Maart 2014

Standaard

 

In maart 2014 speelde ik 11 nieuwe spellen. Met nieuwe spellen bedoel ik alle spellen die ik deze maand voor de allereerste keer speelde. De spellen staan in volgorde van leuk naar minder leuk. Nummer 1 was het leukst en nummer 11 het minst leuk. Veel leesplezier!

1 Legendary: A Marvel Deck Building Game

De grote herspeelbaarheid, de vele variatiemogelijkheden, de eenvoudige spelregels, het leuke thema, de solo-uitdaging, het speelplezier, de aangename speelduur, de kaartcombo’s en de aanpasbaarheid van de moeilijkheidsgraad. Om deze redenen is Legendary mijn favoriet nieuw spel van de maand maart! Eén van de leukste spellen die ik ooit speelde en de beste deck builder ooit! Puur genieten!

2 Keyflower

Keyflower zit heel goed in elkaar. Het bieden met de meeples op en rondom de tegels is een leuk mechanisme. Het is bovendien de kern van het spel. Ik hou van de interactie tijdens dit bieden. Keyflower is echter meer dan alleen maar een biedspel met meeples. Het worker placement gedeelte biedt voldoende diepgang om ook de strategische spelers onder ons wat uitdaging te bezorgen. Klein puntje aftrek voor de slecht geschreven spelregels. Desalniettemin een topper dat ik elke spellenliefhebber zou aanraden!

3 De Glasstraat

Uwe Rosenberg heeft me aangenaam verrast met De Glasstraat. Het originele grondstoffenwiel en dito kaartmechanisme zorgen ervoor dat dit spel tot de absolute top behoort. Een beetje wennen in het begin, maar eens je goed op dreef bent, is het puur genieten. Een heel goed spel. Ik vind De Glasstraat het beste spel van Uwe Rosenberg (en ik heb ook al zijn klassiekers Agricola, Boonanza en Le Havre gespeeld, dus dat wil al wat zeggen)!

4 Guildhall: Job Faire

Trouwe bezoekers van mijn blog weten dat ik een enorme fan ben van het kaartspel Guildhall. Nu heb ik ook de nieuwe versie van Guildhall kunnen spelen, getiteld Guildhall: Job Faire. In dit spel maken we kennis met 6 nieuwe soorten kaarten. Het speelgevoel is exact hetzelfde als bij de eerste Guildhall. Toch vind ik Job Faire zeker een goede aanvulling voor mijn spellenkast aangezien dit wat afwisseling biedt. Bovendien is het leuk dat je de kaarten van de originele Guildhall kan mixen met de kaarten uit Guildhall: Job Faire. Als je Guildhall al in je bezit hebt en je speelt dit spel regelmatig, dan zou ik niet twijfelen: zeker Job Faire kopen!

5 Bang! The Dice Game

Het kaartspel Bang! is geen slecht spel, maar heeft toch wat nadelen. Het kan heel lang duren, de kaarten met de wapens kunnen nodeloos ingewikkeld zijn (ik heb een kaart die de schietafstand vergroot, maar jij hebt een kaart die de schietafstand verkleint, dus rekenen maar!) en er zitten heel veel symbolen in het spel waardoor je er regelmatig de spelregels moet bijhalen om de symbolen op te zoeken (zeker als het een tijdje geleden is dat je dit spel speelde). Deze problemen worden opgelost in Bang! The Dice Game. Dit dobbelspel heeft een heel aangename speelduur (15 tot 30 minuten), de symbolen zijn duidelijk en eenvoudig en de spelregels zijn zo snel uit te leggen dat ik er heel vrolijk van word. Bang! The Dice Game heeft het kaartspel Bang! overbodig gemaakt voor mij.

6 Targi

Targi is een heel leuk tweepersoonsspel. Ik zal zelfs meer zeggen. Targi is één van de betere tweepersoonsspellen die ik ooit speelde. Dit komt door de eenvoudige set up, de interactie in het spel (mogelijkheid om je tegenstander te blokkeren), de eenvoudige spelregels, de mooie materialen, het speelplezier en het innovatieve mechanisme bij het plaatsen van de meeples. Alweer een goed spel! Ik ben verwend geweest in de maand maart.

7 Augustus

Augustus is een variant op Bingo, maar dan wel een leuke variant. Het is een heel licht familiespel en ik heb het gevoel dat dit spel nog heel vaak op onze tafel zal verschijnen. Je kan dit spel immers met iedereen spelen, zelfs met je bomma van 90 en je zoontje van 6 jaar. Weinig tactische beslissingen in dit spel, maar eigenlijk was dit nooit storend. Een aanrader voor liefhebbers van de betere luchtige spellen!

8 SOS Titanic

SOS Titanic is het spel dat het kaartspel Patience doet vergeten! Ongeveer hetzelfde spelmechanisme, maar veel leuker, veel spannender en meer thema! Een aanrader voor iedereen die zelfs nog maar een klein beetje van Patience houdt. Zowel solo als coöperatief te spelen!

9 Coup

Ik keek er al een tijdje naar uit om dit spel eens te kunnen spelen en in maart was het dan eindelijk zover! Coup heeft me niet teleurgesteld. Het is een leuk micro-spel. Het wordt vaak vergeleken met Love Letter en Mascarade. Ik moet zeggen dat ik Coup veel beter vond dan deze twee spellen. Als korte afsluiter van een lange spelavond is Coup ideaal.

10 Bacchus’ Banquet

Na Saboteur en Saboteur 2 heb ik eindelijk nog eens een spel van Frederic Moyersoen kunnen spelen. Bacchus’ Banquet is een licht kaartspel met geheime rollen waarbij alles draait om het juist inschatten van je tegenspelers. Soms moet je eens een risico durven nemen op het juiste moment. Niet heel bekend, maar wel een leuk spel.

11 Tales of the Arabian Nights

Ik kan niet zeggen dat dit een slecht spel is (alhoewel), maar Tales of the Arabian Nights is totaal niet mijn ding. Ik kon me niet inleven in mijn personage omdat de verhalen vaak heel vergezocht waren. Ik miste ook wat samenhang. Je springt van de hak op de tak. Bijvoorbeeld: je ziet een kasteel, je vecht met de bewaker, je wandelt weer weg, je ziet een magische rivier, je besluit niet van de rivier te drinken, je wandelt verder, je ziet een monster, het monster slaat op je bek, je loopt weg van schrik, je besluit om van geslacht te veranderen. Of in een andere volgorde. Ik ken wel een woordje Engels, maar voor dit spel moet je Engels echt wel heel goed zijn, want je krijgt lappen Engelse tekst te verwerken en je moet je bovendien nog eens kunnen inleven in het verhaal ook. Qua spelmechanismen stelt dit spel niets voor, dit spel moet het hebben van de verhaallijnen. Ik was echter ook niet onder de indruk van deze verhalen en het spel duurde te lang. Het overkomt me niet vaak, maar bij dit spel was ik echt blij als het afgelopen was. Als je voldoende alcohol in je bloed hebt, kan dit spel misschien wel eens leuk zijn, maar in dat geval verkies ik andere activiteiten.

2 suggeties bij “Maart 2014

 1. lotranto

  Fijn dat je Keyflower dus ook zo hoog inschat! Legacy is in principe niet mijn ding maar uw enthousiasme doet me het toch overwegen. Love Letter vind ik zelf wel iets beter dan Coup. Concordia (dat maar niet uitgeleverd wordt) en De Glasstraat staan op mijn verlanglijstje. Mag ik je ook Splendor aanraden, een korter (kaart-verzamel)spel maar zéér zeker de moeite. Zal bij jou wellicht ook goed scoren 😉
  En ondertussen is Terra Mystica wat in de hoge achting gedaald: kan toch wel heel lang duren, je moet opletten dat je geen puntjes vergeet te tellen en je bent zodanig met je eigen strategie bezig dat je amper kijkt of de anderen geen foutjes maken. Of ben ik de enige die dit vind?

  Like

 2. ditterio

  Bedankt voor de tip! Splendor staat op mijn want-to-play lijst 😉 Terra Mystica vind ik nog steeds super. Enig probleem is dat het hier zelden op tafel komt. Dit zal inderdaad wel te maken hebben met de speelduur en de complexiteit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s