassenen speelt dit spel leuk, maar dan moet je dit kaartspel wel zien als een luchtige filler.

Conclusie: Ik vind Hennen Jennen een leuk tussendoortje.

Plaats een reactie