Belfort

Standaard

Worker placement en area control in één spel

Belfort is een werkverschaffingsspel met meerderheden element. Je werkers verzamelen grondstoffen, kiezen de beste gebouwen uit en bouwen mee aan het Belfort. Met je werkers kan je enerzijds punten scoren door de meerderheid te behalen in de verschillende districten en anderzijds punten scoren door het grootste aantal werkers te hebben van een bepaald type werker.

Op het eerste zicht lijkt Belfort weinig vernieuwend en denk je dat je het zoveelste worker placement spel op je bord krijgt gegooid. Dat is niet helemaal waar. In tegenstelling tot vele andere worker placement spellen probeer je in dit spel zoveel mogelijk meerderheden te bekomen. Zowel de meerderheid van gebouwen in de districten als de meerderheid voor elk type werker. Dat geeft een ander speelgevoel aangezien je niet alleen voor je grondstoffen moet zorgen, maar ook goed moet nadenken in welke districten je steden wil bouwen en welke werkers je extra wil aanschaffen. Een goede planning is heel belangrijk.

Pestelementen

Belfort is geen vriendelijk spel. Hiermee bedoel ik dat je je tegenspelers kan tegenwerken, bijvoorbeeld door de meerderheid in een gebied over te nemen of door goede actieplaatsen te bezetten waardoor deze plaatsen niet meer beschikbaar zijn voor de andere spelers. Het bevordert natuurlijk de spelersinteractie en het verplicht je om goed na te denken over je acties.

De leider wordt benadeeld

Bij deze worker placement moeten er geen werkers worden gevoed. Er moeten echter wel belastingen worden betaald. Hoe meer punten je hebt gescoord, des te meer belastingen je zal moeten betalen. De leider in het spel zal vaak meer belastingen moeten betalen dan de spelers na hem op het scorespoor. Dit zorgt ervoor dat de leider niet te ver kan uitlopen op de andere spelers waardoor het spel steeds spannend blijft.

Mooi artwork

Belfort levert ook mooi materiaal af. Het speelbord is een streling voor het oog en ook de werkers mogen er wezen. Het ziet er misschien allemaal wat kinderlijk uit door de felle kleuren en de cartooneske tekeningen van de elfjes, dwergen en gnomen, maar laat je hierdoor zeker niet misleiden. Belfort is geen kinderspel. Integendeel. De spelregels zijn vrij eenvoudig maar je zal heel goed moeten nadenken om al je plannen goed te kunnen uitvoeren. Je ziet namelijk snel iets over het hoofd.

Moduleerbaar speelbord

De moduleerbaarheid van het speelbord is een goede vondst. De districten (taartstukken) passen perfect tegen elkaar en de tekeningen lopen mooi over in elkaar. Je kan de districten ook lichtjes uit elkaar schuiven zodat je steeds het overzicht behoudt tussen de verschillende districten. Dit is nodig om in één oogopslag de meerderheid in de verschillende districten te kunnen bepalen.

Variatie

De verschillende gilden tegels die op het speelbord liggen, zijn in elk spel anders. Dit zorgt ervoor dat elk spel anders kan worden gespeeld. Ook bij de kaarten is er variatie troef. Er zijn 10 verschillende soorten kaarten. Laat je hierdoor niet afschrikken, want door de duidelijke en eenvoudige symbolen op de kaarten blijft alles heel overzichtelijk.

Elfen, dwergen en gnomen

Er zijn drie verschillende soorten werkers: elfen, dwergen en gnomen. Elke werker is gespecialiseerd in andere taken. Dit is een leuk element in het spel (dat we ook al kennen uit spellen als The Manhattan Project, maar dan met andere figuren).

Lange speelduur

Het enige negatieve punt aan Belfort is de lange speelduur. De speelduur van Belfort bedraagt ongeveer 120 minuten of langer. Je bent er even mee zoet. Ook downtime ligt op de loer, want door de vele mogelijkheden in het spel zal niet elke speler even snel spelen. Soms zie je het even niet en moet je iets langer nadenken. Een voordeel is wel dat je voor jezelf al wat kan plannen tijdens de beurt van de andere spelers. Toch zou ik het spel nooit met vijf spelers spelen, want dan vermoed ik dat de speelduur drastisch zal worden verlengd.

Conclusie

Ik heb Belfort met heel veel plezier gespeeld. Het is geen absolute topper voor mij, maar wel een meer dan degelijk spel voor de liefhebbers van worker placement spellen.

Plaats een reactie