Cyclades

Standaard

Met al z’n mooie miniaturen ziet Cyclades eruit als een echt oorlogsspel. In dit spel mag je dan ook een robbertje vechten, maar Cyclades is in eerste instantie een strategisch eurospel.

Het speelbord bestaat uit een grote plas water met verschillende eilanden. Elke speler krijgt een aantal eilanden toegewezen.

Wat wordt er van jou verwacht?

 • Je hebt eilanden met legers.
 • Je versterkt deze eilanden met extra legers om deze eilanden te kunnen verdedigen tegen aanvallen van legers van andere spelers.
 • Je plaatst schepen zodat je via deze schepen andere spelers kan aanvallen.
 • Je bouwt steden op jouw eilanden.
 • Je probeert deze steden om te bouwen tot metropolen.

Dit kun je natuurlijk niet allemaal alleen. Daarom roep je in Cyclades de hulp in van de goden. Er zijn 5 goden waarbij elke god je acties geeft. Als je een actie van een bepaalde god wil uitvoeren, dan bied je op deze god. Opgepast: andere spelers kunnen jouw bod bij deze god overbieden. In dat geval moet je opnieuw bieden bij een andere god. Je kan dan kiezen om een bod uit te brengen bij een god waar nog geen andere speler staat of je kan opteren om opnieuw een andere speler bij een god te overbieden. De speler die zonet werd overboden, moet nu weer een andere god uitzoeken. Zo gaat het verder tot geen enkele speler meer over een andere speler kan of wil bieden.

Wat doen deze 5 goden?

 • Apollo zorgt voor inkomen. Dit inkomen heb je nodig om in volgende beurten te kunnen bieden.
 • Athena geeft je een filosoofkaart. Je kan extra geld betalen voor een extra filosoofkaart. Als je 4 filosoofkaarten in je bezit hebt, kan je een metropool bouwen.
 • Zeus geeft je een priesterkaart. Je kan extra geld betalen voor extra priesterkaarten. Deze priesterkaarten geven je korting bij het bieden.
 • Poseidon laat je toe om schepen te plaatsen en hiermee schepen van andere spelers aan te vallen.
 • Ares laat je toe om een leger te plaatsen. Je kan extra geld betalen om meerdere legers te plaatsen of om met jouw legers andere spelers aan te vallen.

Elke god geeft je ook de mogelijk om een stad te bouwen, mits je hiervoor betaalt. Als je 4 steden in verschillende kleuren in je bezit hebt, mag je een metropool bouwen.

Als extra actie mag je ook nog een speciale kaart kopen. Deze kaarten geven je allerlei voordelen en laten je vaak toe om je tegenspelers lekker te pesten.

Als het tot een gevecht komt tussen twee spelers, dan worden er dobbelstenen gerold. De speler die het laagste aantal ogen gooit verliest één leger. Zo gaat het verder tot één speler geen legers meer over heeft.

De eerste speler die als eerste twee metropolen bezit, wint het spel.

Dit lijkt misschien allemaal Chinees, maar eens je het spel begint te spelen valt alles heel snel in zijn plooi. Het is zeker geen moeilijk spel. Het is wel een frustrerend spel. Andere spelers kunnen je filosoofkaarten stelen, ze kunnen je eiland aanvallen met hun legers, ze kunnen je steden vernietigen, ze kunnen je schepen aanvallen met hun schepen en ga zo maar door. Doordat je voortdurend kans hebt om iets te verliezen in dit spel, voelt het heel spannend aan. Je zit in stilte te hopen dat ze jou zullen sparen, maar vroeg of laat krijg je er toch van langs. Het komt er dan op aan om je zo goed mogelijk te verdedigen en zelf op de juiste momenten terug te slaan.

Het originele biedsysteem van Cyclades is de kern van het spel. Als je wordt overboden bij een god, moet je jezelf altijd naar een andere god verplaatsen. Meestal wil je dit niet omdat je net de actie van die ene god wilde doen. Langs de ene kant komt het er dus op aan om hoog genoeg te bieden zodat anderen je niet kunnen of willen overbieden. Langs de andere kant wil je niet te hoog bieden omdat je je geld wil sparen voor andere acties. Soms zal je jezelf bij een god plaatsen waar je eigen niet wil liggen in de hoop dat andere spelers je nog overbieden en jij hierdoor als laatste kan kiezen. Dit zorgt voor boeiende en moeilijke keuzes.

Cyclades is een oorlogsspel met biedsysteem dat aanvoelt als een strategisch bordspel. Wonderwel past het allemaal perfect in elkaar. Cyclades is een grote topper dat ik met veel plezier speel!

2 suggeties bij “Cyclades

 1. Thomas

  Mijn favoriete biedspel aangekleed als dudes on the map game !
  Hier is een spel waar de expansie het spel beter maakt. Met Hades kun je extra undead legers oproepen om tijdelijk voor je te vechten, Maar het beste is dat er komaf wordt gemaakt met de gamey Zeus search *** strategy door toevoeging van helden aan het monster deck.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s