Het beste van 2013 – Deckbuilding spellen

Standaard

Speciaal voor de bezoekers die niet weten wat een deck building game is, een klein woordje uitleg.

Deck building is een spelmechanisme waarin spelers starten met een vooraf bepaalde set kaarten en nadien extra kaarten toevoegen (of kaarten veranderen) tijdens het verdere verloop van het spel. Bij veel deck building spellen hebben spelers de mogelijkheid om nieuwe kaarten te kopen. Deze nieuwe kaarten komen dan terecht bij de kaarten die je reeds in het bezit had. Op die manier wordt je deck kaarten steeds groter en drijf je je “motor” op zodat je later in het spel steeds meer mogelijkheden krijgt.

De twee beste deckbuilders die ik in 2013 speelde zijn Dominion en City of Iron.

Dominion blijft een topper onder de kaartspellen. Het eerste deckbuilding game dat ik ooit speelde en ik speel het nog steeds met veel plezier. Dit spel speelde ik 19 keer in 2013 en daardoor is het ook mijn meest gespeelde deckbuilder van het jaar. Eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers, een snel speelverloop, interessante beslissingen, veel variatie, mooi artwork en het is heel leuk om lange combo’s met de kaarten te maken. Dominion is een topper dat thuishoort in ieders spellenkast!

Dominion is een zuiver deckbuilding kaartspel. City of Iron is eigenlijk een bordspel waaraan een deckbuilding mechanisme werd toegevoegd. Vrij uitdagend spel met veel mogelijkheden. Niet heel moeilijk om te spelen, niet makkelijk om te winnen. Bovendien bevat dit spel een prachtig speelbord! Zo mogen er meer komen. Dit spel wil ik zeker nog eens spelen in de toekomst.

Als ik moet kiezen tussen City of Iron of Dominion kies ik zonder twijfel voor de klassieker Dominion. City of Iron is echter ook een heel goed spel waarvan veelspelers met plezier zullen smullen.

Het spel Vrijdag is de derde deckbuilder die ik speelde in 2013. Niet zo goed als Dominion en City of Iron, maar toch ook leuk om te spelen. De kans is groot dat dit solospel in de loop van 2014 aan mijn spellencollectie zal worden toegevoegd.

In 2013 speelde ik niet veel deckbuilders. In 2014 wil ik hier graag verandering in brengen. Ik kijk vooral uit naar Legendary: The Marvel Deck Building Game (een coöperatief deckbuilding kaartspel met superhelden uit de Marvel Comics), Concordia (kaartspel waarbij elke kaart een rol is met een speciale actie), Lewis & Clark (een strategisch racespel) en Trains (Dominion look-a-like aangevuld met een speelbord).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s