Dit was de zomer van 2015

Standaard

Speciaal voor jullie een terugblik op mijn hete bordspellenzomer!

1 juli 2015

Op 1 juli zat ik samen met een deel van de crew van Zomerspel op het jaarlijkse Eurotuin-event. Het was de bedoeling om de Eurotuinbezoekers de wereld van de bordspellen te leren kennen. Bordspellen waren er genoeg, maar de bezoekersaantallen vielen door de extreme hitte wat tegen. Toch hebben we dit niet aan ons hart laten komen. Ik speelde vier spellen.

Moddervarkens is een snel en eenvoudig kaartspelletje. Leuk om met kinderen te spelen, maar met volwassenen stelt het veel te weinig voor. Geen aanrader! De jongste speelster won het spel.

Coup is een kort kaartspel waarbij je door middel van bluf en deductie de karakters van je tegenstanders moet proberen te vermoorden. Hilarisch spel dat het niet zozeer moet hebben van zijn tactiek, maar des te meer van het plezier dat je beleeft met dit spel. Ik werd vrij snel vermoord in het spel.

Crokinole is nog steeds mijn favoriete fingerflickin’ spel. Aanrader! Ons team won!

De hoofdmaaltijd en de topper van de dag was Lords of Waterdeep. Een bordspel dat eruitziet als een fantasy spel, maar eigenlijk is het een zuiver worker placement euro game. De uitbreiding Scoundrels of Skullport schijnt het spel nog beter te maken. Ik kijk ernaar uit om dit spel eens met die uitbreiding te spelen. Geen winst voor Ditterio.

2 juli 2015

Mijn eerste kennismaking met het strategische spel Troyes. Mijn vriendin en ik zijn zwaar onder de indruk. Topper! Ik won van mijn vriendin Barbara.

5 juli 2015

Ik leerde mijn broer het abstracte spelletje Hive kennen. Hij was niet super enthousiast. Toch blijf ik het één van de betere abstracte spellen vinden. Eenvoud siert in dit spel. Ik won tegen mijn broer.

Daarna speelden we ook Dungeons & Dragons RPG: Once upon a time. Dat is een Disney versie van D&D die mijn broer zelf heeft bedacht en uitgewerkt. De verhaallijnen zijn gebaseerd op de serie Once upon a time. Jasper heeft er zeker zijn werk in gestoken en het zat goed in elkaar, maar ik weet nu wel zeker dat rollenspellen niet echt mijn ding zijn. Toch hebben we veel gelachen. We hebben het spel niet uitgespeeld.

6 juli 2015

Pieter nodigde mij uit om bordspellen te komen spelen. Lees hier het volledige verslag.

8 juli 2015

Ik ging naar de spellenclub Meeples in Gent. We speelden het spel Troyes. De meningen waren verdeeld. Sommigen vonden het spel leuk, anderen vonden het minder. Ik blijf het, ondanks mijn mindere prestatie, een subliem spel vinden. Laatste plaats en totale afgang voor mij.

11 juli 2015

Het Stenen Tijdperk is één van de favoriete spellen van mijn vriendin. Voor de eerste keer speelden we dit spel met de Talisman uitbreiding. Lees hier wat ik van deze uitbreiding vond. Ik kan me niet meer herinneren wie het spel won, maar ik weet wel nog dat het heel nipt was.

15 juli 2015

Ik leer bij Koen en Iene het coöperatieve fantasy spel Defenders of the Realm kennen. Wauw! Het voelt aan als Pandemie, maar dan veel beter. Ik kijk ernaar uit om dit spel nog eens te spelen en ik zou het spel ook graag aan mijn collectie willen toevoegen. Lees hier mijn bespreking van Defenders of the Realm. We verloren allemaal roemloos.

17 juli 2015

Samen met Eline, Bart en Barbara leg ik het beste spel van Reiner Knizia op tafel: Eufraat en Tigris. Met vier spelers vond ik het veel moeilijker dan met twee spelers. De aanvallen komen nu van overal. Heel leuk om te spelen en voor mij nog altijd één van de beste spellen aller tijden! Lees hier mijn bespreking van Eufraat & Tigris. Barbara won het spel.

18 juli 2015

Via Jo heb ik het biedspel De Vorsten van Florence tweedehands gekocht. Ik heb het een aantal jaren geleden al eens gespeeld, dus ik weet dat het zeker een meerwaarde aan mijn spellenkast zal geven.

Diezelfde dag ben ik via Kiala mijn pakketje gaan afhalen. Dankzij Suzanne heb ik Smash Up met de uitbreidingen Awesome Level 900, The Obligatory Cthulhu Set en Science Fiction Double Feature voor een mooi prijsje kunnen kopen. Barbara won het spel.

Smash Up hebben we meteen getest en het is ons goed bevallen. Geen super spel, maar wel leuk om te spelen. Bovendien is het snel en eenvoudig. Met al de uitbreidingen heb ik nu ook afwisseling genoeg wat Smash Up betreft.

20 juli 2015

Ik leerde Barbara The Manhattan Project kennen. Het werd een beetje een oneerlijke strijd doordat ik het spel al heel goed kende. Voor Barbara was het de vuurdoop. Barbara vond het spel niet slecht, maar ze vond het ook niet bijzonder. Voor mij blijft The Manhattan Project het beste worker placement spel dat ik ooit heb gespeeld! Ik won The Manhattan Project tegen Barbara.

21 juli 2015

We speelden het basisspel Machi Koro, maar we gebruikten de regels van de uitbreiding. Lees: niet alle kaarten openleggen, maar slechts 10 verschillende soorten laten openliggen en dan steeds aanvullen. Ik vond het veel beter met deze nieuwe regel, maar Barbara vond het totaal niet leuk en had een voorkeur voor het basisspel. Ik begon al te zweten, want ik wou graag de Haven uitbreiding bestellen en bij die uitbreiding is het echt niet te doen om dit met de basisregels te spelen (alle kaarten opendraaien als aanbod). Ik won tegen Barbara. 

We speelden ook nog een snel spelletje Qwixx. Qwixx is één van mijn meest gespeelde fillers, maar ik moet zeggen dat ik het nu wel beu ben. Trop is teveel en teveel is trop.

Tenslotte was er nog Hanabi. Dit inventieve, coöperatieve kaartspel blijft nog altijd heel leuk om te doen. De Yes-momenten als er goede kaarten worden uitgespeeld en de Oh no, you son of a b****-momenten als er een kaart met waarde 5 uit het spel wordt verwijderd, maken dit spel echt supertof en interactief.

Van deze drie spellen heb ik een lichte voorkeur voor Machi Koro.

23 juli 2015

Vandaag stonden er weer vier spellen op het programma.

We speelden opnieuw het basisspel Machi Koro met de uitbreidingsregels van De Haven. De eerste keer dat ik het spel speelde, kon het mij niet boeien. Nu ik het spel al vaker heb gespeeld, begin ik het des te leuker te vinden. Ik won tegen Wouter. 

Mijn grote liefde voor het partyspel Sheriff of Notthingham is over. Ik vind het nog steeds leuk, maar het wauw-effect is volledig weg. Dit spel is ook sterk afhankelijk van de groep waarmee je dit spel speelt.

The Boss leerde ik kennen via Pieter. Ik vond het een heel leuk spel en ik heb het me meteen aangekocht. Nu speel ik het nog steeds met veel plezier. Het is één van de betere korte deductiespellen in mijn kast. Misschien zelfs het beste.

Sla je slag(room) hanteert het “ ik verdeel – jij kiest”-principe. Heel simpel, maar ongelooflijk leuk om te spelen. Aanrader!

Het is moeilijk om mijn favoriet te kiezen uit deze vier spellen. Machi Koro, Sla je slag(room) en The Boss liggen in balans. Als ik echt moet kiezen, ga ik voor Machi Koro.

24 juli 2015

Dice Town is een spel dat ik vroeger met veel plezier speelde. Nu beleef ik er steeds minder plezier aan. Het spel duurt iets te lang voor een spel met zo’n eenvoudige regels.

Saboteur: Het Duel is een leuke tweespelersvariant van Saboteur. Toch heb ik nog steeds een voorkeur voor het originele spel, zeker in combinatie met de uitbreiding. Het leukste aspect van het basisspel Saboteur, de verborgen rollen en de geheimzinnigheid daarrond, is helaas afwezig in Saboteur: Het Duel.

Mijn favoriet van deze dag is Saboteur: Het Duel.

25 juli 2015

Memoir ’44 is één van mijn favoriete spellen. Vandaag speelde ik Memoir ’44 Breakthrough. Deze versie is zowaar nog leuker! Het is uitdagender en tactischer doordat het speelbord veel dieper is. Het speelbord wordt zo gevormd dat het veel moeilijker is om je tegenstander aan te vallen. De afstand tussen de legers is groter en er zijn meer obstakels. Dit zorgt ervoor dat je meer strategisch je aanvallen moet plannen. Een grote aanrader! Ik verloor van Barbara.

Na een lange tijd heb ik het solospel Vrijdag nog eens gespeeld. Ik heb er echt van genoten. Het is niet evident om te winnen, want je moet de balans vinden tussen de kaarten die je uit het spel wil verwijderen en de kaarten die je wil behouden om je deck sterker te maken. Ik verloor ruim.

Van deze twee spellen is Memoir ’44 Breakthrough met grote voorsprong mijn favoriet!

26 juli 2015

Pinguïn is een abstract spelletje met pinguïns. Als filler kan ik het wel smaken. Het speelt heel snel en de regels zijn poepsimpel. Leuk om af en toe eens te spelen. Ik won tegen Barbara. 

Vandaag speelde ik opnieuw Vrijdag, het super verslavende kaartspelletje. Als je het begint te spelen, wil je het daarna steeds opnieuw spelen om beter te doen dan de vorige keer. Opnieuw verloren.

Vrijdag is mijn favoriete spel uit deze twee spellen.

27 juli 2015

Het werd een spannend partijtje Vrijdag. Ik slaagde er weer niet in om te winnen. Ik blijf volhouden.

Manillen blijft een leuk traditioneel slagenkaartspel. Dit spel is 100 keer leuker/tactischer met twee spelers dan met vier spelers. Ik won met grote voorsprong tegen mijn schoonvader.

Het was een tijdje geleden, maar eindelijk kwam Yspahan nog eens op tafel. Het blijft een heel leuk spel. Makkelijk uit te leggen, eenvoudige spelregels, voldoende tactiek aanwezig en een mooi spel. Ik won tegen Josip en Christophe.

Vrijdag, Manillen en Yspahan zijn alle drie leuk, maar het beste spel dat ik vandaag speelde, was zonder twijfel Fresco. Lees hier mijn recensie van Fresco. Josip won het spel.

28 juli 2015

Ik was zo blij dat ik Macao nog eens op tafel kon brengen. Het werd bovendien heel spannend. Macao is één van de beste spellen van Stefan Feld. Ik beleef er altijd weer veel plezier aan. Het ligt in balans met Trajan en The Castles of Burgundy, twee andere maar ook heel goede Feld-spellen. Lees hier de spelbespreking van Macao. Ik won nipt van Marijke.

Naast Macao speelde ik nog een heleboel korte spellen.

Love Letter is een heel klein deductiespelletje waarbij de geluksfactor een heel grote rol speelt. Normaal hou ik daar niet van, maar in dit spel stoort het me niet omdat de speelduur zodanig kort is. Ik won Love Letter.

Jaipur is een tof tweespelersspel waarbij je setjes kaarten verzamelt in dezelfde kleur om dan in te ruilen voor goud. Altijd spannend aangezien je tijdens het spel vaak geen idee hebt wie er aan het winnen is. Heel leuk! Ik won Jaipur.

Las Vegas is een klein dobbelspel dat het meerderheden-spelsysteem hanteert. Een aanrader!

Pinguïn Party is een kort kaartspelletje waarbij je kaarten met pinguïns in piramidevorm op elkaar moet stapelen. Je moet proberen om kleuren te blokkeren waarvan jij er geen meer op je hand hebt zitten en waarvan je weet dat de andere spelers nog heel wat kleuren hebben. Tof! Verloren tegen Marijke.

Take 5! is een kaartspel waarbij je je handkaarten in één van de rijen op tafel moet uitspelen. Je probeert om niet de laatste kaart in een rij uit te spelen, want dan moet je de volledige rij nemen en krijg je strafpunten. Toch kan je soms niet anders. Eenvoudig, maar heel tof spel! Winst in Take 5!

Macao was vandaag overduidelijk de grote favoriet. Al moet ik zeggen dat ik alle fillers van vandaag (Love Letter, Jaipur, Las Vegas, Pinguïn Party en Take 5!) ook met veel plezier speel. Ik zou ze stuk voor stuk aan jullie aanraden.

30 juli 2015

Vandaag speelde ik Um Reifenbreite (Demarrage). Het is een tof wielerbordspel. Er zit heel wat geluk in het spel, maar toch is er ook wat ruimte voor tactische beslissingen. Lees hier mijn spelbespreking van Um Reifenbreite. Ik won tegen Barbara en Filip.

En toen was het weer tijd voor Troyes. Het blijft een fantastisch spel. Helaas heb ik het spel deze keer niet kunnen uitspelen omdat mijn dochter ziek was en op mijn schoot had gekotst. Kan gebeuren. Wedstrijd onbeslist.

31 juli 2015

Hoera! Voor de eerste keer heb ik het solo kaartspel Vrijdag gewonnen op moeilijkheidsgraad 1. 

1 augustus 2015

Nu eens proberen om Vrijdag te winnen op moeilijkheidsgraad 2. Zonder succes.

Ik speelde ook Guildhall met de Job Faire uitbreiding. We spelen zelden of nooit met alle kaarten omdat het spel dan veel te lang duurt. We spelen meestal met de kaarten uit het basisspel en de uitbreiding die ons het leukst lijken. Ik won van Barbara en Marijke.

Konijnen Hokken is eigenlijk een kinderspel, maar ik vind het wel leuk om eens te doen. Push your luck! Ik verloor tegen Marijke.

Mamma Mia! is een hilarisch kaartspelletje waarbij je kaarten met ingrediënten moet uitspelen om de perfecte pizza te kunnen bakken. Het is één van de weinige memory-spellen die ik echt tof vind. Ik won met grote voorsprong.

Van deze vier spellen draagt Guildhall mijn voorkeur.

5 augustus 2015

Voor de eerste keer in de geschiedenis van spellenclub Meeples speelden we Memoir ’44 Operation Overlord. Met deze uitbreiding van Memoir ’44 kan je met maximum 8 spelers spelen op een speelbord dat twee keer zo lang is als een standaard Memoir ’44 speelbord. De spelers kiezen niet zelf de kaarten die ze willen spelen, maar ze ontvangen hun kaarten steeds van hun Overlord-speler. Daarna kan je dan je strategie overleggen met je ploegmakkers. Dit zorgt natuurlijk voor een epische sfeer maar tezelfdertijd brengt het ook onnodige discussies en een langere speelduur met zich mee. Ik heb zeker genoten van Memoir ’44 Operation Overlord, maar volgende keer wil ik het toch liever met minder dan 8 spelers spelen. Ons team won heel nipt.

8 augustus 2015

Spyfall is een cool partyspel waarbij alle spelers weten dat ze zich op een bepaalde locatie bevinden (bijvoorbeeld op een cruiseschip). Behalve één speler. Hij weet totaal niet waar de andere spelers zich bevinden. Door vragen aan elkaar te stellen moeten de spelers proberen uit te vissen wie van hen de spion is. De spion daarentegen moet goed luisteren naar de vragen en de antwoorden van de andere spelers. Hij moet namelijk proberen te weten te komen op welke locatie de andere spelers zich bevinden. Dit levert vaak hilarische situaties op. Tof spel om te spelen met een grote groep!

9 augustus 2015

Om mijn broer Jasper een plezier te doen, hebben we nog eens zijn eigen ontwerp van Dungeons & Dragons RPG gespeeld. Het duurde iets te lang en het was niet mijn ding, maar toch respect voor de vele uren werk die hij hier heeft ingestoken! We speelden het spel niet uit.

Daarna was het tijd voor Legendary: a marvel deck building game. Dit is een toffe deckbuilder waarbij je als held, samen met de andere spelers, vecht tegen allerlei schurken. Het leukste aan dit spel is dat je toffe combo’s kan maken met de kaarten.

10 augustus 2015

En toen was het zover! Voor de eerste keer speelden mijn vriendin en ik Machi Koro met de enige echte Haven uitbreiding. Zowel mijn vriendin en ik vonden het heel leuk! Door de toevoeging van de nieuwe kaarten en het vernieuwde spelsysteem (slechts 10 verschillende kaarten die steeds openliggen en die worden aangevuld met dezelfde of nieuwe kaarten) wordt het basisspel veel beter. Sommigen klagen dat de speelduur met deze uitbreiding veel langer (lees: te lang) wordt. Wij hadden daar geen last van, integendeel! Ik kan me niet voorstellen dat we dit spel ooit nog zonder deze uitbreiding zullen spelen. Topper! Ik verloor van Barbara.

11 augustus 2015

The Game stond al een tijdje op mijn wishlist omdat het werd genomineerd voor een belangrijke spellenprijs. Nadat ik een filmpje van het spel had gezien, leek het mij niets speciaal en verdween het weer van mijn wishlist. Omdat iedereen zo positief was over dit spel en omdat het eigenlijk ook twee keer niets kost, heb ik toch besloten om dit spel te kopen bij De Spelgezel in Gent. Het is een leuk, verslavend spelletje waarbij je steeds opnieuw wil spelen om je record te verbreken. De eerste keer hadden we 22 kaarten over. Tijdens onze tweede speelbeurt hadden we 16 kaarten over. Vanaf 10 kaarten ben je goed bezig volgens het spelregelboekje. Ik kijk er nu al naar uit om ons record van 16 kaarten te verbreken.

12 augustus 2015

Fungi is een leuk kaartspel waarbij je paddenstoelen moet verplaatsen. De enige kritiek op het kaartspel die ik overal las, is het feit dat je de rij kaarten steeds opnieuw moet verplaatsen. Ik vond dat eigenlijk niet zo storend, zeker niet als je het spel speelt op een goede ondergrond (lees: tafel). Het is een filler dat we zeker nog vaak opnieuw zullen spelen. Tof spel! Ik verloor van Barbara.

15 augustus 2015

Op 15 augustus organiseerden we een verrassingsfeestje voor The Founder (Stefan) en The Successor (Pieter) van de spellenwinkel De Spelgezel. Het werd heel gezellig! We speelden een grappige café-editie van Kubb. De spelregels van mini-Kubb zijn identiek dezelfde als een gewoon Kubb-spel, maar dan met mini-onderdelen. Ideaal om te spelen aan tafel op een café.

We spraken ook over een spelproject van Stefan, genaamd Asbak The Dice Game. Meer info hiervoor is voorlopig nog strikt geheim.

16 augustus 2015

Omdat het niet altijd bordspellen moeten zijn, speelde ik zondag samen met mijn broers, zus en vader een reuzegrote versie van Jenga. Leuk voor een keertje, maar niet meteen een spel waar ik warm of koud van word.

17 augustus 2015

Macao begint meer en meer mijn favoriete spel van Stefan Feld te worden. Het werd opnieuw een spannende strijd waarbij ik nipt won met twee puntjes voorsprong op mijn vriendin.

19 augustus 2015

Op de spellenclub Meeples legde ik het racespel Thunder Alley op tafel. We waren met 7 spelers en dat heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Dit zijn de voordelen: er is veel interactie tussen de spelers en het is ook heel spannend. Racewagens worden continu voorbijgestoken en de leidersposities verwisselen voortdurend. Het nadeel is dat het iets minder tactisch is dan in een spel met drie spelers. Ik speel het graag met beide spelersaantallen. Het heeft allebei zijn charmes. De meningen over het spel waren verdeeld, maar ik ben nog steeds zeker dat Thunder Alley het beste racespel is dat ik ooit heb gespeeld. Twee beurten voor het einde nam ik een verkeerde beslissing, op dat moment reed ik met 2 van mijn 3 wagens op de tweede plaats maar ik ging naar de pitstop (omdat ik veel schade had opgelopen) waarna iedereen me voorbijreed en ik uiteindelijk zevende en laatste werd. 

23 augustus 2015

De vierde zondag van de maand ben ik meestal van de partij op de spellenclub De Strateeg in Oosterzele. Ik speelde er het zombiespel Dead of Winter. Door de hoge score op Boardgamegeek en de goede recensies keek ik enorm uit naar dit spel. Ik blijf achter met gemengde gevoelens.

Enerzijds is dit een heel goed spel dat thematisch heel sterk in elkaar zit. Zowel qua inhoud als qua vormgeving. Het artwork in dit spel is fenomenaal prachtig! De spelregels zijn uitgebreid maar toch eenvoudig om te begrijpen. Door de verschillende scenario’s heb je veel afwisseling. Wij speelden het startersscenario, maar ik denk (en hoop) dat de andere scenario’s meer diepgang en tactiek zullen bieden. Voldoende afwisseling is er ook bij de personages. Er zijn er een hele hoop in het spel, elk met een andere eigenschap. Heel leuk! De verrader, waarvan je niet weet of hij al dan niet in het spel aanwezig is (tenzij je zelf de verrader bent), zorgt ook voor veel wantrouwen tegenover de andere spelers wat perfect past in dit spel.

Helaas zijn er ook een aantal nadelen. We speelden het met vijf spelers en dan duurt het een tijdje vooraleer het terug jouw beurt is. Tijdens de beurt van de anderen kan je weinig beslissingen nemen en ook in je eigen beurt kan het gebeuren dat je heel weinig kan doen. Je hebt in het begin van het spel slechts drie dobbelstenen ter beschikking waarmee je acties kan doen. Van deze drie dobbelstenen kan je dan ook nog eens een dobbelsteen verliezen waardoor je acties nog meer worden gelimiteerd. Daarnaast speelt de geluksfactor ook een grote rol. Je moet voortdurend met dobbelstenen rollen waarbij je heel veel geluk, maar ook heel veel ongeluk kan hebben. Bij een heel slechte dobbelsteenworp kan je geen zombies aanvallen of items zoeken waardoor je in je beurt nog minder nuttigs kan doen. Daarnaast vind ik dat er weinig strategische of tactische beslissingen zijn te nemen. Tijdens je beurt spreekt het altijd voor zich wat je het best kan doen: zombies aanvallen, items zoeken en de crisis bestrijden. Ik had hier iets meer diepgang en spanning verwacht. Ik stel me ook vragen bij de balans van de verschillende persoonlijke objectieven. De ene persoonlijke overwinningsconditie lijkt veel sterker dan de andere.

Ondanks deze opmerkingen wil ik Dead of Winter graag nog eens met 2 of 3 spelers spelen. Dan volgen de beurten elkaar sneller op en zal je volgens mij minder dode momenten in het spel hebben. Mijn hoge verwachtingen zijn niet helemaal ingelost, maar toch vind ik het thematisch een erg goed spel en heb ik ervan genoten. Na één speelbeurt kan ik het (nog) geen topper noemen, maar het is zeker een spel met veel potentieel en ik begrijp waarom iedereen zo enthousiast is over Dead of Winter. Ik vind het alvast een beter zombiespel dan Zombicide en City of Horror.

Er zat geen verrader in het spel, ondanks het feit dat er twee personen waren die we verdacht vonden. We verloren het spel door veel slechte dobbelsteenworpen.

Na Dead of Winter speelden we ook nog Sanssouci. Dit is een leuk familiespel met eenvoudige regels en een snel speelverloop. Ik speel het steeds met veel plezier. Ik behaalde een nipte maar deugddoende overwinning. Ik won.

26 augustus 2015

Vandaag speelde ik voor de eerste keer Roll for the galaxy. De dobbelversie van Race for the galaxy. Wauw! Dit is een topspel! Vrij eenvoudige regels maar enorm veel diepgang. Waarschijnlijk het diepste dobbelspel uit mijn spellenkast. Dit spel zal nog veel op tafel verschijnen. Aanrader!

Mijn vriendin won met 3 punten voorsprong op mij.

29 augustus 2015

Ik heb het spel Alchemists altijd ontweken omdat je bij dit spel een app nodig hebt en ik ben geen voorstander van bordspellen met veel technologische hi-tech snufjes. Vandaag moet ik mijn mening herzien. De app werkt perfect en het voegt echt iets leuks toe aan het spel zonder dat de app het volledige spel gaat domineren. Het workerplacement-gedeelte van het spel is leuk, maar niets nieuws onder de zon. Het is vooral het ongelooflijk inventieve deductie systeem die van dit spel iets unieks en uitdagend maakt. Het is veel meer dan bolletjes aanduiden. Sommige spelers (vooral diegene die sterk zijn in wiskunde) zullen meer ontdekken dan wat je op het eerste zicht kan aanduiden. Dit spel is een grote aanrader voor liefhebbers van sudoku’s en andere wiskundige breinbrekers. Het spel heeft mij zo begeesterd dat ik wanneer ik thuiskwam meteen strategieën op Boardgamegeek ben gaan opzoeken. Ik heb zelfs wakker gelegen omdat ik lag na te denken over de vele lagen diepgang in dit spel. Dat is altijd een goed teken! Iedereen die wiskunde haat, zal geen fan zijn van dit spel. Boodschap aan al de rest: Dit is een fantastisch spel!

31 augustus 2015

Om de warme zomermaanden juli en augustus mooi af te sluiten, speelden Barbara en ik nog twee spelletjes The Game. Het blijft een toffe filler. In het eerste spelletje hadden we nog 7 kaarten over. In ons tweede spelletje hadden we geen enkele kaart meer over. Hoera, onze eerste winst!

Conclusie:

Van alle spellen die ik deze zomer in de maanden juli en augustus heb gespeeld, zijn dit mijn 15 favorieten: Crokinole, Lords of Waterdeep, Troyes, The Castles of Burgundy, London, Defenders of the Realm, Eufraat & Tigris, Thunder Alley, Machi Koro: haven uitbreiding, Memoir ’44 Breakthrough, Macao, Fresco, Roll for the Galaxy, Alchemists en Legendary: a marvel deck building game.

Als je één of meerdere van deze toppers nog niet hebt gespeeld, dan weet je vanaf nu wat je te doen staat! Spelen maar!

Dead of Winter valt net buiten mijn top 15.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s