Puerto Rico Het Kaartspel

Standaard

Puerto Rico Het Kaartspel bestaat 10 jaar! Meteen een goede reden om dit fantastisch kaartspel eens in de bloemetjes te zetten. Welkom in de wondere wereld van San Juan a.k.a. Puerto Rico Het Kaartspel.

Dit is de startopstelling voor twee spelers.

Dit is de startopstelling voor twee spelers.

Startopstelling

Elke speler start met 1 indigoververij (een kaart die voor de speler ligt) en 4 handkaarten. Kaarten kunnen paarse gebouwen of productiegebouwen (waaronder de indigoververij) zijn. Deze gebouwen leveren punten en speciale eigenschappen op.

Een rol kiezen

De startspeler krijgt de gouverneur tegel. Te beginnen met de gouverneur neemt elke speler een rol. Elke rol heeft een actie en een privilege. De speler die de rol heeft gekozen, voert de actie en het privilege uit. Alle andere spelers voeren enkel de actie uit. Zij krijgen geen privilege. Nadat alle spelers de actie van de gekozen rol hebben uitgevoerd, kiest de volgende speler een rol. Een rol die reeds werd gekozen, kan niet meer opnieuw worden gekozen door een andere speler.

Nadat elke speler een rol heeft uitgekozen en de acties werden uitgevoerd, eindigt de ronde. Alle rollen worden opnieuw in het midden van de tafel gelegd en vervolgens start de volgende ronde met een nieuwe gouverneur.

De rollen

Er zijn vijf rollen waaruit de spelers kunnen kiezen.

1 Raadsheer

Actie: Trek 2 kaarten van de trekstapel. Kies 1 van deze 2 kaarten en neem deze kaart op je hand.

Privilege: Trek 3 extra kaarten van de trekstapel. Hiervan mag je 1 kaart op je hand nemen.

2 Bouwmeester

Actie: Je mag 1 gebouw bouwen. Dit doe je door een kaart uit je hand uit te spelen en de kosten te betalen die op de kaart staan vermeld. Betalen doe je door middel van kaarten. Als je een kaart met een kost van 3 uitspeelt, dan moet je ook 3 handkaarten afleggen.

Privilege: Je betaalt één kaart minder.

3 Opzichter

Actie: Elke speler mag 1 goed produceren. Dit doe je door 1 kaart uit je hand gedekt op één van je productiegebouwen (kaart die voor jou op tafel ligt) te leggen.

Privilege: Je mag nog 1 extra goed produceren.

4 Handelaar

Actie: Elke speler kan 1 goed verkopen. De gedekte kaart die je in de opzichtersfase op één van je productiegebouwen hebt gelegd, kan je nu verkopen. In ruil hiervoor mag je 1 of meerdere kaarten van de trekstapel trekken.

Privilege: Je mag nog 1 extra goed verkopen.

5 Goudzoeker

Actie: De andere spelers mogen geen actie uitvoeren.

Privilege: Neem 1 kaart van de trekstapel.

Einde van het spel

Het spel eindigt als iemand zijn twaalfde gebouw heeft uitgespeeld. Op elke kaart staan er overwinningspunten vermeld. Wie de meeste overwinningspunten heeft behaald, wint Puerto Rico Het Kaartspel.

Wat vind ik van Puerto Rico Het Kaartspel?

Puerto Rico Het Kaartspel is de vereenvoudigde versie van het bordspel Puerto Rico. Een aantal elementen uit het bordspel werden verwijderd (waaronder de kolonisten en het verschepen van goederen) waardoor het kaartspel sneller speelt en lichter aanvoelt. De kaartspelvariant moet echter niet onderdoen voor zijn grote broer.

Er is een kleine geluksfactor aanwezig door de kaarten die je trekt van de trekstapel. Toch is deze geluksfactor minimaal. Je moet immers goed beslissen welke van je gebouwen je wil bouwen en met welke kaarten je de kosten van deze gebouwen wil betalen. Dit stelt je voortdurend voor interessante keuzes. Er zitten 110 kaarten in het kaartspel. Dit zorgt voor veel variatie waardoor elk spel anders aanvoelt. Je zal immers elke ronde steeds andere kaarten ter beschikking hebben. Dit zorgt ervoor dat je dit spel heel vaak kunt spelen zonder dat het begint te vervelen.

Naast de keuze van de kaarten is ook het selecteren van de juiste rollen op het juiste moment heel belangrijk. Je moet steeds de rol kiezen die jou op dat moment het meeste voordeel oplevert en die je tegenspelers op dat moment het minste voordeel oplevert. Dit is niet altijd evident, maar wel enorm leuk.

Hoewel ik San Juan het meest met twee spelers speel, is dit kaartspel met alle spelersaantallen heel goed te spelen. Met twee spelers speelt het iets makkelijker omdat je dan slechts met de beslissingen van één tegenspeler hoeft rekening te houden.

Hoewel ik het bordspel van Puerto Rico nog steeds iets hoger inschat dan het kaartspel, vind ik het kaartspel zeker ook meer dan de moeite. Het speelt sneller en het kost minder tijd om het spel op te zetten.

In minstens één van de volgende drie gevallen zou ik San Juan zeker kopen:

1 Je speelt graag Puerto Rico

2 Je speelt graag kaartspellen

3 Je hebt dit kaartspel nog niet in je spellenkast staan

San Juan is één van de beste kaartspellen op de spellenmarkt.

Wat vinden anderen van Puerto Rico Het Kaartspel?

Dit kaartspel is vlotter, toegankelijker en eenvoudiger dan het Puerto Rico bordspel, maar bezit zeker voldoende charme en diepgang om ook “veelspelers” te vermaken (Bordspel.com)

Dit spel speelt lekker weg en origineel is wel dat de gebouwenkaarten multifunctioneel inzetbaar zijn (De Spellenhoek)

Moest dit spel een vrouw zijn, ik vroeg haar onmiddellijk ten huwelijk. Altijd anders, leuk spelsysteem met de dubbele functie van de kaarten en het kiezen van de rollen. Mag je me ’s nachts voor wakker komen maken (De Tafel Plakt!)

En voor de duidelijkheid: eigenaars van het bordspel halen zeker geen doublure in huis (Gamepack)

Dit kaartspel zit leuk in elkaar maar kan niet tippen aan zijn grote broer (Spellenclub 13)

De combinatie van een toegankelijk kaartspel, met een beperkte speelduur en behoorlijke diepgang, is al genoeg om het spel hoog te waarderen (Spellengek)

Door het geweldige spelsysteem en de enorme bron aan keuzes die de spelers tijdens het spel hebben blijft het spel van begin tot eind spannend (Truus en Truus)

Er zit zoveel diepgang in dit kaartspel, dat het zeker naast de betere bordspellen mag geplaatst worden (Spelen in Lille)

Het spel is wat lichter dan het Puerto Rico bordspel. Het heeft als grote voordelen dat je bijna niets hoeft uit te zoeken en meteen kunt beginnen (Spelmagazijn)

Een suggestie over “Puerto Rico Het Kaartspel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s