1 Welke worker placement moet ik kiezen?

Standaard

Er kwamen al een aantal vragen binnen voor de rubriek Vraag het aan Ditterio. Dit is de eerste vraag.

Vraag aan Ditterio:

Qua spelinteresse zijn mijn vrouw en ik wat uit elkaar gegroeid. Zij houdt van Partygames, terwijl ik meer van Worker Placements houd. Dus heel vaak doet mijn vrouw niet mee als we bijv. Cuba of Agricola spelen. Stenen Tijdperk en Istanbul daarentegen vindt ze wel weer heel leuk. Kun jij spellen aangeven die daar tussen liggen? Liefst geen ‘fantasy’, want daar houden we geen van allen van.

Antwoord van Ditterio:

Dag Roubosga,

Je vrouw heeft wat gelijkenissen met mijn vriendin. Mijn vriendin is ook dol op het Stenen Tijdperk en haalt ook haar neus op voor Cuba en Agricola.

Als jullie zoeken naar een worker placement spel dat qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar is met het Stenen Tijdperk, dan zou ik jullie Asara of Fresco aanraden.

asara-play

Asara is een worker placement met kaarten. In plaats van meeples plaats je nu kaarten op een speelbord. Als je een kaart op het speelbord legt, doe je steeds de bijhorende actie. Eens je een kaart in een bepaalde kleur op een plaats op het speelbord hebt gelegd, kan elke speler vanaf dan enkel kaarten in diezelfde kleur op die plaats leggen als hij diezelfde actie wil doen. Als je geen kaart meer hebt in die kleur heb je pech en moet je een andere actie kiezen. Dat is een leuk mechanisme. Verder kan je op verschillende plaatsen onderdelen van torens kopen. De spelers moeten deze onderdelen verzamelen en hiermee torens bouwen. Met deze torens kan je een hele hoop punten scoren. Je krijgt bijvoorbeeld punten als je de meeste torens hebt, je krijgt punten als je de hoogste toren hebt, je krijgt punten als je toren mooi is versierd en ga zo maar door. Heel eenvoudig en leuk spel.

The Fresco board and components

Fresco is een worker placement spel waarbij je verf moet mengen. Elke ronde kies je om welk uur je wil opstaan. Als je te vroeg opstaat, gaat je humeur omlaag, maar kom je sneller aan de beurt om je acties uit te voeren. Als je te laat opstaat, stijgt je humeur, maar kom je pas later aan de beurt om je acties uit te voeren. Humeur is belangrijk omdat het je extra werkers kan opleveren. De beurtvolgorde is minstens even belangrijk. Wie eerst kiest, eerst maalt. Op het speelbord kan je je werkers verschillende taken laten uitvoeren zoals verf kopen op de markt, mee helpen schilderen aan het fresco en geld verdienen door portretten te schilderen. Je verzamelt verfkleuren en die kleuren moet je dan mengen om nieuwe verfkleuren te bekomen. Je mengt bijvoorbeeld een rood blokje met een geel blokje om een oranje blokje te bekomen. Fresco is een heel origineel worker placement spel. Bij het basisspel zitten ook drie uitbreidingsmodules die je al dan niet aan het basisspel kan toevoegen. Ik voeg deze uitbreidingen steeds toe omdat het spel dan veel leuker is zonder de moeilijkheidsgraad te verhogen.

Fresco heeft op Boardgamegeek een moeilijkheidsgraad van 2,6 en Asara heeft een moeilijkheidsgraad van 2,4. Dat ligt dus in de buurt van Het Stenen Tijdperk (moeilijkheidsgraad: 2,5) en Istanbul (moeilijkheidsgraad: 2,6). Agricola en Cuba daarentegen hebben op BGG een moeilijkheidsgraad van respectievelijk 3,6 en 3,3. Ik moet zeggen dat die waarden meestal heel dicht bij de waarheid zitten.

Als je zoekt naar een worker placement spel dat uitdagender is dan Het Stenen Tijdperk, maar minder complex is dan Agricola, dan zou ik De Koningsburcht (2,8), The Manhattan Project (2,9), Spyrium (3) of Het Dorp (3,1) aanraden.

Hieronder een klein woordje uitleg over deze spellen.

dekoningsburcht

In De Koningsburcht speel je kaarten uit om je acties te kiezen. Uitgespeelde kaarten kan je in de volgende beurt niet meer gebruiken. Je moet dan andere kaarten uit je hand kiezen om uit te spelen. Tenzij je een kaart speelt waarmee je al je kaarten terug in je handen mag nemen. Dan kan je weer alle kaarten gebruiken. Door het uitspelen van de kaarten verzamel je grondstoffen en geld en bouw je gebouwen op het speelbord. Als je een gebouw bouwt, neem je die tegel van het speelbord. Hieronder is er dan plaats om je werkers in te zetten. Deze plaatsen leveren punten op aan het einde van het spel. De Koningsburcht is samen met het Stenen Tijdperk en Het Dorp de favoriete worker placement van mijn vriendin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Manhattan Project is mijn favoriet worker placement spel. In dit spel moet je bommen ontwikkelen. Tijdens je beurt heb je twee mogelijkheden: ofwel één of meerdere werkers inzetten ofwel al je werkers van het speelbord terughalen. Naast het worker placement gedeelte biedt dit spel ook kaarten waarmee je leuke combo’s kan maken. Heel leuk! Lees hier mijn bespreking van The Manhattan Project.

spyrium

In Spyrium maak je een raster van 9 kaarten (3×3). Tussen deze kaarten plaats je je werkers. Eens je al je werkers hebt geplaatst, ga je over naar de volgende fase: de activatiefase. Eén van de kaarten die naast je werkers liggen, mag je nu gebruiken. Je neemt een kaart die naast je werker ligt en je krijgt net zoveel geld als het aantal meeples dat rond die kaart staat. Wederom een originele vorm van worker placement. Lees hier mijn bespreking van Spyrium.

het dorp

Het Dorp is ook een pareltje. Op verschillende plaatsen op het speelbord (=het dorp) kan je acties kiezen door meeples te plaatsen. Tot zover niets nieuws onder de zon. Het originele aspect in Het Dorp is dat je meeples nu ook kunnen sterven. Soms wil je je meeples bewust laten sterven omdat ze zo in de eeuwige kronieken kunnen terechtkomen (= lees: ze worden ook na hun dood nog in leven gehouden doordat hun naam in een boek staat). Als er geen plaats meer is in deze kronieken, zal je meeple terechtkomen in een naamloos graf. In dat laatste geval scoor je geen punten, in het eerste geval wel. Dat klinkt misschien luguber, maar dat valt allemaal heel goed mee. Het Dorp is een heel vriendelijk spel en nog belangrijker: ook een heel leuk spel.

Tot slot wil ik je nog meegeven dat je eigenlijk niet verkeerd kan kiezen. Zowel Fresco, Asara, De Koningsburcht, The Manhattan Project, Spyrium als Het Dorp zijn alle 6 steengoede worker placement spellen.

Als je me toch zou vragen om een persoonlijke top 6 van deze spellen te maken, dan zou die top 6 er waarschijnlijk zo uitzien:

 1. The Manhattan Project
 2. Het Dorp
 3. Fresco
 4. De Koningsburcht
 5. Spyrium
 6. Asara

Roubosga, bedankt voor je vraag. Hopelijk ben je tevreden met mijn antwoord. Wie nog meer tips heeft voor Roubosga, mag dit altijd neertypen in de reacties hieronder.

Als je zelf nog een vraag hebt voor deze rubriek (Vraag het aan Ditterio), mag je altijd een mailtje sturen naar dieterdhaeseleer@hotmail.com

Ik zal mijn best doen om ook jouw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

2 suggeties bij “1 Welke worker placement moet ik kiezen?

 1. Gerritjan

  Ontzettend bedankt voor je leuke uitgebreide reactie. En weet je, het klopt precies wat je schrijft: net als je vriendin vindt mijn vrouw Het Stenen Tijdperk en Het Dorp leuk om te spelen.
  Fresco staat al hoog op mijn verlanglijstje, de andere ken ik niet, dus die ga ik zeer zeker eens bestuderen.
  Ook bedankt voor de ‘Boardgamegeektip’, die moeilijksheidsgraad, daar heb ik nooit op gelet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s