Shadow Hunters

Standaard

Shadow Hunters is een thematisch partyspel met verborgen rollen.

Speelverloop:

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een verborgen rol toebedeeld. Deze rol hou je geheim voor de andere spelers.

Je bent één van deze drie soorten karakters: hunter, shadow of neutral.

 • De hunters winnen het spel als alle shadows dood zijn.
 • De shadows winnen het spel als alle hunters of 3 neutrale spelers dood zijn.
 • De neutrale spelers hebben een eigen overwinningsconditie (bijvoorbeeld: je wint het spel ook als de speler rechts van jou het spel wint)

Een beurt bestaat uit 3 stappen:

1/ Verplaatsen (verplicht)

Je gooit met beide dobbelstenen en telt de waarde samen. Je zet je pion op de kaart met het overeenkomende getal. Bij een worp van 7 mag je zelf kiezen op welke kaart je wil staan.

2/ Actie uitvoeren

Je voert uit wat er op de kaart staat. Dit zijn de 6 mogelijkheden:

 • een kaart nemen van de zwarte trekstapel (hiermee bekom je een speciale actie of wapens die je helpen tijdens gevechten)
 • een kaart nemen van de witte trekstapel (hiermee bekom je een speciale actie of wapens die je helpen tijdens gevechten)
 • een kaart nemen van de groene trekstapel en deze kaart aan een andere speler geven (hiermee bekom je meer informatie over de identiteit van een andere speler)
 • een kaart nemen van een trekstapel naar keuze.
 • een speler twee schade toebrengen of een speler 1 schade laten genezen
 • een wapen stelen van een andere speler

3/ Aanvallen (optioneel)

Je mag nu een andere speler aanvallen. Dit mag enkel en alleen als je in dezelfde zone staat als die speler. Op onderstaande foto staan de oranje, de roze en de zwarte speler in dezelfde zone. Wit en blauw staan in een andere zone.

Aanvallen doe je door met twee dobbelstenen te rollen. Je trekt het kleinste getal af van het grootste getal en dat is de schade die je uitdeelt aan die speler. De getroffen speler verplaatst zijn pion omhoog op de schadetrack (zie foto hieronder). Wanneer een speler op een vakje terecht komt waarop dezelfde letter staat als de letter op zijn verborgen kaart, dan is de speler dood.

Elke speler heeft ook een speciale eigenschap die je in het spel kan gebruiken. Om deze eigenschap te kunnen gebruiken, moet je wel de identiteit van je karakter onthullen. Met alle mogelijke gevolgen van dien…

Mijn mening:

Shadow Hunters is een heel leuk spel. Je start zonder info en naarmate het spel vordert, kom je meer te weten over de identiteit van de andere spelers. Als je weet (of vermoedt) wie je vrienden of vijanden zijn, kan de slachtpartij beginnen. Door het stelen van de wapens, door het beschuldigen en het aanvallen van de andere spelers en door het uitspelen van kaarten op andere spelers bruist dit spel van de interactie.

Voor mij is dit spel de betere en meer gestroomlijnde versie van Bang! Het blijft voor mij een raadsel waarom dit spel niet populairder is geworden bij het grote publiek. Het spel is eenvoudig, maar het zit heel goed in elkaar. Bovendien speelt het vlot.

Hoe meer spelers deelnemen aan het spel, des te leuker. Met minder dan 5 spelers zou ik het nooit spelen. Met 6, met 7 of (idealiter) met 8 spelers is het spel op zijn best.

Het enige nadeel aan het spel is dat je vrij snel uit het spel kan worden geëlimineerd (als je wat pech hebt). In de regels is er echter een variant opgenomen waarbij elke speler twee karakters krijgt toebedeeld. Deze variant heb ik nog niet gespeeld, maar het lijkt me niet zo eenvoudig wanneer je bijvoorbeeld een shadow en een hunter karakter krijgt. Het spel duurt slechts een uurtje, dus wanneer je snel uit het spel ligt, kan je het daarna nog eens proberen.

Verwacht in Shadow Hunters geen diepe tactische beslissingen of zware strategische afwegingen. Dit spel moet het vooral hebben van zijn spanning, interactie en groot fungehalte!

Shadow Hunters staat in mijn top 3 van meest ondergewaardeerde spellen aller tijden.

Als je fan bent van Bang!, Bang! The Dice Game, The Resistance, Saboteur, Weerwolven van Wakkerdam of een ander spel met verborgen rollen moet je dit spel zeker eens proberen! Het is de moeite waard.

Componenten : 8/10

Geluksfactor : hoog

Fun factor : hoog

Complexiteit: laag

Herspeelbaarheid: medium tot hoog

Totaal: 8/10

2 suggeties bij “Shadow Hunters

 1. Gert Van De Slijke

  Ook grote fan van dit spel 🙂
  Enige dat ik er wel aan toevoeg is dat iedereen start met 1 groene kaart, die ze mogen meteen spelen. Zo begint iedereen met een klein beetje informatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s