Een interview met mezelf

Standaard

Dames en heren, vandaag doen we een face-2-face interview met niemand minder dan Ditterio, de man achter deze blog: Ditterio’s race door spellenland.

 

Ditterio: Dag Ditterio. Stel jezelf en je blog eens voor. Waarom zouden de mensen je blog moeten lezen?

Ditterio: Ik ben Ditterio. Een zelfverklaarde spellenzot die houdt van plezier, interactie en spel. Sinds 26 juni 2013 schrijf ik aan mijn eigen blog. Eerst via Skynetblogs, nu via WordPress. Er zijn minstens vier goede redenen waarom de mensen mijn blog zouden moeten lezen:

  1. Omdat mijn blog over bordspellen gaat en spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is (zoals mijn spellen-blog-collega Arne zo mooi verwoordde).

  2. Omdat ik mijn best doe om mijn blog regelmatig te updaten. Zo vaak zelfs dat ik regelmatig vergeet om op tijd in mijn bed te kruipen (zoals nu).

  3. Omdat ik zorg voor afwisseling in mijn berichten. Ik schrijf niet alleen recensies over spellen, maar soms (lees: vaak) ook wat absurditeiten over spellen.

  4. Omdat ik een toffe en bescheiden knul ben.

Ditterio: Hoe ben je op het idee gekomen om een blog over spellen op te richten?

Ditterio: Door mijn grote liefde voor bordspellen las ik regelmatig recensies over spellen. Op een dag botste ik op de website van De Tafel Plakt! Een website vol leuke berichten over spellen. Na het lezen van een aantal berichten onder de rubriek De Gedachtentrein, wist ik het. Dit wil ik ook doen! En zo geschiedde…

Ditterio: Wanneer ben je voor de eerste keer gefascineerd geraakt door bordspellen?

Ditterio: Als kind speelde ik de klassiekers die iedereen wel kent, zoals Monopoly, Stratego, Dammen, Cluedo, Rummikub, UNO, De Betoverde Doolhof, Scrabble en traditionele kaartspellen zoals Pijke zot verjagen, Heren & Zotten, Hartenjagen, Wippen en Wiezen. Na deze periode speelde ik nog zelden spellen. Ik hield me toen vooral bezig met deejay’en, voetbal en uitgaan. 2010 werd het jaar van de ontdekking van moderne spellen. Ik leerde de klassieker De Kolonisten van Catan kennen. Ik was zwaar onder de indruk en toen ging de bal aan het rollen. In die periode speelde ik ook vaak Risk, Machiavelli en Carcassonne.     

Ditterio: Velen vragen zich waarschijnlijk af waarom je zoveel tijd steekt in recensies terwijl je op diezelfde momenten ook gewoon een goed spel kan spelen?

Ditterio: Dat vraag ik me ook vaak af. Bij deze wil ik het interview graag even onderbreken. Ik ga een spel spelen. Tot straks!

 

(een paar uur later)

 

Ditterio: Welkom terug Ditterio! We hadden het daarnet over de tijd die je steekt in je blog. Hoeveel tijd steek je in het schrijven van recensies?

Ditterio: Dat varieert van bericht tot bericht. Soms loopt de inspiratie letterlijk uit mijn pen, maar het kan ook gebeuren dat ik minutenlang naar een leeg word-bestand lig te staren, wachtend op een geniale ingeving die nooit komt. Ik hou de tijd niet bij (gelukkig maar!), maar ik spendeer toch ettelijke uren per week aan deze blog.

Ditterio: Waar haal je je inspiratie voor je blog? Hoe zoek je de inhoud? Werk je volgens een vaste structuur?

Ditterio: Ik haal mijn inspiratie uit ervaringen tijdens het spelen en door het bekijken van video’s over spellen. Ik schrijf steeds waar ik zin in heb. Soms is dat een recensie van een spel, soms een verslag van de spellenclub en soms een nieuwsbericht over een spel. Er is slechts één regel: elk bericht moet min of meer aan spellen gerelateerd zijn. Qua vaste structuur heb ik momenteel enkel de maandelijks terugkomende rubriek Maandoverzicht. In deze rubriek schrijf ik kort over de nieuwe spellen die ik in die voorbije maand heb ontdekt.

Ditterio: Zijn er momenten dat je even geen zin meer hebt in je blog?

Ditterio: Ja, natuurlijk. Het vergt veel tijd en energie en soms vraag ik me af waarom ik het doe. Op dat moment las ik een korte pauze in, maar een tijdje later begint het toch weer te kriebelen om iets te schrijven.

Ditterio: Hoe vaak moet je een spel spelen om er een eerlijke recensie over te kunnen schrijven?

Ditterio: Dat hangt af van het spel. Soms weet ik al na één speelbeurt dat het spel mij totaal niet aanspreekt. Meestal geef ik het nog een tweede kans, maar het komt maar zelden voor dat ik het spel dan opeens wel leuk vind. Wat wel vaak voorkomt is dat ik na één keer spelen heel enthousiast ben over een spel, maar dat dit enthousiasme na de tweede speelbeurt al heel wat getemperd is. Ik denk hierbij aan De Legenden van Andor, Targi en Bang! Maar om op de vraag te antwoorden. Als ik na één speelbeurt heel enthousiast ben over een spel, dan gebeurt het soms dat ik meteen een recensie over dat spel wil schrijven. Ik wil het euforisch gevoel niet kwijtraken en dit gevoel meteen delen met mijn lezers. Daar gaat het immers over: het fantastische gevoel dat je vaak krijgt bij het spelen van bordspellen.

Ditterio: Wat vind je de belangrijkste onderdelen van een goede spellenblog?

Ditterio: Een goede inhoud, duidelijkheid, overzichtelijkheid en een vleugje humor.

Ditterio: Werk je helemaal alleen aan je blog of krijg je hulp van buitenaf?

Ditterio: Helemaal alleen.

Ditterio: Wat vind je van het idee om de krachten te bundelen en één grote blogwebsite te maken met verschillende blogschrijvers over spellen?

Ditterio: Ik ben een groot voorstander van dat idee omdat het minstens twee grote voordelen biedt:

  1. Het is goed voor de bezoekers van spellenblogs. De bezoekers hoeven slechts één website te bezoeken en ze vinden er meteen alle recensies en berichten van hun favoriete blogschrijvers. Mensen houden nu eenmaal van één plaats waar ze alles kunnen vinden. Dat verklaart het grote succes van Bordspelmania en Boardgamegeek.

  2. Het werk kan verdeeld worden. Ik hoef mijn collega-blogschrijvers niet te vertellen dat er heel wat tijd en werk kruipt in een blog. De krachten kunnen gebundeld worden. Op die manier is het makkelijker om dagelijks nieuwe berichten te posten. De website zal steeds up-to-date zijn doordat er altijd wel iemand een blogbericht zal hebben gepost. Zo kan er een soort “Dice Tower”-netwerk gecreëerd worden waar iedereen wel bij vaart.

Uiteraard is het enkel realiseerbaar als er veel blogschrijvers hieraan willen meewerken. Daarom doe ik een warme oproep aan Dominique van De Tafel Plakt!, Fabrice van Spellenclub 13, Arne van SpinLi, Els en Ralda van E&E’s spellenmolen, Daan van Boarderline, Erwin van Bordspeler.nl, Dagmar en Peter Hein van Spellengek, Richard van Gamepack, Pieter van Roll The Dice en alle andere blogschrijvers over spellen die ik nu vergeten ben: Willen jullie de handen in elkaar slaan en samen één grote blogwebsite maken? Laat me gerust weten of jullie hier al dan niet interesse in hebben.

Ditterio: Heb je een voorkeur voor geschreven recensies of video’s met speluitleg? En waarom?

Ditterio: Ik hou van beiden. Geschreven recensies nemen minder tijd in beslag en zijn dus ideaal als je snel nog een recensie wil lezen. Ik kan echter ook enorm genieten van een leuke video over spellen. Zelf schrijf ik liever over spellen omdat ik weinig ervaring heb in het maken van spelvideo’s.

Ditterio: Hoeveel unieke bezoekers trekt je blog maandelijks?

Ditterio: Tussen de 400 en de 500 unieke bezoekers per maand.

Ditterio: Zijn er spellen die je weigert om te spelen en/of te recenseren?

Ditterio: Spellen die 7 uur of langer duren, weiger ik te spelen. Ik kan me niet zo lang concentreren op één spel. Geef me dan liever een hele hoop spellen in diezelfde tijdspanne.

Ditterio: Hoe lang denk je nog te zullen doorgaan met je blog?

Ditterio: Zolang ik er zin in heb en zolang mijn blog wordt gelezen, zal ik doorgaan.

Ditterio: Word je vaak gecontacteerd door uitgevers die een spel willen laten recenseren door jou?

Ditterio: Nooit. Bij deze een oproep aan alle uitgevers. Ik wil jullie spellen met veel plezier recenseren.

Ditterio: Vind je feedback op je berichten belangrijk en hou je hier ook rekening mee?

Ditterio: Uiteraard! Een leuke reactie op één van mijn berichten doet altijd deugd. Het toont aan dat er interesse is in wat ik doe en dat geeft me een stimulans om door te gaan.

Ditterio: Levert je blog je financiële voordelen op?

Ditterio: Neen, ik doe aan vrijwilligerswerk.

Ditterio: Kan je een gouden tip geven aan andere blogschrijvers?

Ditterio: Blijf jezelf en doe gewoon waar je zin in hebt.

Ditterio: Wat is je favoriete spellenwebsite?

Ditterio: Ik lees heel graag de websites van De Tafel Plakt!, Spellenclub SpinLi, E&E’s Spellenmolen en Bordspelmania, maar als ik één website moet kiezen ga ik toch voor Boardgamegeek omdat je daar werkelijk alles vindt wat met spellen te maakt heeft.

Ditterio: Welke recensent is je grote voorbeeld en waarom?

Ditterio: Dominique van De Tafel Plakt! omdat hij er al ontelbare malen is in geslaagd om een glimlach op mijn mond te toveren en daarbovenop ook nog eens ijzersterke recensies schrijft.

Ditterio: Welke spelmechanismen waardeer je het meest in een spel?

Ditterio: Area control, worker placement en deck building.

Ditterio: Heb je een voorkeur voor thematische spellen of eurospellen?

Ditterio: Ik zeg zeker geen neen tegen thematische spellen, maar mijn voorkeur gaat toch overduidelijk naar de eurospellen. Ik kan meer genieten van een goed uitgewerkt spelmechanisme. Een thema hoeft voor mij niet steeds nadrukkelijk aanwezig te zijn. Het mag maar het is geen must.

Ditterio: Welke spellen die je nog niet hebt gespeeld, zou je graag eens willen spelen?

Ditterio: Heb je een uurtje? 1775: Rebellion, Ancient Terrible Things, Betrayal at House on the Hill, Beyond Balderdash, Biblios, Brugge, Chaos in the Old World, Commands & Colors: Ancients, Cosmic Encounter, De Paleizen van Carrara, Descent: Journeys in the Dark (second edition), Discworld: Ankh-Morpork, Elder Sign, ESSEN The Game: SPIEL ’13, Fairy Tale, Gesjaakt, Glory to Rome, Istanbul, Last Will, Luchador: Mexican Wrestling Dice, Machi Koro, Marvel Dice Masters: Avengers vs. X-Men, Pack of Heroes, Peloponnes, Progress: Evolution of Technology, Qwixx Het Kaartspel, Rampage, Sanssouci, Sentinels of the Multiverse, Shogun, Space Alert, Splendor, Star Realms, Suburbia, Summoner Wars, Tichu, Trajan, Troyes, Waggle Dance, Zombicide, Ave Caesar, Lascaux, King of New York, Tzolk’in, Police Precinct, Goa, London, Bora Bora, Ginkgopolis, Age of Empires III, Android: Netrunner, Eclipse, Nations, Madeira, Camel Up, Mage Wars, Star Wars: X-wing Miniatures Game en Macao.

Ditterio: Wat is het vreemdste spel in je spellencollectie?

Ditterio: The Resistance. Het is heel vreemd hoe een spel met zo’n eenvoudige regels zo’n diepgaande discussies kan doen losbarsten. Als de party niet start na het spelen van een spelletje The Resistance, dan zit je op de verkeerde party!

Ditterio: Bordspellen zijn momenteel een hot item. Denk je dat het hoogtepunt is bereikt of denk je dat de markt nog groter zal worden?

Ditterio: Ik denk dat de markt nog groter zal worden. Ik hoop ook dat er ooit een tijd komt waarin er meer mensen zijn die bordspellen spelen dan dat er mensen zijn die naar Familie of Thuis op televisie kijken.

Ditterio: Bedankt voor dit diepte-interview, Ditterio.

Ditterio: Graag gedaan, Ditterio.

13 suggeties bij “Een interview met mezelf

  1. Brugge, De Paleizen van Carrara, Gesjaakt, Istanbul, Rampage, Splendor, Suburbia, Tzolk’in, London, Bora Bora, Ginkgopolis en Macao zijn spellen die ik liggen heb. Altijd eens welkom om ze te testen. 😉

    Like

    • ditterio

      Voorlopig heb ik niet zo veel tijd om buitenshuis te gaan spelen (lees: baby in huis), maar bedankt voor het aanbod! Misschien komt het er ooit wel eens van!

      Like

    • ditterio

      Super, Thomas! Als ik een stuk of 5 blogschrijvers kan warm krijgen voor het idee, dan wil ik een nieuwe blog opstarten waarop we samen ons ding kunnen doen!

      Like

    • ditterio

      Voorlopig zijn mijn mede-blogschrijvers niet zo enthousiast over het idee, maar wie graag eens een gastrecensie of gastbericht schrijft voor mijn blog, is meer dan welkom! Just let me know 😉

      Like

  2. Ruud

    Haha, leuk interview!
    Over een glimlach op je gezicht krijgen als je aan het lezen bent 🙂
    Klopt ook bij dit verhaal.
    Ik ga ook zeker meer lezen op je blog, ik heb hem pas net ontdekt.

    Like

Plaats een reactie