Bang!

Standaard

In Bang! keren we terug naar het Wilde Westen. De Sheriff jaagt op de Renegade en de Outlaws. De Outlaws zijn vogelvrij verklaarde misdadigers die er niet voor terugdeinzen om de Sheriff een kopje kleiner te maken. De Sheriff krijgt echter hulp van de Deputy’s. Deze hulpsheriffen zouden hun eigen leven riskeren om de Sheriff in leven te houden. Tenslotte is er nog de Renegade. De Renegade probeert zich aan te sluiten bij de groep van de Outlaws of bij de groep van de Sheriff en zijn hulpje, maar uiteindelijk heeft de Renegade maar één doel: ervoor zorgen dat iedereen sterft zodat hij als enige overlevende overblijft in de Far West. De grote egoïst!

Iedereen weet wie de Sheriff is, maar de Deputy, Renegade en Outlaws geven hun ware identiteit niet prijs. Anders zouden ze al snel hun loodje kunnen leggen. In het begin van het spel beginnen de speculaties, de verdachtmakingen en de samenzweringen. Niet veel later vliegen de kogels in het rond.

In dit kaartspel krijgt elke speler één van de hierboven genoemde rollen. Door het uitspelen van kaarten, kan een speler zichzelf beschermen of andere spelers aanvallen. Het is de bedoeling om al je tegenstanders af te knallen door het uitspelen van Bang!-kaarten. Met een Mis!-kaart kan je schoten ontwijken. Elke speler krijgt ook nog een karakter met een speciale eigenschap. Daarnaast worden er verschillende soorten wapens gebruikt, behalve waterpistooltjes. Elk wapen heeft een ander bereik. Wie zijn laatste leven (voorgesteld door kogels) verliest, gaat dood en ligt uit het spel. Deze speler mag dan van de zijlijn toekijken (of aardappelen gaan schillen). Dit is echter geen groot nadeel, want zelfs vanaf de zijlijn is het nog steeds leuk om de andere spelers te zien vechten voor hun leven.

Bang! (met uitroepteken!) is altijd lachen. Hoe meer kogels er door de lucht vliegen, des te meer lachsalvo’s en vreugdedansjes er onder de spelers zullen plaatsvinden.

Ook het spelersaantal is een groot voordeel. Je kan gerust wat vrienden/vriendinnen uitnodigen, want aan dit leuke kaartspel kunnen er maximum 7 spelers deelnemen.

Bang! is niet moeilijk om uit te leggen, maar er staan wel redelijk veel symbolen op de kaarten. Bij een eerste speelbeurt moet je die symbolen nog wat leren kennen (vergelijk het in dat opzicht met 7 Wonders), maar dit heb je snel onder de knie. Bovendien staan alle symbolen mooi samengevat op een overzichtskaartje. Een pluspunt!

Het is wel jammer dat de rollen meestal vrij snel worden ontmaskerd. Als er slechts 1 Deputy in het spel zit, begint die speler meestal meteen op de Outlaws te schieten. De identiteit van de Sheriff is immers gekend, dus kan de Deputy zonder problemen de andere spelers aanvallen. Hierdoor weet de sheriff wie zijn bondgenoot is en weten de Outlaws ook meteen wie ze moeten aanvallen. Op die manier blijft het enkel gissen naar de Renegade. Dit neemt wat spanning weg uit het spel.

Ik stel me ook vragen over de balans van het spel. De Renegade heeft volgens mij de moeilijkste rol om te winnen. Een Renegade moet als enige overlevende overblijven, wat niet evident is, want zowel de Outlaws als de Sheriff en de Deputy(‘s) zijn in de meerderheid.

Velen klagen ook over de lange speelduur van dit spel, maar in onze speelgroep valt dit eigenlijk heel goed mee.

Bang! is een mix van Saboteur (verborgen rollen en intriges) en Cash & Guns (lekker elkaar afknallen met wapens).

Als je dit spel met de juiste spelers en in de juiste sfeer speelt, als je niet allergisch bent voor (on)geluk en als je houdt van luchtig vertier, dan is Bang! iets voor jou! Met een uitroepteken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s