4 ultrakorte spelbesprekingen

Standaard

Waarom moeten spelbesprekingen altijd zo lang zijn? Als de tekst van een bordspelrecensie even lang is dan het reglement van datzelfde bordspel, dan kan je toch beter het reglement lezen? Daarom krijgen jullie vandaag 4 ultrakorte besprekingen van 3 fantastische bordspellen én Risk.

3… 2… 1… start!

ORLEANS

ORLEANS

Simplistische speluitleg: Trek een aantal fiches uit je zak. Gebruik deze fiches om acties op je eigen spelersbord te activeren. Deze geactiveerde acties kunnen nieuwe fiches opleveren. Hierdoor krijg je steeds meer fiches in je zak en daardoor dus de mogelijkheid om meer en betere acties te kiezen. De spelers proberen zoveel mogelijk overwinningspunten te bekomen door goederen te verzamelen, huizen te bouwen en vooruit te gaan op de verschillende sporen in het spel.

Mijn mening: Ik ga er geen doekjes om winden. Als er één bagbuilder is die je MOET gespeeld hebben, dan is het Orléans. Eat this, Hyperborea! Orléans heeft alles waar een goede eurogame aan moet voldoen:

 1. Eenvoudige en duidelijke spelregels
 2. Veel spanning (vooral wanneer je de fiches uit je zak trekt en hoopt op de juiste kleuren)
 3. Verschillende wegen naar de overwinning
 4. Mooi en degelijk speelmateriaal
 5. Leuke flow (de 18 ronden vliegen voorbij)
 6. Tof om te spelen (vooral bij het puzzelen met de fiches)
  Bagbuilding en worker placement in één spel en het werkt wonderwel samen! Dit is een aanrader. Zeg dat Ditterio het u gezegd heeft!

RISK

risk

Simplistische speluitleg: Oorlogje voeren! Gebieden controleren, deze gebieden versterken met legers en van daaruit je tegenspeler(s) aanvallen met je legers door middel van dobbelstenen! Afhankelijk van de versie die je speelt, probeer je op die manier bepaalde opdrachten te vervullen, zoals het volledig uitmoorden van bepaalde tegenspelers of het veroveren van werelddelen (of de hele wereld).

Mijn mening: Cool? Bwa, ik ben wat uitgekeken op Risk. Er zijn minstens drie dingen die me heel hard storen:

 1. De grote geluksfactor met de dobbelstenen.
 2. De lange speelduur (vooral irritant als je na 2 uur al weet wie er zal winnen en toch nog x aantal uren moet verder spelen).
 3. De mogelijkheid om steeds legers te blijven bijplaatsen. Je kan urenlang legers bijplaatsen zonder ook maar één keer aan te vallen. Als je dan een enorm sterk leger hebt opgebouwd (en de helft van je tegenspelers in slaap is gevallen), verpletter je de tegenstander met een massaal groot leger. Dodelijk efficiënt maar helaas ook dodelijk saai. Dan speel ik liever met een kamikazepiloot-speler (iemand die voortdurend andere landen aanvalt).

1775: REBELLION

1775 rebellion

Na het lezen van bovenstaande paragraaf heb je waarschijnlijk snel je Risk doos op de tweedehandsmarkt gedumpt of in de open haard gegooid. Geen paniek, ik heb al een opvolger klaar: 1775: Rebellion.

Simplistische speluitleg: Het doel is om aan het einde van het spel de meeste gebieden te bezitten. Dit doe je door elkaar op te zoeken en uit te moorden. De gevechten gebeuren met dobbelstenen. Afhankelijk van je dobbelsteenworp kan je units van andere spelers verslaan, op de vlucht slaan of ervoor kiezen om je uit een gebied terug te trekken en je te verplaatsen naar een aangrenzend gebied.

Mijn mening: 1775: Rebellion geeft hetzelfde speelgevoel als Risk, maar dan veel beter! Er zijn veel meer tactische mogelijkheden, zonder het spel veel moeilijker te maken:

 1.  Bij het inzetten van je legers moet je goed nadenken waar je je legers plaatst.
 2.  Er komen kaarten in het spel waarmee je leuke en tactische moves kan doen.
 3. Ondanks de dobbelstenen blijft de geluksfactor beperkt. Bij het terugtrekken uit een gebied moet je bijvoorbeeld goed nadenken of je je al dan niet uit een gevecht wil terugtrekken en waar je je units wil verplaatsen.

Jammer dat dit spel in de Benelux moeilijk verkrijgbaar is, want het is echt een topper! Wie zoekt die vindt en wie vindt die geniet!

NEXUS OPS

nexus ops

Simplistische speluitleg: Elke beurt betaal je rubium (geldeenheid in dit spel) om monsters in het spel te kunnen brengen. Je kiest welke monsters je verplaatst en vervolgens wordt er gevochten op de plaatsen waar er monsters van verschilende spelers op éénzelfde tegel staan. Afhankelijk van de plaats waar je monsters staan, krijg je rubium. In Nexus Ops probeer je als eerste 12 punten te scoren door opdrachten te vervullen en je tegenspelers te verslaan in gevechten.

Mijn mening: Ik heb een zwak voor lichte oorlogsspellen. Ik denk aan Memoir ’44, 1775: Rebellion en Battlelore 2nd edition. Voortaan mag ook Nexus Ops aan dit rijtje met toppers worden toegevoegd. Het spel is super eenvoudig om aan te leren en nog toffer om te spelen. Het fantasy thema met de mooie miniaturen maakt het volledig af. De manier waarop er in dit spel wordt gevochten is heel tof en dat maakt het spannend.  Bij het spel zitten naast de basisregels ook nog heel wat varianten om het spel een andere twist te geven. Cool!

2 suggeties bij “4 ultrakorte spelbesprekingen

 1. Rients Feenstra

  Ideaal zo’n korte recensie. Prima. Dank voor de tips.
  Ben het niet helemaal eens met het woord geluksfactor voor dobbelen. Dan ga je nog veel meer spellen tekort doen. Risicomanagement zou ik het noemen. Risk is zoals het is, veel gespeeld vroeger maar nu inderdaad vrijwel nooit meer. Maar ik mis het niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s