Rallyman

Standaard

Rallyman is een tof racespel. Niet alleen omdat je met sportwagens over straten kan racen, maar vooral omdat Rallyman een atypisch racespel is. Het is eens iets anders. In de meeste racespellen race je tegen de andere spelers en wie als eerste over de finishlijn komt, wint het spel. In Rallyman is dat niet het geval. Je moet de snelste tijd neerzetten. Hierbij maakt het niet uit of je nu als eerste, als tweede of als derde over de finishlijn komt. Elke speler start op een ander tijdstip. Vergelijk het een beetje met een tijdrit in de Ronde van Frankrijk.

De manier van bewegen is heel eenvoudig. Voor elke dobbelsteen die je gooit, ga je één vakje vooruit. Je hebt vijf dobbelstenen voor elke versnelling (1e, 2e, 3e, 4e en 5e versnelling) en 2 gasdobbelstenen om verder te kunnen rijden zonder je snelheid te veranderen. Elke dobbelsteen kan je elke beurt slechts één keer gebruiken. Wanneer je je verplaatsing beëindigd, neem je een kaart die overeenkomt met je versnelling op dat moment. Hoe hoger de snelheid, hoe korter de tijd. Hoe lager de snelheid, hoe langer de tijd. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk te rijden, dus je eindigt je beurt beter in een hogere versnelling. Je moet echter opletten in bochten, want als je snelheid te hoog is, vlieg je uit de bocht.

Op elke dobbelsteen staan naast de versnellingen (1e, 2e, 3e, 4e of 5e versnelling) ook “!”-symbolen. Als je drie keer een “!”-symbool gooit, begint je sportwagen te slingeren en bestaat de kans dat je sportwagen van de baan raakt. In dat geval loop je één minuut vertraging op en soms ook schade (afhankelijk van het landschap waarin je crasht).

Op het einde van een ronde telt elke speler zijn totale tijd op. De winnaar is de speler die het traject heeft afgelegd in de kortste tijdspanne.

Rallyman is heel leuk om te spelen. Ik hou van racespellen en Rallyman is één van de betere racespellen die ik ooit heb gespeeld. Je moet wat geluk hebben met je dobbelsteenworpen, maar toch moet je ook slim spelen en berekende risico’s durven nemen. Je moet je snelheid verhogen op de juiste momenten, maar zeker ook op tijd afremmen zodat je niet uit de bocht vliegt.

Ook solo is het leuk om Rallyman te spelen. Steeds weer zal je willen proberen om je beste tijd te verbeteren. Verslavend leuk!

De spelregels zijn duidelijk geschreven in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Je kan met de basisregels spelen of je kan extra regels toevoegen om het nog boeiender te maken.

Er zijn vele trajecten mogelijk. Je kan kiezen voor een korte, een lange of een hele lange route. Hiervoor moet je de speelborden tegen elkaar plaatsen zodat er routes worden gevormd. Je kan de speelborden omkeren en draaien in alle richtingen, zolang de gekozen routes met elkaar zijn verbonden. Je kan zowel op asfalt als op sneeuwvelden racen (of een combinatie van beiden). Deze moduleerbaarheid zorgt voor een grote herspeelbaarheid.

Rallyman is een leuk en vernieuwend racespel waarvan ik heel blij ben dat het in mijn spellenkast staat!

Plaats een reactie