Camel Up

Standaard

Camel Up is een racespel met kamelen waarin vijf kamelen tegen elkaar racen. Jij, beste speler, probeert te voorspellen welke kameel de race zal winnen en welke kameel de race zal verliezen.

Camel Up is een heel eenvoudig racespel. Tijdens je beurt heb je de keuze uit vier acties.

Je kan een tegel nemen in een bepaalde kleur. Deze kleur komt overeen met één van de vijf kamelen. Je neemt de tegel waarvan je denkt dat de kameel na deze etappe aan de leiding zal staan. Dit levert je na elke etappe geld op (indien je juist hebt gegokt). Een etappe is afgelopen als elke kameel één keer heeft bewogen.

Het is ook mogelijk om een woestijntegel op het parcours te plaatsen. Als kamelen op deze tegel terechtkomen, springen ze één vakje vooruit of achteruit (afhankelijk van de zijde van de woestijntegel die je naar boven hebt gelegd). Jij krijgt één muntstuk per kameel dat op jouw woestijntegel loopt.

Een derde mogelijke actie is het trekken van een piramidetegel. Deze tegel laat je toe om uit de piramide een dobbelsteen te laten vallen. Als er bijvoorbeeld een groene 2 verschijnt, loopt de groene kameel 2 vakjes vooruit. De groene dobbelsteen wordt nu uit het spel verwijderd. De volgende keer dat deze actie wordt gekozen, zal er dus enkel een blauwe, oranje, rode, witte of gele dobbelsteen uit de piramide kunnen vallen.

Tenslotte kan je ook nog een kaart uitspelen waarbij je gokt op de winnaar of de verliezer van de race. De race bestaat uit verschillende etappes. De race is meteen afgelopen wanneer een kameel de finishlijn overschrijdt.

Het leukste element in het spel is het volgende. Als een kameel op hetzelfde vakje terecht komt als een andere kameel. Dan springt die kameel gewoon op de rug van de kameel die daar al stond. Als een kameel moet verplaatsen, dan neemt hij alle kamelen die in zijn rug zitten met zich mee. Dat is een heel origineel idee.

Op de doos staat dat dit spel 30 minuten duurt. Wij speelden dit spel met drie spelers en het heeft zelfs nog geen 30 minuten geduurd. Het speelt heel vlot.

Camel Up is een heel licht spel. Daarbovenop speelt de geluksfactor vaak een bepalende rol. Normaal ben ik geen fan van spellen waarin niet de spelers, maar toeval bepaalt wie het spel zal winnen, maar in dit spel vond ik de geluksfactor net leuk. Je wacht in spanning af welke dobbelsteen er uit de piramide zal vallen. Dit bepaalt immers welke kameel zal worden verplaatsen én hoeveel plaatsen deze kameel zal worden verplaatst. Toch is het geluk niet allesbepalend in dit spel. Je kan woestijntegels plaatsen om kamelen wat af te remmen of om kamelen net sneller te laten lopen, je kan op meerdere paarden (ik bedoel kamelen) wedden en je kan een beroep doen op je statistische kennis. Hoe groot is de kans dat ik een 2 zal gooien als er op de dobbelsteen enkel 1’en, 2’en en 3’en staan? Wij speelden dit spel met 3 spelers en daardoor had je nog wat tactische afwegingen. Ik denk wel dat de geluksfactor aanzienlijk zal worden vergroot als er meer spelers aantreden.

Door de eenvoudige regels is dit spel ook heel goed met kinderen te spelen. Dit spel is de eenvoud zelve. Daarbovenop ziet het er allemaal heel mooi uit. De piramide waarmee je de dobbelstenen selecteert is een leuke vondst. Je kan hiervoor ook gewoon een stoffen zak gebruiken, maar een piramide ziet er wel cooler uit en het past beter bij het thema.

Het thema zit trouwens goed verwerkt in het spel. De spanning die je voelt en het geluk dat je moet hebben bij weddenschappen op racewedstrijden, komt mooi terug in dit spel.

Ik vond het een leuk spel dat ik zeker nog opnieuw wil spelen. Het is echter geen topper. Daarvoor biedt het iets te weinig mogelijkheden en diepgang. Toch raad ik dit spel aan aan liefhebbers van eenvoudige familiespellen en gezinnen met kinderen.

2 suggeties bij “Camel Up

  1. WTULTC

    Best een leuk. Waarbij je het beste als 3e of 4e kunt beginnen zodat je bij de 3e 0f 4e etappe eerste keus hebt om een tegeltje te pakken van de kameel die dan al ruim voor ligt. Daarom is het in mijn ogen iets te ongebalanseerd. Splendor is mede daarom ook in mijn ogen beter (als je naar dezelfde categorie van Spiel des Jahres kijkt).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s