Zombicide

Standaard

Zombicide is een bordspel waarbij je samen met je vrienden naar hartenlust zombies mag afknallen!

De regels in een notendop

Je kiest één van de vele missies uit het spelregelboek en dan kan je aan de slag. Elke speler kiest een held (of meerdere helden, afhankelijk van het aantal spelers). Met die held kunnen de spelers verschillende acties uitvoeren. Per beurt mag een speler drie acties uitvoeren. Hij mag kiezen uit één van de volgende acties: je held verplaatsen, zoeken naar uitrusting (dit zijn meestal wapens), een deur openen, vechten met zombies, wapens met andere spelers ruilen, een objectief activeren, in of uit een auto stappen, lawaai maken of niets doen.

Nadat alle spelers drie acties hebben gekozen, is het de beurt aan de zombies. Eerst vallen alle zombies de helden aan die zich in dezelfde zone als de zombies bevinden. De zombies die niet hebben aangevallen, verplaatsen zich. Deze zombies verplaatsen zich in de richting van de helden of naar de plek waar het meeste lawaai wordt gemaakt. Elke keer als een speler een wapen gebruikt dat lawaai produceert, moet je een “noise token” in die zone leggen. “Noise tokens” trekken zombies aan. Nadat alle zombies hebben aangevallen of zich hebben verplaatst, komen er nieuwe zombies in het spel.

De zombies verschijnen in snel tempo op het speelbord. Hoe meer zombies je afknalt, des te meer ervaring je opdoet. Hoe meer ervaring een speler heeft, des te betere voordelen hij krijgt. MAAR… hoe meer ervaring je hebt, des te meer (en gevaarlijkere) zombies er op het speelbord verschijnen.

Mijn ongezouten mening

Zombicide is een spel met relatief eenvoudige regels. Je begrijpt meteen wat de bedoeling van het spel is. Toch kunnen er tijdens het spel tientallen situaties plaatsvinden waarbij je niet meteen goed weet welke regel in die situatie van toepassing is. In je eerste spel zal je daarom ook vaak in het spelregelboek zitten ploeteren. Dit kan wat frustrerend zijn.

Velen klagen ook over de spelregel dat je eerst op een held moet schieten vooraleer je op zombies kan schieten (wanneer je je samen met een andere held en zombies in dezelfde zone bevindt). Thematisch gezien slaat dat op niets. Waarom zou je eerst een vriend moeten afknallen terwijl je evengoed je shotgun op een zombie kan richten? Ik vind dat deze spelregel (ook al kan hij soms wat frustrerend zijn) er net voor zorgt dat het spel uitdagender en dus leuker wordt.

Zombicide ziet er oogverblindend uit. Mooie miniaturen en een prachtig speelbord. Dat moet waarschijnlijk veel geld hebben gekost om zo’n spel te maken? Inderdaad. Dat vertaalt zich ook in de verkoopprijs. Het is zeker geen slecht spel (integendeel), maar ik zou er geen 80 zuurverdiende euro’s voor neertellen.

De herspeelbaarheid is groot door de verschillende scenario’s die worden meegeleverd. Er zijn missies die slechts 45 minuten duren, maar je kan ook een missie van 150 minuten kiezen. Voor elk wat wils. In onze speelsessie kozen wij voor de eerste missie van 150 minuten en die missie duurde ook 150 minuten. Heel goede timing. In de eerste missie moet één held 3 voorwerpen verzamelen en dan met die 3 voorwerpen proberen te ontsnappen.

Qua uitdaging zit Zombicide goed. In het begin van het spel leek het allemaal nog heel makkelijk. Maar naarmate het spel vorderde en het speelbord overspoeld werd door zombies, werd het knap lastig. Gelukkig bleven we geconcentreerd en daardoor konden we nog op het nippertje winnen. Op dat moment waren er al 4 van de 6 helden morsdood, maar dat is een detail.

Over de dood gesproken: in Zombicide kan je al vrij snel uit het spel worden geëlimineerd. Slechts twee wonden hoef je hiervoor op te lopen en het is al GAME OVER voor jou. Dit mag de pret voor de anderen echter niet drukken, zij spelen rustig verder. Als je Zombicide met minstens vier spelers speelt, heeft elke speler slechts één held. In dat geval is de kans op een vroegtijdige eliminatie van één of meerdere spelers heel reëel. Je kan dan wel zeggen dat die spelers niet slim hebben gespeeld, maar ik vind dat domme spelers ook recht hebben om een spel volledig te mogen uitspelen. Natuurlijk moeten we niet flauw doen, het is een spel over ZOMBIES en zombies zijn nu eenmaal niet vredevol. Na afloop van het spel zal er bloed aan de tafel hangen, tenminste als je je fantasie een beetje gebruikt.

Fantasie en inlevingsvermogen moet je zeker hebben als je dit spel speelt. De spelmechanismen zijn niet spectaculair, dit spel moet het vooral hebben van zijn thema. Als je houdt van het zombiethema, zal je smullen van dit spel. Als zombies je niets zeggen, zal je snel uitgekeken zijn op Zombicide.

Zombicide kan ik niet vergelijken met andere zombiespellen omdat dit het eerste zombiespel is dat ik speelde. Aangezien velen Zombicide veel hoger inschatten dan Last Nigth on Earth en andere zombiespellen, denk ik niet dat ik die andere zombiespellen ooit nog zal spelen. Zo’n fan van zombies ben ik nu ook weer niet.

Toch vond ik Zombicide een goed thematisch spel, maar vooral door de hoge aankoopprijs heb ik besloten om dit spel niet aan te kopen. Maar als jij geld teveel hebt of een grote zombiefan bent, zou ik niet twijfelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s