Hanzesteden

Standaard

Voordelen:

– Leuk spel met goede spelmechanismen. Een originele vondst is het eigen tableau waarbij je start met weinig mogelijkheden maar naarmate het spel vordert komen er steeds meer mogelijkheden ter beschikking. Dit principe komen we ook tegen in recentere spellen zoals Terra Mystica.

– Spannende puntenstrijd waarbij elk punt belangrijk is. Je kan winnen of verliezen met slechts een paar puntjes verschil.

– Meerdere wegen naar de overwinning door de vele manieren om punten te scoren.

– Veel interactie door de mogelijkheid om handelaren van tegenspelers te verdrijven.

– Eenvoudige regels, maar heel wat diepgang. Er zijn veel keuzes die je kan maken in dit spel.

– Er werden tactische tips toegevoegd aan de spelregels van Hanzesteden.

Nadelen:

– De man op de voorkant van de speeldoos kijkt je aan met een depressieve blik. Dat is niet echt uitnodigend om de speeldoos te openen.

– Met twee spelers is Hanzesteden minder leuk. Met twee spelers zijn er een aantal wijzigingen aan de basisregels. Er komt een gildeleider in het spel. Dit betekent dat je enkel handelaren mag plaatsen, handelaren mag verdrijven of handelsroutes mag afsluiten indien de gildeleider zich in een aangrenzende provincie bevindt. Dit geeft een heel ander speelgevoel.

– Het speelbord van Hanzesteden is een lelijk gedrocht.

– Hanzesteden mist thema. Door het gebrek aan een sterk thema voelt het spel heel abstract aan. Blokjes plaatsen, blokjes verplaatsen, blokjes van andere spelers verdrijven, blokjes van je bank naar je voorraad plaatsen, … het voelt allemaal wat droog aan.

– Op de doos staat een speelduur van 45 minuten. Het lijkt me toch heel moeilijk om dit spel binnen deze tijd af te ronden. Wij deden er in ons laatste spel met twee spelers ongeveer 1 uur en 45 minuten over.

– Ik ben geen fan van spellen waarin je de lange routes moet aanleggen (zie ook dit onderdeel in spellen als Ticket to Ride, Thurn und Taxis en Kolonisten van Catan). In Hanzesteden krijgt enkel de speler met de langste aaneengesloten route punten. Andere spelers die slechts één stad minder hebben in hun route, ontvangen GEEN punten. Dat is een grote domper op de feestvreugde. Zeker als je heel het spel zit te focussen op die route.

– Als spelers steeds voor andere routes gaan en de handelaren van de andere spelers niet worden verdreven, kan het spel saai worden.

– Het spel komt wat traag op gang, aangezien er in het begin van het spel nog niet veel acties ter beschikking zijn.

– Als een speler op achterstand geraakt, is het heel moeilijk om dit nog recht te trekken. Lees: de ene speler heeft op een bepaald moment 4 acties en de andere spelers slechts 2 acties.

Conclusie:

Hanzesteden is een goed spel, maar geen topper.

Plaats een reactie