Het beste van week 33 (2014)

Standaard

Hieronder een overzicht van mijn gespeelde spellen in week 33 in volgorde van minder leuk (9) naar heel leuk (1).

9 Rampage

Rampage ziet er prachtig uit. Je bouwt een volledige stad op en nadien moet je die stad vernietigen met je monster. Hard blazen terwijl je je kin op de kop van je monster legt, monsters op gebouwen laten vallen, een auto door de lucht schieten, een schijfje doorheen de stad flikkeren, … je kan het zo gek niet bedenken of dit spel maakt het waar. Heel leuk bedacht allemaal en als je het spel ziet staan, heb je meteen zin om het te spelen. Het is waarschijnlijk heel leuk om te spelen als je wat gedronken hebt en er een doldwaze sfeer aan tafel heerst. Ik was blijkbaar niet dronken of doldwaas genoeg toen ik dit spel speelde, want ik vond het maar zus en zo. Nochtans ben ik een grote fan van behendigheidsspellen zoals Crokinole en PitchCar, maar Rampage deed me niet zo heel veel.

8 GiftTRAP

Leuk partyspel waarbij je je medespelers cadeautjes mag geven. Er liggen x aantal foto’s van cadeau’s op tafel. Elke speler kiest een cadeau voor elke andere speler. Maar: elk cadeau mag slechts aan één persoon worden gegeven. Daarna kiest iedereen welke cadeaus hij leuk vindt en welke cadeaus hij totaal niet leuk vindt. Het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf blij bent met de cadeaus die je hebt gekregen en dat je medespelers blij zijn met de cadeaus die ze van jou hebben gekregen. Dit is een leuk spel op voorwaarde dat er minstens 6 deelnemers zijn en deze personen elkaar ook (redelijk) goed kennen. Als je dit spel speelt met slechts 4 spelers, moet je elke andere speler 2 cadeaus geven en dat is wat van het goede te veel.

7 River Dragons

River Dragons ziet er uit als een kinderspel en je kan het zeker ook met kinderen spelen. Toch kan je als volwassene ook plezier beleven aan dit spel. Hou er alleen rekening mee dat River Dragons een heel licht spel is. In River Dragons moet je van het ene eiland naar een ander eiland lopen. Rond de eilanden ligt er echter water en je kan niet zwemmen. Dus moet je eerst stenen plaatsen, dan planken over die stenen leggen en tenslotte over die planken lopen en zo de overkant proberen te bereiken. Als een andere speler je pad kruist kan je over hem springen. Klinkt allemaal heel simpel, maar door het ingenieuze kaartsysteem is dit niet zo eenvoudig als het lijkt. Het kaartsysteem is vergelijkbaar met dat van Robo Rally. Alle spelers programmeren eerst hun vijf acties (door het gedekt neerleggen van kaarten) en daarna voeren ze één voor één uit wat er op die kaarten staat. Dit kan hilarische taferelen opleveren aangezien je je kaarten achteraf niet meer kan aanpassen. Als jouw vierde kaart bijvoorbeeld het plaatsen van een plank is, dan moet je een plank plaatsen als vierde actie. Ook al zou je op dat moment misschien liever over een tegenspeler springen of een steen plaatsen. River Dragons is een leuk spel met veel spelersinteractie dat er ook nog eens heel mooi uitziet.

6 Mamma Mia

Dit is momenteel de meest gespeelde filler ten huize D’Haeseleer – De Meyer. Mamma Mia is een kaartspel waarbij je de ingrediënten van een pizza goed moet memoriseren om op die manier perfecte pizza’s te kunnen samenstellen. Mamma Mia is het leukste memoryspel dat ik ken. Zelfs als je niet goed bent in memory blijft dit gewoon een leuk spel. Bovendien speelt dit spel zo vlot en zijn de regels zo eenvoudig dat je dit spel echt met iedereen kan spelen. Een aanrader in zijn genre!

5 Say Anything

Leuk partyspel! Eén speler kiest een vraag uit 5 vragen. Alle andere spelers schrijven het antwoord op deze vraag neer. De vraagsteller kiest nu welk antwoord hij het best vindt en hij duidt dit aan op de selectOmatic 5000. Nu proberen de andere spelers te gokken op welk antwoord de vraagsteller zou hebben gestemd. Grappig spel als de deelnemers gevoel voor humor hebben!

4 Suburbia

Leuk tegellegspel waarbij je tegels koopt en met deze tegels een hele stad uitbouwt. Enig nadeel is het gebrek aan overzicht. Je moet echt op heel veel zaken letten. Symbolen op de tegel zelf, symbolen op aangrenzende tegels, symbolen op niet-aangrenzende tegels en symbolen op de tegels van de andere spelers. Ik speelde dit spel alleen nog maar met twee spelers, maar ik vermoed dat dit er met vier spelers niet zal op verbeteren, integendeel! Los daarvan vond ik Suburbia een heel leuk city building spel.

3 Crokinole

Het beste fingerflicking spel aller tijden! Liefhebbers van sjoelbak MOETEN dit spel in huis halen. Absolute MUST HAVE als je ook nog maar een klein beetje houdt van behendigheidsspellen!

2 Trains

Trains is bijna een kopie van Dominion, maar Trains voegt een speelbord toe met spoorwegen en stations. Dit speelbord in combinatie met de Dominion-look-a-like kaarten zorgen voor veel speelplezier. In tegenstelling tot Dominion kan je in Trains niet alleen overwinningspunten met je kaarten verdienen, maar je kan ook overwinningspunten op het speelbord vergaren. Deze voortdurende afweging tussen het aankopen van kaarten en/of het bouwen van spoorwegen of stations op het speelbord maakt Trains een origineel spel. Dominion is goed, Trains is beter, veel beter!

1 Summoner Wars : Master Set

Ola la la ola la la, c’est magnifique! Summoner Wars is heel leuk! Het is een tactisch gevechtsspel voor twee spelers waarbij je als eerste de summoner van je tegenstander moet proberen te vermoorden. Het leuke aan dit spel is dat je speelfiguren geen miniaturen zijn, maar kaarten met speciale eigenschappen. Je plaatst deze kaarten op het (in verschillende vakjes verdeelde) speelbord. Elke beurt mag je drie kaarten maximaal twee vakjes verplaatsen over het speelbord. Daarna mag je je tegenstander aanvallen met drie van jouw kaarten. Je probeert met behulp van je eigen kaarten de kaarten van je tegenstander schade toe te brengen. Dit doe je door het gooien met dobbelstenen. Je kaart bepaalt met hoeveel dobbelstenen je mag gooien. Als je 3 of meer gooit met de dobbelsteen, krijgt de kaart van je tegenstander een hit. Elke kaart heeft een aantal levens. Als de aangevallen kaart zijn laatste leven verliest gaat die kaart van de tegenstander naar jouw magische stapel. De kaarten op je magische stapel kan je dan weer gebruiken om nieuwe kaarten in het spel te brengen. Summoner Wars voelt aan als een mix tussen Memoir ’44 en Stratego, maar toch nog helemaal anders. Ik heb echt genoten van dit spel en ik zou dit spel aanraden aan elke liefhebber van conflictspellen!

4 suggeties bij “Het beste van week 33 (2014)

 1. Rick

  Summener Wars ben ik nog nooit echt aan begonnen. Waarschijnlijk vanwege het feit dat ik meestal met meer dan twee ben als we een spel spelen… However, de laatste tijd heb ik juist een paar twee-speler-spellen gespeeld: Jairpur (tip van Zee, Dice Tower) en Koude Oorlog CIA vs KGB.

  Splendor staat op het menu voor morgen en Imperial Settlers is preorederd 🙂

  Like

 2. Wauter

  Weer wat spelideeën opgedaan. Bedankt daarvoor. Bestaat de mogelijkheid dat je van elk spel een actiefoto voorziet? Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden heb ik me laten vertellen 😉 Dat mag gemiddelde smartphonekwaliteit zijn hoor, ik vraag niet veel.

  Like

 3. Thomas

  Suburbia : Ik denk dat je de nagel op de kop slaat met je opmerking dat het beter is voor 2 dan met meer. Ik heb het enkel met 4 gespeeld en toen ging het erg érg traag vooruit, was er meer geluk met de tegels die al dan niet in het spel beschikbaar komen voor jou. Ik wil het dus wel eens als 2speler spel ervaren.

  Like

 4. ditterio

  @Rick: Summoner Wars is een aanrader als je houdt van combat spellen zoals Battlelore 2nd Edition of Memoir ’44.

  @Wauter: Goed idee, ik maak hier zeker werk van!

  @Thomas: Ik denk niet dat ik Suburbia ooit met 4 wil spelen 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s