De langste nacht van de spellen

Standaard

Ter gelegenheid van mijn 31e verjaardag organiseerde ik vorig weekend de langste nacht van de spellen. Mijn living en woonkamer werden omgetoverd tot een mini-spellenclub en ik rolde de rode loper uit voor 20 spellenfreaks. De ene was al wat meer freaky dan de andere, maar iedereen had er zin in.

Aan tafel 1 werd op traditionele wijze het kaartspel Manillen gespeeld. Manillen is een slagenspel met eenvoudige regels. Je speelt twee tegen twee, met 32 kaarten in totaal (de kaarten met waarde 2, 3, 4, 5 en 6 worden uit het spel genomen). Elke ronde kiest een speler de troefkleur. Je volgt de uitgespeelde kleur, tenzij je niet kan volgen. In dat geval moet je de slag kopen met een kaart in de troefkleur. Indien je geen kaart in de troefkleur op je hand hebt, speel je een andere kaart. Samen met je vaste partner moet je op die manier proberen om zoveel mogelijk punten te scoren. Punten scoor je door slagen binnen te halen met waardevolle kaarten. Een kaart met waarde 10 is 5 punten waard. Een aas is 4 punten waard. Een koning is 3 punten waard. Een dame is 2 punten waard. Een boer is 1 punt waard. Kaarten met waarde 7, 8 of 9 leveren geen punten op. De 10 is de hoogste rang in het kaartspel, gevolgd door het aas, de koning, de dame, de boer, de negen, de acht en de zeven. Voila, zo simpel is het.

Aan tafel 2 speelden ze Saboteur met de uitbreiding Saboteur 2. Ik weet niet hoe vaak ze dit spel hebben gespeeld, maar het begon toch op een kleine Saboteur-marathon te lijken. Saboteur is een spel met verborgen rollen. Ofwel ben je een goede kabouter en probeer je om samen met de andere goede kabouters door middel van kaarten een tunnel te graven naar de kaart met het goud. Ofwel ben je een smerige Saboteur en probeer je te verhinderen dat de goede kabouters de kaart met het goud kunnen bereiken. Het leuke element aan het spel is dat niemand van elkaar weet wie de goede kabouters en wie de Saboteurs zijn. Volop intriges en plezier!

Aan tafel 3 begonnen ze de langste nacht van de spellen met het spel Trivial Pursuit: Wedden dat je het weet. In dit triviaspel moet je niet alleen proberen om zoveel mogelijk vragen juist te beantwoorden, maar moet je ook goed kunnen inschatten hoe goed of hoe slecht je tegenspelers de vragen zullen beantwoorden. Trivial Pursuit met een originele twist dus. Daarna werd aan tafel 3 het treinspel Ticket To Ride gespeeld. In Ticket To Ride verzamel je kaarten in bepaalde kleuren. Deze kaarten speel je uit in een zelfde kleur en dan mag je evenveel treintjes (als uitgespeelde kaarten in dezelfde kleur) plaatsen op het speelbord. Doel van het spel is om een aaneengesloten route te maken van de ene stad naar de andere stad. Beide steden staan aangegeven op de bestemmingscoupons die elke speler krijgt.

Ik zat aan tafel 4. Wij begonnen met Room 25. Dit spel is gebaseerd op de film The Cube. Je start in een centrale kamer en je moet telkens naar aangrenzende kamers gaan. Sommige kamers zijn veilig, andere kamers bevatten kleine of grote gevaren en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Het doel is om in leven te blijven en samen met de andere spelers zo snel mogelijk kamer 25 proberen te vinden en dan te ontsnappen. Dit lijkt eenvoudig, maar er zitten ook verraders in het spel die zullen proberen om je de dood in te jagen door je in één van de dodelijke kamers te duwen. Room 25 is één van de leukste spellen van 2013! Na Room 25 speelden we mijn favoriete worker placement spel The Manhattan Project. In dit spel moet je proberen om uranium en/of plutonium te verzamelen om bommen te kunnen maken. Je kan mensen aanwerven om voor jou te werken, je kan gebouwen activeren, je kan elkaar platbombarderen en veel meer van dit leuks. Na The Manhattan Project speelden we Lords of Waterdeep. In deze fantasy worker placement moet je grondstoffen verzamelen. Als je de juiste grondstoffen hebt verzameld, kan je een quest-kaart uitspelen. Deze quest-kaarten leveren overwinningspunten op en geven je bepaalde voordelen. Leuk spel!

Na al deze spellen speelde ik nog met de 5 overgebleven die hard-spelers een spelletje The Resistance. Dit spel is genieten in het kwadraat! Als dit al een partyspel is, dan is het zonder twijfel het beste partyspel op deze planeet! In The Resistance krijgt iedereen een verborgen rol. Je bent lid van The Resistance (een goede) of je bent een spion (een slechte). Je moet een team selecteren om op missie te vertrekken. De leden van The Resistance moeten proberen om enkel goede spelers mee te nemen op missie aangezien de spionnen de missie kunnen saboteren. Aan de hand van deductie, stemgedrag en de gedragingen van de andere spelers moet je proberen te achterhalen wie de goede leden en wie de spionnen zijn. Niet makkelijk, maar wel heel leuk!

Ik wil graag alle aanwezige spelers bedanken om van mijn verjaardag een hele leuke avond en nacht te maken! Een welgemeende dank u wel!

Plaats een reactie