Puerto Rico

Standaard

In het strategische bordspel Puerto Rico kies je elke beurt een rol om het eiland Puerto Rico tot bloei te brengen. Elke speler heeft een eigen speelbord. Op dit speelbord moet je plantages aanleggen en gebouwen bouwen. Door kolonisten op je plantages te laten werken, bekom je goederen. Deze goederen kan je gebruiken om geld of overwinningspunten te bekomen. Geld kan je gebruiken om opnieuw gebouwen te kopen. Dankzij deze gebouwen krijg je verschillende privileges. Overwinningspunten heb je nodig om het spel te kunnen winnen. De speler met de meeste overwinningspunten wint Puerto Rico.

Het leuke aan Puerto Rico is dat er heel weinig downtime is. Dit komt doordat iedereen tezelfdertijd aan de beurt komt. Eén speler kiest een rol en elke speler aan tafel mag de bijhorende functie van die rol uitvoeren. De speler die de rol heeft gekozen, krijgt echter wel een bijkomende bonus (een privilege) tegenover de andere spelers.

De verschillende rollen waaruit je kan kiezen zijn de kolonist (dankzij deze leukerd mag iedereen een plantage kiezen om op hun eigen speelbord te plaatsen), de bouwmeester (dankzij deze leukerd mag iedereen een gebouw kopen, tenminste als je voldoende geld hebt), de burgemeester (dankzij deze leukerd mag iedereen kolonisten op hun plantages en/of gebouwen plaatsen), de opzichter (dankzij deze leukerd mag iedereen goederen produceren), de handelaar (dankzij deze leukerd mag iedereen goederen verkopen aan het handelshuis), de kapitein (dankzij deze leukerd mag iedereen goederen leveren aan de schepen in ruil voor overwinningspunten) of de goudzoeker (enkel de speler die deze rol kiest krijgt een goudstuk).

Puerto Rico is een topper om vingers, tenen en andere ledematen bij af te likken.

Er zit heel veel strategie in dit spel. Je staat voortdurend voor interessante keuzes. In het begin van het spel is het belangrijk om veel geld te verzamelen. Dit geld heb je nodig om gebouwen te kunnen kopen. Met geld alleen win je het spel echter niet, dus moet je er op een bepaald moment voor zorgen dat je geld wordt omgezet in overwinningspunten, bijvoorbeeld door je goederen te verschepen. Het is niet makkelijk om in te schatten op welk moment je deze switch (van geld naar overwinningspunten) moet maken. Als je je goederen verscheept, heb je wel overwinningspunten, maar dan ben je je goederen kwijt en kan je ze niet meer verkopen aan het handelshuis. Dit geld zou je nochtans goed kunnen gebruiken om te kunnen investeren in betere gebouwen die later overwinningspunten opleveren. Alleen maar zoveel mogelijk goederen verschepen is geen goede strategie en alleen maar zoveel mogelijk gebouwen bouwen is ook geen goede strategie. Je moet proberen om een goede balans te vinden tussen beide.

Naast het bepalen van je eigen strategie, moet je ook rekening houden met de andere spelers. Andere spelers kan je dwarsbomen door interessante rollen voor hun neus weg te pikken of door een rol uit te kiezen die zij op dat moment niet kunnen uitvoeren. Spelersinteractie: check!

Puerto Rico is niet alleen een strategisch festijn (lange termijn denken), het biedt ook veel tactische mogelijkheden (korte termijn denken). Als jij een bepaald goed als eerste verkoopt aan het handelshuis, kunnen andere spelers ditzelfde goed niet meer verkopen waardoor zij misschien in geldnood komen. Of als jij een bepaald type goed levert aan een schip kan dit schip vol komen te zitten waardoor andere spelers diezelfde goederen niet meer kunnen leveren (met alle gevolgen van dien).

Opgelet: Puerto Rico is een vrij zwaar spel. Als je dit spel voor de eerste keer speelt, zal je even het bos door de bomen niet meer zien. Geen paniek, gewoon doorzetten, want als je dit spel eenmaal onder de knie hebt, dan zal je zien dat dit een prachtig spel is.

Mensen die Puerto Rico niet goed vinden, hebben het ofwel niet vaak genoeg gespeeld ofwel zijn het geen liefhebbers van zware strategische spellen. Dit spel hoort thuis in de spellenkast van elke liefhebber van strategische spellen.

Ik wik mijn woorden niet. Puerto Rico is één van de beste strategische spellen ter wereld.

2 suggeties bij “Puerto Rico

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s