Het leven is grappiger als je partyspellen speelt!

Standaard

Het zijn de mensen die een partyspel geweldig maken, niet het spel zelf. Gelukkig ken ik heel wat gekke, uitgelaten, gestoorde mafketels waarmee ik al veel plezier heb beleefd bij het spelen van partyspellen.

Ken je dat gevoel? Je staat in je blootje voor het badkamerraam uitbundig het gangnam style dansje te doen met een badhanddoek als lasso en op dat moment zie je je buurman, je buurvrouw, de dochter van je buurvrouw en de hond van de dochter van je buurvrouw breed glimlachend naar jou kijken.

Dat is heel vergelijkbaar met Time’s Up! Eén persoon maakt zich belachelijk en de rest amuseert zich te pletter. Gelukkig wisselt de persoon die zich belachelijk mag maken steeds. Op die manier kan je eens met iedereen lachen.

Het is moeilijk te omschrijven, maar het kan zo grappig zijn als iemand bijvoorbeeld de Dalaï Lama moet uitbeelden en hij slaagt er totaal niet in. Soms wordt het zo grappig dat je zelfs het juiste antwoord niet wil raden zodat je nog langer kan genieten van de comedy show.

Time’s Up is altijd fun. Een hilarisch partyspel voor iedereen die ook maar een heel klein beetje humor in zijn lijf heeft zitten!

Wat heb ik dit jaar ook genoten van Spyfall. De spion die zich bij de eerste vraag al laat betrappen, een speler die de vreemdste dingen zit te vertellen en uiteindelijk toch niet de spion blijkt te zijn (of net omgekeerd), de leuke vragen die worden gesteld en de grappige antwoorden die worden gegeven. Spyfall is altijd grappig met een grappige spelersgroep!

Idem dito voor Say Anything. “Wat is de beste activiteit voor een eerste date?”, “Wat is het meest vreselijke aan een man zijn? (zie foto hierboven voor een aantal antwoorden)” of “Wat is het ergste om tegen een politie-agent te zeggen wanneer je wordt aangehouden?” Je kan niet geloven hoeveel grappige antwoorden ik al heb gelezen op deze vragen. Het is echt grappig, zeker in combinatie met een beetje veel alcohol.

Mijn favoriete partyspel aller tijden blijft The Resistance. The Resistance is veel meer dan een geluksspel. Door het spel vaak met dezelfde spelersgroep te spelen, zal je sneller zien wie liegt en wie niet. Het is echter niet voldoende om zelf te weten wie de goede en wie de slechte zijn, je moet de andere spelers ook nog kunnen overtuigen. Dat maakt het echt supertof!

Of je dit spel nu wint of niet, je wordt er altijd in meegezogen en het is altijd spannend als ieders identiteit aan het einde van het spel wordt onthuld. Ideaal spel voor extraverte spelers zoals ik.

Sheriff of Nottingham werd gehypet door de Dicetower. Met Tom Vasel in het bijzonder. Het was leuk voor een aantal spelletjes, maar daarna begon het vrij snel saai te worden. Het is zeker niet slecht, maar de plaatsjes in mijn kast zijn beperkt en daarom heb ik dit spel geruild voor Horse Fever (de veel betere versie van Camel Up). Toch zal ik een spelletje Sheriff of Nottingham niet afslaan.. uit beleefdheid.

Zet in & win doet voor mij waar Terra niet in slaagde. Zet in & win speelt vlot, de vragen zijn interessant, het is heel toegankelijk en het plaatsen van de meeples op de antwoorden is heel tof. Terra gebruikt hetzelfde principe, maar het speelt minder vlot, het plaatsen van de blokjes op de kaart is vaak heel moeilijk door het te grote aantal keuzes, het afhandelen van de blokjes (zeker als er meerdere juiste antwoorden mogelijk zijn) is onoverzichtelijk en duurt te lang en bovendien vind ik het thema maar niets (puur persoonlijk uiteraard).

Dixit blijft één van de mooiste en één van de beste partyspellen aller tijden. Een grote verbeelding is zeker een pluspunt. Ik speelde dit spel met een comedian uit The Lunatics en ik kwam niet meer bij van het lachen. Dixit is een zalig, grappig, fantasievol spel!

Ik speel steeds met alle kaarten van Dixit Odyssey, Dixit 2 en Dixit 3. Dixit Memories wil ik ooit ook nog aan mijn Dixit-collectie toevoegen. Die kaarten zien er echt prachtig uit.

Mysterium is een mix van Dixit en Cluedo. De eerste keer dat ik het speelde, had ik zoiets van ow yeah wauw super vet cool spel in het kwadraat! Na een volgende speelbeurt is mijn enthousiasme al wat verminderd.

Ow… Ik vind het nog steeds een goed spel, maar het geeft niet meer datzelfde wauw-gevoel. Ik verkies Dixit boven Mysterium. ’t Zal wel zijn!

Codenames vind ik de max! Het feit dat we met een groepje Belgen een groepje Nederlanders in dit spel zwaar hebben afgedroogd, zal hier zeker in meespelen. Minstens even belangrijk was het spel zelf. Simpel en geniaal tezelfdertijd!

De Weerwolven van Wakkerdam is dikke fun op familiefeestjes! Eén nacht weerwolven en waaghalzen is zowaar nog leuker! Het gaat vlotter waardoor je meerdere potjes na elkaar kan spelen, er is een toffe app beschikbaar, je kan niet uit het spel worden geëlimineerd en de discussies zijn nog steeds even leuk!

Vergeet Pictionary! Wat schets je me nou!? is met grote voorsprong het grappigste tekenspel aller tijden! Tranen met tuiten hebben we gelachen!

Qua funfactor wordt Wat schets je me nou!? op de voet gevolgd door Identik. Eén speler omschrijft een heel gedetailleerde tekening en de andere spelers beginnen als gekken te tekenen. Je scoort punten als er bepaalde details in jouw tekening aanwezig zijn. Leuk!

Wie nog geen enkele van deze spellen heeft gespeeld (bestaan deze mensen echt???), raad ik aan om dit zo snel mogelijk eens te doen, want… toemteretoemtoemtoem het leven is grappiger als je partyspellen speelt!

2 suggeties bij “Het leven is grappiger als je partyspellen speelt!

 1. Met “Zet in & Win” verwijs je naar “Weten & Wedden” (het Engelse “Wits & Wagers”)? Ik hoe wel van kennisspelletjes en vind het idee van op andermans antwoord in te zetten wel een leuk concept.

  Like

  • ditterio

   “Weten en wedden” en “zet in & win” zijn allebei varianten op wits & wagers. W&W is nog maar pas uit. Ik heb het al in mijn collectie maar nog niet gespeeld. Zet in & win heb ik al vaak met veel plezier gespeeld. Ik heb W&W vooral gekocht als variatie (andere vragen). Ik verwacht ongeveer hetzelfde spel. Nadat ik het heb gespeeld zal ik eens een vergelijking maken tss beiden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s