De top van Boardgamegeek: aflevering 4

Standaard

Op een dikke week tijd is er een interessante evolutie te zien bij Pandemic: Legacy.

Pandemic Legacy stijgt van de zevende plaats door naar de derde plaats op Boardgamegeek. Ik ben benieuwd of dit spel ooit de nieuwe nummer 1 van BGG zou kunnen worden?

Twilight Imperium 1-16-2013

Twilight Imperium (third edition) komt binnen in de top 30 (ten nadele van Battlestar Galactica die nu op plek 31 parkeert). Het epische Twilight Imperium is voor velen het ultieme bordspel. Ik heb het nog niet gespeeld en dat zal ook niet snel gebeuren omwille van de extreem lange speelduur. Qua uitzicht doet het me denken aan Eclipse. Ik heb geen idee in hoeverre beide spellen vergelijkbaar zijn.

Op de 32e plaats hebben we Dominion. Dominion was mijn eerste ervaring met deckbuilders en ik speel het nog steeds graag. Ondertussen zit ik aan 25 speelbeurten. Dominion is snel, eenvoudig en interactief. Bovendien is het leuk om combo’s met de kaarten te maken. Ik heb nooit de behoefte gehad om het spel uit te breiden met één van de vele uitbreidingen. Als ik wil variëren op vlak van deck building, dan leg ik wel Legendary of Trains op tafel.

Codenames is, samen met Pandemic Legacy, waarschijnlijk één van de grootste verrassingen van het jaar. In een mum van tijd op nummer 1 op de party ranking van BGG en nu ook al goed voor een 33e plaats op de algemene ranking. Codenames speelde ik al twee keer. Tot hiertoe is Codenames voor mij het leukste spel van 2015. Ik moet natuurlijk nog Pandemic: Legacy spelen. Ik vind Codenames het eerste woordspel dat echt leuk is. Volgens mij is dit het op één na beste partyspel aller tijden. Een grote aanrader! Lees hier mijn bespreking van Codenames.

Plek 34 is voor The Resistance: Avalon. Je las daarnet al dat Codenames mijn tweede favoriete partyspel aller tijden is. Dat komt omdat de eerste plaats nog steeds staat gereserveerd voor The Resistance. De Avalon versie maakt The Resistance nog beter door de toevoeging van de moordenaar en Merlijn. Eén van de goede spelers is Merlijn. Hij weet wie de spionnen zijn en moet proberen om deze informatie over te brengen aan de andere goede spelers. Hij kan dit echter beter niet te opzichtig doen zodat hij niet wordt ontmaskerd. Eén van de spionnen is namelijk een moordenaar. Deze speler mag op het einde van het spel iemand vermoorden. Als de vermoorde persoon Merlijn is, dan winnen de spionnen sowieso. Spannend! The Resistance speelde ik al heel vaak. De Avalon variant heb ik helaas nog maar 1 keer gespeeld.

Roll for the Galaxy staat op de 35e plaats. Dit was liefde op het eerste gezicht! Ik heb hard zitten zwoegen op grote broer Race for the Galaxy. Roll for the Galaxy daarentegen kon me meteen bekoren. Roll for the Galaxy speelde ik twee keer. Ik weet het nu al dat Roll for the Galaxy één van de leukste dobbelspellen is die ik ooit het gespeeld. Lees hier mijn review van Roll for the Galaxy.

Eufraat & Tigris (positie 36 op BGG) is volgens mij met grote voorsprong het beste spel van Reiner Knizia. Het zit vol interactie. Door tegels slim aan te leggen, probeert iedereen zijn gebied uit te breiden om zo veel punten te scoren. Uiteraard kunnen er hierbij ook interne of externe conflicten ontstaan. Vooral de externe conflicten zijn super spannend. Ik speelde dit spel al vijf keer en ik geniet telkens weer. Lees hier mijn review van E&T.

Op plaats 37 treffen we Five Tribes. Ik heb dit spel één keer gespeeld. Het komt zelden voor dat ik me verveel tijdens het spelen van een spel, maar bij Five Tribes was dit helaas het geval. Five Tribes heeft heel wat goede ideeën, maar ik vond het niet leuk om te spelen. Spelers kunnen tijdens hun beurt lang nadenken omdat er zo veel verschillende zetten mogelijk zijn. Je kan echt blijven staren naar dat speelbord vol gekleurde meeples. Als je uiteindelijk je zet hebt gedaan, is het speelbord volledig veranderd. De andere spelers kunnen tijdens jouw beurt dus nog niet nadenken over hun eigen zet (aangezien de mogelijkheden op het speelbord later toch nog wijzigen). Ze hebben vooraf niets kunnen plannen. Vervolgens hebben ze twee mogelijkheden: ofwel denken ze heel lang na over hun optimale zet (wat niet leuk is voor de andere spelers die zitten te wachten) ofwel doen ze maar wat (wat niet leuk is voor henzelf). Ik vond het traag en saai. Ik begrijp echt niet waarom dit spel zo hoog op de Boardgame ranking staat. Lees hier mijn bespreking van Five Tribes.

War of the Ring (first edition) is nummer 38 op BGG. Net als de tweede editie speelde ik ook deze editie nog niet. Aangezien de tweede editie vaak beter is dan de eerste editie, ben ik eerder geneigd om de tweede editie van War of the Ring te spelen.

Op de 39e plaats hebben we Trajan. Trajan speelde ik drie keer. Dit topspel van Feld is heel leuk om te spelen. Eigenlijk zijn het allemaal minispelletjes die mooi bij elkaar worden gehouden door het Mancala-systeem. Er zijn vele tactische mogelijkheden in het spel maar je kan nooit alles doen. Dit zorgt ervoor dat je het spel op verschillende manieren kan spelen. Heel tof! Lees hier mijn review van Trajan.

Mage Wars Arena (plek 40 op BGG) heb ik nog niet gespeeld. Het is wel één van de spellen die ik heel graag eens wil proberen.

Mijn top 3 uit deze 10 spellen (een heel moeilijke keuze!) :

  1. Eufraat & Tigris
  2. Trajan
  3. The Resistance: Avalon

2 suggeties bij “De top van Boardgamegeek: aflevering 4

  1. ditterio

    Ik zal het zeker niet weigeren als iemand het me heel lief vraagt, maar er zijn zo veel spellen die ik graag (nog) eens wil spelen dat die kans eerder klein is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s