Het beste van week 32 (2014)

Standaard

Deze week speelde ik 5 verschillende spellen. De spellen staan gerangschikt van leuk naar veel leuker. Op plaats 1 staat het allerleukste spel dat ik in die week speelde.

(Tussen de haakjes staat telkens hoeveel keer ik dat spel ooit al heb gespeeld – vanaf het moment dat ik begon met spellen loggen uiteraard)

5 Zet in & win (21x)

Zet in & Win is een triviaspel waarbij het antwoord op de vraag steeds een getal is. Elke speler moet (beredeneerd) gokken naar dat getal en daarna dat getal opschrijven. Nadien kan elke speler nog meeples inzetten op antwoorden van zichzelf of anderen. Het is uiteraard de bedoeling om met je antwoord zo dicht mogelijk tegen het juiste antwoord te zitten. Dat klinkt simpel en dat is het ook, maar het is ook leuk. Ik zal zelfs meer zeggen: Zet in & Win is met grote voorsprong het leukste triviaspel dat ik al heb gespeeld. Het is veel leuker dan Trivial Pursuit, Trivial Pursuit: Team Edition, Trivial Pursuit: Wedden dat je ’t weet en Concept. Dit komt vooral door de originele manier om punten te scoren, het gokelement, de leuke vragen en de snelheid van spelen.

4 Mamma Mia (3x)

Nooit gedacht dat je zoveel plezier uit zo’n klein doosje kon halen. Mamma Mia is een ludiek kaartspel met memory element. Normaal ben ik geen fan van memoryspellen, maar dit spel is echt hilarisch. Elke speler speelt kaarten uit met één of meerdere ingrediënten van dezelfde soort. Je moet proberen te onthouden welke ingrediënten zijn uitgespeeld. Niet evident als je weet dat alle kaarten steeds bovenop elkaar worden afgelegd waardoor je enkel de bovenste kaart kan zien. Op het moment dat je denkt dat alle ingrediënten van jouw opdrachtkaart op de aflegstapel liggen, dan speel je een ingrediënt met een opdrachtkaart uit. Zo probeer je zoveel mogelijk opdrachten te vervullen. Als ik de spelregels voor het eerst hoorde, dacht ik: wat een eenvoudig kinderspelletje met memory. Hum. Toen ik het spel de eerste keer speelde, heb ik veel gelachen en enorm genoten. Zo hard zelfs dat het spel ondertussen al in mijn spellenverzameling zit.

3 Room 25 (13x)

Je zit opgesloten in een kamer en je moet samen met je medespelers proberen te ontsnappen. Hiervoor kan je naar een aangrenzende kamer stappen, naar aangrenzende kamers kijken, rijen kamers verschuiven of een medespeler in een kamer duwen. Kamers kunnen veilig, gevaarlijk of dodelijk zijn. Ontsnappen is niet eenvoudig, zeker als je weet dat er tussen je vrienden een gemene verrader kan zitten. Room 25 blijft leuk.

2 Seasons (8x)

Seasons is een dobbelspel én een kaartspel. Eerst dobbelen en de acties van de gekozen dobbelsteen uitvoeren. Daarna kaarten uit je hand spelen. Een kaart geeft je naast overwinningspunten vaak ook speciale eigenschappen die je in het spel kan gebruiken. Seasons is een topper!

1 Macao (1x)

Stefan Feld klimt steeds hoger op mijn ladder van beste spelauteurs. Naast Castles of Burgundy vind ik ook Macao een schot in de roos. Macao is een typische Feld: prestigepunten sprokkelen, maar wel op een heel originele manier. Het Macaowiel is heel origineel bedacht en het speelt heel leuk. Een grote aanrader voor Feld-liefhebbers! De Feld-haters zullen roepen dat er geen of weinig thema in het spel zit en dat het gortdroog is. Ze hebben gelijk, maar ik zeg het volgende: Als je een gortdroog spel met gebrek aan een thema zo goed en gestroomlijnd kan maken, dan ben je een genie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s