Koopverslaving

Standaard

Bordspellen kopen is voor velen onder ons een verslaving geworden. Een verslaving is altijd serieus te nemen, daarom deze keer geen flauwe zever, maar wel goede tips hoe je je aankoopverslaving kan kwijtraken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is aan jou om de methode te kiezen waarin je gelooft en die je het langst kan volhouden.

1 Geef jezelf elk jaar een budget. Dit budget mag je niet overstijgen. Bijvoorbeeld: maximum 600 euro per jaar. Dat betekent 50 euro per maand en lijkt me realistisch. Je kan dan kiezen om een aantal maanden niets te kopen en je budget op te sparen. Of je kan er voor kiezen om elke maand om 50 euro spellen te kopen.

2 Leg jezelf een grens op qua spellenaantal. Bijvoorbeeld: ik mag maximum 15 spellen per jaar kopen. Klein of groot, dat maakt niet uit. Maximum 15! Hou je ook aan die limiet.

3 Je mag enkel nieuwe spellen kopen als je alle “oude” spellen in je spellenkast minstens drie keer hebt gespeeld. Als je je houdt aan deze regel, zal je nooit te veel geld aan spellen uitgeven. Ik heb nog veel spellen in mijn spellenkast staan die ik minder dan drie keer heb gespeeld, dus ben ik nog een tijdje zoet.

4 Koop enkel spellen die gespeeld zullen worden. Wat ben je met een zwaar spel dat drie uur duurt als je wekelijkse spelersgroep enkel partyspellen wil spelen? Als je rekening houdt met deze afweging zal je al heel wat spellen kunnen schrappen van je wenslijst.

5 Koop geen spellen die je vrienden reeds in hun bezit hebben. Als je dat spel wil spelen, nodig dan gewoon die vrienden (en hun spel) uit.

6 Je mag enkel spellen spellen kopen die je op voorhand hebt gespeeld. Ga naar een spellenclub en speel veel spellen. Beslis daarna welke spellen de moeite waard zijn om aan te kopen en welke niet. Naarmate je meer spellen speelt, zal je automatisch kieskeuriger worden. Er zijn heel veel spellen die ik al heb gespeeld maar die ik niet echt de moeite vind om zelf aan te kopen.

7 Koop meer tweedehands spellen. Vaak zijn deze spellen nog in prima staat (er zijn immers wel meer mensen die spellen blind aankopen en na één keer spelen beseffen dat ze het spel eigenlijk niet leuk genoeg vinden en het spel dan voor een habbekrats verkopen). Tweedehandsspellen vind je soms aan zeer interessante prijzen. Wie zoekt die vindt.

8 Als je reeds een bomvolle spellenkast hebt, kan je ook werken met de volgende methode. Elke keer als je een spel aankoopt, ben je verplicht om eerst een ander spel uit je spellencollectie te verkopen. Zo geef je niet alleen geld uit, maar komt er ook wat geld terug binnen. Voortaan dus enkel topspellen in je spellenkast en geen middelmatige spellen die toch nooit op tafel komen.

9 Koop enkel uitbreidingen voor spellen die je minstens drie keer per jaar speelt. Wat heb je aan een uitbreiding als zelfs het basisspel stof ligt te vergaren?

10 En dan is er nog een laatste methode en dat is ook de methode die ik op dit moment hanteer. Werk met een denkbeeldige spaarpot. Steek al je extra inkomsten (dus alle inkomsten naast je wedde of loon) in een denkbeeldige spaarpot. Ik denk aan verjaardaggeld, Nieuwjaargeld, het geld dat je ontvangt wanneer je een spel verkoopt, geld dat je krijgt door iets te verkopen op een rommelmarkt, geld dat je verkrijgt door te gaan bijklussen,… Dit kan van alles zijn. Al het geld in je denkbeeldige spaarpot is het bedrag waarmee je spellen mag kopen. Het spreekt voor zich dat dit bedrag nooit mag overschreden worden. Vaak is dit bedrag nooit extreem groot, maar dat is net de bedoeling. Hoe kleiner het bedrag in je spaarpot des te bewuster je spellen zal aankopen. Je wil immers je zuurverdiende centjes niet spenderen aan een spel waarvan je niet zeker weet of je het leuk zal vinden.

Als je ook maar één van deze 10 methodes gebruikt, verzeker ik je dat je je koopverslaving onder controle zal kunnen houden of dat je nooit koopverslaafd zal worden. Graag gedaan!

Als je heel rijk bent, zou ik zeggen: laat je volledig gaan! Koop veel spellen tot je spellenkast overvol zit. Koop dan een aantal extra spellenkasten die je opnieuw volpropt met spellen. Zo ga je verder tot heel je huis vol spellenkasten staat. Heb je dan nog ruimte tekort? Verkoop dan gewoon je huis en koop een groter exemplaar. Maar denk ondertussen ook eens aan die arme kindjes in de Filippijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s