Strategische gids voor Macao

Standaard

Als hobby lees ik veel strategische recensies van bordspellen en speel ik vaak strategische bordspellen. Alle informatie die ik op deze manier heb verzameld, kunnen jullie lezen in deze strategische gids. Als je met bepaalde tips niet akkoord bent, laat het me dan zeker weten in de reacties onder dit bericht. Ik leer graag bij.

Dit is de strategische gids van Macao, een fantastisch strategisch spel van Stefan Feld.

De muur van Macao

Als je met twee spelers speelt is het belangrijk om als eerste op de muur te staan omdat het je opties vergroot. Je hebt als eerste de keuze uit het aanbod kaarten en uit het aanbod dobbelstenen. Dat geeft een groot voordeel. Wanneer je Macao met drie of vier spelers speelt, kan dit een ander verhaal zijn. Wanneer er twee of drie andere spelers fel strijden voor de eerste plaats op de muur en er bovendien zwaar in investeren, kan je je beter buiten deze strijd houden. Gebruik je blokjes om te investeren in andere zaken.

De goederen in de stadswijken

In het begin van het spel mag je blokjes kiezen om naast je Macaowiel te leggen. Kies voor blokjes die een andere kleur hebben dan de blokjes van de spelers die voor jou aan de beurt komen. Anders nemen zij de interessante kaarten/goederen met jouw kleur voor jouw neus weg.

Als je blokjes kiest, kijk je best naar de goederen in de stadswijk. Als je in je eerste twee beurten twee goederen van dezelfde soort kan kopen, is dat mooi meegenomen.

Wanneer je goederen verzamelt, kies dan voor goederen die je in hetzelfde gebied in de oceaan kan droppen of voor goederen waarvan de gebieden in de oceaan dicht bij elkaar liggen. Als het mogelijk is, is het interessant om de drie goederen van één oceaangebied te verzamelen. Dan moet je je niet haasten om naar andere gebieden te reizen en kan je je route rustig uitstippelen.

Negeer de joker tegels niet. Ze zorgen voor veel flexibiliteit en ze kunnen je helpen om een groter gebied te bereiken in de stadswijk (interessant voor de punten op het einde van het spel).

Wanneer je ziet dat de andere spelers een groot gebied in de stadswijk beginnen te krijgen, kan het interessant zijn om eens een tegel te kopen die ervoor zorgt dat de andere speler zijn gebied in de stadswijk niet meer kan uitbreiden.

De kaarten

Koop niet teveel kaarten waarop blokjes in veel verschillende kleuren staan afgebeeld. Het kan je veel punten opleveren, maar het is veel moeilijker om deze kaarten te bouwen. Zeker in het begin van het spel is dit heel moeilijk. Naarmate het spel vordert en je hebt aan je windroos al wat meer verschillende kleuren liggen, kan dit een optie zijn. De goederen met jokers kunnen hierbij helpen.

Kaarten met eindescores zijn vaak interessant omdat ze je op het einde van het spel veel extra punten kunnen opleveren.

De kaarten met de melding “je scoort 1 PP voor elk van je geactiveerde x kaarten” kunnen heel interessant zijn. Kijk rond het speelbord naar de verschillende kaarten en check of er kaarten liggen die op deze kaart van toepassing zijn. Probeer deze kaarten te bemachtigen. Ze kunnen veel punten opleveren.

Zoek naar combo’s tussen de kaarten. Met de kleuren rood, paars en zwart zou je het meeste combo’s kunnen maken. Met groen en grijs het minst.

Hou zeker ook de ladder in de gaten waar je goudstukken kan inruilen voor overwinningspunten. Als andere spelers dit vaak doen en jij doet dit praktisch nooit, dan sta je op dat vlak al heel wat punten achter.

Probeer kaarten te kopen met blokjes in kleuren die elkaar overlappen. Dat geeft je meer mogelijkheden wanneer je een kaart wil activeren. Misschien kan je op die manier wel meerdere kaarten tezelfdertijd activeren? Daarnaast maakt het de keuze bij het selecteren van de dobbelstenen ook makkelijker.

Er zit een kaart in het spel die slechts één rood en één blauw blokje kost om te activeren. Deze kaart laat je toe om joker tegels twee keer te gebruiken. Als je deze kaart in het begin van het spel kan activeren, moet je je meteen focussen op het verzamelen van jokertegels. Elke tegel is dan 6 goudstukken waard waardoor je de ladder om goudstukken te ruilen voor overwinningspunten vaker kan gebruiken. Als je daarnaast ook de kaart weet te bemachtigen waarbij je de ruiloptie (goudstukken inruilen voor overwinningspunten) twee keer mag doen, kan je massa’s punten scoren. Als een andere speler deze kaart kan nemen, zorg er dan voor dat hij niet teveel jokertegels kan nemen en zorg ervoor dat hij zeker niet deze beide kaarten kan nemen.

De dobbelstenen en de windroos

Je hoeft niet al je kaarten op je tableau meteen te activeren. Als je steeds dobbelstenen neemt met een lage waarde (om kaarten sneller te kunnen activeren), heb je in het midden van het spel nog steeds niet veel blokjes om te spenderen. Probeer dobbelstenen met grotere getallen te nemen wanneer je kan. Zolang je elke ronde één kaart kan activeren en je tableau raakt niet vol, is er geen probleem. Als je op deze manier veel blokjes hebt gespaard, zal je in het midden van het spel makkelijk je tableau kunnen leegmaken en toch nog voldoende blokjes overhouden om goederen te kopen en je schip te verplaatsen. Nog een pluspunt: hoe meer blokjes er rond je windroos liggen, des te meer kaarten zal je onmiddellijk kunnen activeren wanneer ze in een ronde tevoorschijn komen.

Focus op de kleuren van de dobbelstenen die overeenkomen met je kaarten. Als er geen interessante kleuren meer beschikbaar zijn, kies dan voor een dobbelsteen in een andere kleur met een zo groot mogelijk getal op de dobbelsteen. Hou bij deze keuze ook rekening met de goederen en de locaties in de stadswijk (om punten te scoren op het einde van het spel voor het grootste gebied in de stadswijk).

Wanneer het spel naar het einde gaat, kan je best starten met tellen hoeveel blokjes je nog nodig hebt om goederen af te leveren en kaarten te activeren. Met de overgebleven blokjes kan je dan een ander plan uitdokteren.

De goudstukken/overwinningspunten-ruilmogelijkheid

Gemiddeld gezien is de ruilmogelijkheid iets van 7 overwinningspunten voor 4 goudstukken. Probeer, indien mogelijk, te ruilen als de verhouding beter is. De ruilmogelijkheid van 4 overwinningspunten voor 2 goudstukken, lijkt minder goed, maar hierdoor kan je geld sparen voor latere super deals.

Kijk hierbij ook naar de andere spelers. Als zij voortdurend geld inruilen voor overwinningspunten, zorg dan dat je op dit vlak niet teveel achterstand oploopt.

De schepen

Probeer alle drie de goederen van een bepaald type te bemachtigen en zorg ervoor dat verschillende goederen dicht bij elkaar liggen zodat je niet ver moet varen als je de goederen moet gaan droppen. Kijk ook eens naar de goederen die iets verder in de oceaan liggen omdat de andere spelers zich waarschijnlijk zullen focussen op de goederen die het minst ver liggen in de oceaan. Als dit gebeurt, zal je weinig concurrentie ondervinden bij de strijd om die goederen.

In het begin van het spel is het verschepen nog niet belangrijk. Vooral in het midden en naar het einde van het spel, wordt het verschepen belangrijk. In het begin van het spel kan je je beter focussen op het verzamelen van goederen. Als je te snel verscheept, dan heb je op het einde van het spel minder opties over. Je wil het spel namelijk niet eindigen met blokjes waar je niets meer mee kan doen.

Lees hier mijn recensie van Macao.

Zin in nog een strategische gids? Lees dan de strategische gids van 7 Wonders.

2 suggeties bij “Strategische gids voor Macao

Plaats een reactie