Vooroordelen over spellen

Standaard

De deurbel gaat. Het bezoek stroomt binnen. Iedereen zet zich aan tafel. Je serveert een hapje en een drankje. Voor de sfeer en de gezelligheid stel je voor om samen een spel te spelen. Het regent verschillende reacties: bordspellen zijn saai, bordspellen duren te lang, bordspellen zijn voor kinderen, bordspellen zijn te ingewikkeld, bordspellen bla bla bla.

Eerst veeg je alle vooroordelen van tafel.

Vele mensen vinden bordspellen saai omdat ze alleen nog maar Schaken, Scrabble, UNO en een paar andere spellen van dat kaliber hebben gespeeld.

Schaken is leuk als je speelt tegen iemand van hetzelfde niveau. Anders zit je erbij als een varken dat naar de slachtbank wordt gebracht. Of je tegenspeler zit erbij als een varken.

Scrabble is leuk zolang je niet speelt tegen een scrabblefreak die elk woord wil opzoeken in de woordenboek. Ik ben er nochtans zeker van dat gevabdo een woord is. Ken je dat woord niet? Zoek het anders eens op in de woordenboek! Oei, het bestaat toch niet… Wacht, ik kan nog een ander woord vormen: evagobd. Dat bestaat zeker… NIET!

UNO… Oh no! Je speelt een kaart en je wacht tot het opnieuw jouw beurt is! Daarna speel je opnieuw een kaart en je wacht opnieuw tot het jouw beurt is, en zo gaat het heel het spel verder. Ongelooflijk spannend en grensverleggend!

Geloof me vrij, er bestaan betere spellen… veel betere spellen. Ik denk aan Lancaster, Puerto Rico, Agricola, Ticket To Ride, Kolonisten van Catan, Memoir ’44, Terra Mystica, Eufraat & Tigris, Stenen Tijdperk, 7 Wonders, El Grande, Hanzesteden, Tinners’ Trail, De Legenden van Andor, The Resistance, Ghost Stories, Pandemie, Perudo, Maharadja, K2, Het Achtste Wereldwonder, Dominion, Formula D, Yspahan, De Koningsburcht, Ra, Pandemie, Caylus, Ghost Stories, Brieven uit Whitechapel, Hoogspanning, Asara en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Nu zit iedereen aan tafel met open mond en grote ogen te kijken, alsof je een opsomming geeft van Chinese dictators.

Vele mensen vinden dat bordspellen te lang duren omdat ze als kind 10 uur lang Monopoly hebben gespeeld met de verkeerde spelregels. Als je op het vakje ‘vrij parkeren’ terechtkomt, krijg je geen geld. Er gebeurt gewoon niets. Je blijft staan tot je weer aan de beurt bent. Door telkens geld te nemen blijft het spel eindeloos duren. Ik speelde de afgelopen drie jaar meer dan 1200 spellen en zelfs ik vind een spel met een speeltijd van 10 uur te lang. Veel te lang! Voor mij mag een spel zelfs niet langer dan 2 uur duren, tenzij het spel zo boeiend is dat je zelfs na twee uur nog steeds niet verzadigd bent. Goede spellen met een speelduur van meer dan twee uur bestaan, maar ze zijn echter in de minderheid.

Vele mensen vinden dat bordspellen kinderachtig zijn omdat ze een vertekend beeld hebben van spellen. Volwassen horen geen spellen te spelen. Zij moeten hun belastingen invullen, het gras afrijden, met grote mensen gesprekken voeren en hun minnares bezoeken. Ik laat mijn belastingen invullen door mijn boekhouder, ik laat mijn gras afrijden door mijn schoonvader, ik babbel tijdens het spelen en ik bezoek mijn vriendin in plaats van een minnares. Spellen spelen houdt je jong en op spellen spelen staat geen leeftijd!

Vele mensen vinden bordspellen ingewikkeld omdat ze tijdens de spelregeluitleg naar het plafond zitten te staren, gesprekken beginnen over het weer van morgen of hun nagels zitten bij te vijlen. Als je niet luistert naar de spelregels, dan is elk spel moeilijk! Als je de moeite doet om naar de spelregels te luisteren, zal je zien dat de moeilijkheidsgraad wel meevalt.

Als je het bezoek hebt overtuigd dat spellen niet saai, ingewikkeld, langdradig en kinderachtig hoeven te zijn, dan doet het bordspel zelf de rest. Voor je het weet vraagt je bezoek de volgende keer zelf om een spel te mogen spelen. Mission completed!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s