Inbraak bij De Spelgezel in Gent

Standaard

Ik heb vannacht ingebroken bij De Spelgezel in Gent. Niet om bordspellen te stelen, want ik ben geen dief. Waarom dan wel?

Ik ging op zoek naar een belangrijk document. Het document waarop de 10 meest verkochte spellen van De Spelgezel staan. En deze lijst wil ik graag met jullie delen.

Plaats 10: Black stories

10… 20… 30… 40… neen, maar liefst 50 gitzwarte raadsels rondom de meest bizarre en waargebeurde sterfgevallen, verzameld in één petieterig klein zwart doosje. De raadsels zijn zo vergezocht dat je minstens 50 goede vragen zal moeten stellen om tot de juiste oplossing te komen, maar dat maakt het net spannend. Niet? Dit spel is een aanrader voor wie nieuwsgierig van aard is, voor wie graag naar Witse keek of voor wie te gierig is om een duurder spel te kopen.

Plaats 9: Pandemic

Komaan! Pandemic Legacy is zoveel beter dan de gewone Pandemic. Meer variatie, meer spanning en meer sfeer aan tafel. Maar het is ook een stuk moeilijker qua regels en na x aantal Pandemic_gamespeelsessies is het spel niet meer speelbaar. Oké, dat verklaart veel. Pandemic of Pandemic Legacy, het maakt niet uit. Pandemic blijft gewoon één van de beste coöperatieve spellen die er ooit zijn gemaakt. En nu maar hopen dat ze het spel niet gaan uitmelken zoals bij Catan, Ticket To Ride, Dominion en Carcassonne.

Plaats 8: Dixit Odyssey

Iedereen met een heel klein beetje fantasie en een minimum aan gevoel voor humor MOET dit spel minstens één keer in zijn leven hebben gespeeld. Lachen zal je sowieso! Ik vind het nog steeds één van de beste partyspellen aller tijden. Dixit is zo’n spel waarvan ik alle uitbreidingen, zonder nadenken, koop!

Plaats 7: Patchwork

Voor wie ooit Le Havre, Agricola en consoorten van Uwe Rosenberg heeft gespeeld en daarna een migraineaanval heeft gekregen, is er nu goed nieuws! Uwe Rosenberg heeft ook toegankelijke fillers gemaakt. Patchwork is er ééntje van en het is best wel heel goed! Niet overdrijven, Ditterio… gewoon goed.

Plaats 6: Sheriff of Nottingham

De hype! De hype! De hype! Ik ben er ook voor gezwicht! En ik vond het spel in eerste, tweede en derde instantie fantastisch! Naarmate ik Sheriff of Notthingham echter veel meer speelde, vond ik er steeds minder aan. Ondertussen is het spel uit mijn collectie verdwenen. Nog steeds geen traan om gelaten (en ik ben nochtans heel gevoelig als het over spellen gaat).

Plaats 5: 7 Wonders Duel

Een tweespelersspel met al het beste uit 7 Wonders, aangevuld met eenvoudige regels en enorm 7 wonders duelveel spanning. Focus op je punten, maar verlies ook je militaire macht en de wetenschap niet uit het oog. Het continu in het oog houden van al die zaken is heel boeiend en leuk. Geniaal spel. Koop het. NU!

Plaats 4: Haru Ichiban

Dit spel heb ik nog nooit gespeeld, dus geen commentaar (of toch: hoe komt dit spel in godsnaam op de vierde plaats terecht??)

Plaats 3: Mysterium

Dixit meets Cluedo: samen met de andere spelers de moordenaar zoeken aan de hand van tips in de vorm van Dixit-achtige kaarten. Leuk spel met de juiste groep, al begint het na een tijdje wat saai te worden. Geef mij maar Dixit!

Plaats 2: Lords of Waterdeep

Het is geen verrassing dat dit spel op de tweede plaats staat. Het is één van de favorieten van Pieter van De Spelgezel, het is enorm toegankelijk voor nieuwe spelers en toch nog voldoende uitdagend voor ervaren spelers, het is een worker placement (één van de meest populaire spelmechanismen), het heeft een leuk fantasy thema en het belangrijkste van allemaal: het is heel leuk om te spelen!

Plaats 1: Codenames

Het ideale verjaardagscadeau, het ideale kerstcadeau, het ideale Nieuwjaarscadeau, het ideale Moederdagcadeau en het ideale Vaderdagcadeau voor zowel jong, oud als stokoud. Codenames is een partyspel dat je werkelijk overal, op elk moment en met iedereen kan spelen. Behalve met mij, want ik ben het beu gespeeld.

2 suggeties bij “Inbraak bij De Spelgezel in Gent

  1. Hmm, je had wel eens een dweiltje kunnen slaan na je vertrek :p

    BTW: Ook Haru Ichiban raad ik dikwijls aan, vandaar dat dat spel in de top-10 staat. Mensen vragen vaak naar een 2-speler spel dat héél makkelijk is qua regels. Dan denk ik direct aan Patchwork en Haru Ichiban…

    Like

  2. Wiljan

    Ik kan je reactie omtrent Mysterium wel volgen, maar juist bij een minder creatieve groep werkt Mysterium beter dan Dixit. Dit omdat je bij Mysterium geen hint (mondeling) hoeft te verzinnen zoals bij Dixit. Ik ken namelijk genoeg mensen die dat lastig vinden. Ook kun je de Mysterium kaarten gebruiken als Dixit kaarten (zonder Dixit te hebben).

    Het coöperatieve deel van 2 verschillende rollen van de spelers is vrij uniek. Het spel hangt wel veel af van de geest, dat deze speler goed zijn mond blijft houden als de mediums verkeerd zitten. Ik vind het een leuk spel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s